Ačkoliv Česká televize své trumfy vytáhla na světlo až nyní, štědrovečerní premiérovou pohádku s názvem Princezna a půl království propálil tak trochu už Marek Eben (61) v sobotu ve StarDance, kde zrovna taneční páry pluly po parketu do rytmů pohádkových písní. Aby předvedl, že soutěžící Matouš Ruml (34) má dobrou průpravu, pustil pro pobavení ukázku právě z nového snímku. Na záběrech totiž prince v podání Rumla učil tančit právě Eben s bělovlasou parukou na hlavě.

Kromě těchto dvou pánů se v pohádce, jejíž režie se ujal Karel Janák (49), představí také Eva Josefíková (29), Maroš Kramár (60), Jakub Prachař (36), Veronika Freimanová (64) a hvězda loňské StarDance Pavla Tomicová (57) s manželem Ondřejem Malým (53). Děj zatím odtajněn nebyl, ale jisté je, že premiéra pohádky bude přímo 24. prosince, tedy na Štědrý večer.

Pro Ebena se jedná o návrat na televizní obrazovku v jiné roli než moderátorské po více než 20 letech. „Líbilo se mi, že je to taková klasická pohádka. Je to hezky napsané. Vyhovuje mi, že to není moc akční figura, protože v mém věku je na akční postavy pozdě," cituje ČTK Ebena.

Na první svátek vánoční, tedy 25. prosince, diváky potěší další pohádka, kterou už někteří diváci jistě viděli v kinech - Čertí brko režiséra Marka Najbrta (49) s Janem Cinou (31), Ondřejem Vetchým (57) a Judit Bárdosovou (31) v hlavních úlohách. Na další podobně laděnou pohádku Hodinářův učeň, která rovněž putovala do kin, si zatím diváci musí počkat a uvidí ji prý příští rok. 

Ani druhý svátek vánoční se neobejde bez novinky, a tak 26. prosince dostanou diváci ještě poslední dáreček v podobě pohádky Čarovný kamínek se Zuzanou Bydžovskou (58) či Pavlem Křížem (58). Tato pohádka vznikla ve spolupráci se slovenskou veřejnoprávní televizí a natáčela se mimo jiné v Punkevních jeskyních.

Stejně jako v předchozích pěti letech nebude chybět ani speciální pohádka pro hluchoněmé, tentokrát s názvem Kde bydlí strašidla. Opět si v ní zahráli výhradně neslyšící herci a celý příběh je ve znakovém jazyce.„Letošní Vánoce v České televizi budou stejně jako loni a předloni tradiční. Nebudeme experimentovat ani přinášet nějaké extrémní novinky. Naši diváci vyžadují tradici a my jim ji dodáváme. A protože jsme televize, která se snaží být vyvážená, tak vedle 36 princů, 30 princezen a 69 králů a královen tam budeme mít stejné množství čertů, čarodějů a čarodějnic,“ pro řekl ČTK ředitel Petr Dvořák (55) a ve vysílání ČT24 zase všechny ujistil, že oblíbené stálice obrazovek chybět nebudou - můžeme se tak těšit na Anděla páně i jeho pokračování a též samozřejmě na Tři oříšky pro Popelku. 

Snowboarďáci, pečení i Marie Terezie

O Vánocích se ve vysílání ČT objeví Snowborďáci, film, který měl premiéru před 15 lety. A také Pelíšky režiséra Jana Hřebejka, od jejichž prvního televizního uvedení letos uplyne 20 let. V programu bude také Vánoční galakoncert Lucie Bílé s hosty Janem Toužimským a římskokatolickým knězem Zbigniewem Czendlikem. Plný hudby bude i 29. ročník adventních koncertů ČT, v němž vystoupí mimo jiné Hana Zagorová, Pavel Šporcl, Lenka Filipová, Čechomor nebo Adam Plachetka. Od svého vzniku sbírka pomohla už 116 neziskovým organizacím a rozdělila přes 207 milionů korun.

Nový rok začne pokračováním koprodukční minisérie Marie Terezie, jejíž nové části se na ČT1 objeví 1. a 5. ledna. V druhé řadě panovnice zakusí nejen sílu nově nabyté moci, ale hlavně její bolestivé dopady na svůj osobní život a vztah s Františkem Štěpánem. Novinkou, kterou začne ČT vysílat od ledna, bude pořad Peče celá země, který představí 12 amatérských kuchařů, pekařů a cukrářů ze všech koutů země. Jejich rodinné recepty bude průběžně hodnotit dvojice porotců, Josef Maršálek a Mirka van Gils Slavíková.

VIDEO: Já jsem chytil poezii… Pohádka Čertí brko představuje písničku

Video
Video se připravuje ...

Já jsem chytil poezii… Pohádka Čertí brko představuje písničku Falcon

Fotogalerie
32 fotografií