Gottovy holky Ivana, Charlotte (13) a Nelly (11) držely palce jenom doma, ke zkouškám tzv. obedience měly zákaz vstupu. „Psi by neměli být při zkouškách rozptylováni, takže obecenstvo ke zkouškám nesmí,“ vysvětlila Blesku Stellina cvičitelka Zuzana Daušová.

Ach, ten kužel

„Stella byla výborná. První místo nám uteklo jen o kousíček. Trošku jsme nezvládli kolečko kolem kužele,“ komentuje Daušová. „Ona byla zvyklá, že když kolečko udělá, hodím jí míček a až potom se ke mně vrátí jako k psovodovi. Tady se míček ale házet nesměl a ona na něho chudák pořád čekala, takže se ke mne nevracela,“ objasňovala její cvičitelka s tím, že to chtělo více času na výcvik.

Pohár a knížka

Ten ale nebyl. „Když se Karlovi přitížilo, Ivanka mi přivezla Stellu s tím, že až bude líp, zase si pro ni přijede,“ popisuje Zuzana Daušová. Gottův skon ji naprosto vyvedl z míry. „Až tehdy mne napadlo, že se pustíme do těch zkoušek z poslušnosti. Smrt Karla pro mne byl velký šok, tak jsem se rozhodla, že to se Stellou musíme nějak vycvičit,“ dodává Daušová. Stellu v prosinci čekají ještě dvě další zkoušky v poslušnosti a pak by se měla vrátit domů na Bertramku.

Gottova fenka, celým jménem Stella Call Me Rusty Love, s druhým místem vyhrála i pohár, tašku s psími odměnami a činku na házení. „A ještě psí knížku,“ komentuje cvičitelka.

Co je »obedience«?

Kynologický sport, pomyslná královna výcviku poslušnosti. Celkem se zkouška (či soutěž) skládá z deseti cviků, devět z nich je klasických cviků poslušnosti, ovládání psa zblízka i na určitou vzdálenost. Desátý pak spadá do kategorie pachových prací (rozlišení předmětu psovoda mezi ostatními). Hodnocena je pak i spolupráce s psovodem, tedy i jeho výkon.

Chcete celou knihu takového čtení? Koupit můžete na online iKiosek – vaší eshop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

Kniha Navždy božský je v prodeji za 99 Kč.
Autor: Blesk

VIDEO: Autorka Gottova životopisu: Dal mi mobil na všechny svoje milenky!

Video
Video se připravuje ...

Autorka Gottova životopisu: Dal mi mobil na všechny svoje milenky! Blesk TV

Fotogalerie
32 fotografií