Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čechy milovaná pohádka Mrazík: 10 největších zajímavostí, o kterých ví málokdo!

/
  • Mrazík
    30. prosince 2022 ● 14:42

    Legendárního Mrazíka není třeba dlouho představovat, na českých obrazovkách se objevuje už více než 50 let. Pobavte se nejoblíbenějšími hláškami z této pohádky i pikantními příběhy z natáčení. Víte třeba, co zvláštního bylo na polibku, který dostala Nastěnka od Ivana?

    Pohádku o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou stejně jako s mrazivým kouzlem berly mrazilky, bere velká část národa jako nedílnou součást Vánoc stejně jako kapra nebo bramborový salát.

    Hlášky z pohádky Mrazík

    Z Mrazíka se zkrátka za pět desetiletí stal pohádkový kult, jehož hlášky zlidověly a s oblibou je dodnes používáme. Jaké jsou ty nejoblíbenější?

    Nastěnku chci za ženu.
    Ty máš svaly, já mám čáry!
    Je ti teplo, děvče?
    Ha... Ivan, nečekán, nezván.
    Kožíšek je jako nový.
    Kdybys nebyl hlupákem, nestal by ses medvědem.
    Má matka jen jednu dceru má. A to jsem já!

    10 zajímavostí z natáčení

    Důvodů, proč Češi Mrazíka tolik milují, je ale víc. Výborné herecké obsazení, vynikající český dabing, krásná ruská lesní a venkovská výprava… Co však pro vás možná bude nové a neznámé, jsou některé perličky a okolnosti, které se s natáčením této pohádky pojí.

  • 1.

    Zákaz rodičů

    Nataliji Sedychové, která ztvárnila postavu Nastěnky, bylo v době natáčení čtrnáct let. Na konkurz se vydala tajně, bez souhlasu rodičů, kteří když se o tom dozvěděli, natáčení okamžitě zakázali. Režiséra filmu stálo mnoho úsilí, než je přesvědčil, aby svolili. Obměkčil je údajně zejména tučný honorář, který jejich dcera měla přislíbený.

    Mrazík
    Autor: www.csfd.cz/Gorky Film Studios

  • 2.

    Polibek

    Polibek, který Nastěnka dostane od Ivana, byl vůbec jejím prvním polibkem v životě

    Mrazík
    Autor: www.csfd.cz/Gorky Film Studios

  • 3.

    Louskání ořechů

    Roli Marfuši měla slíbenou úplně jiná herečka, když však režisér na konkurzu uviděl Innu Čurikovu, jak přesvědčivě louská lískové ořechy, poslal svou původní favoritku domů. Scéna s louskáním ořechů navíc ve filmu probíhala naprosto živě a bez jakýchkoliv triků.

    „Nebyl to trik, jen momentální nápad,“ říká o louskání oříšků Inna Čurikova - Marfuša - dnes.
    Autor: archiv

  • 4.

    Komplex

    Herečka Inna Čurikova měla z role Marfuši později komplex, protože se kvůli ní stala terčem posměchu. Pohádku proto sama viděla jen jednou v životě.

    Mrazík
    Autor: www.csfd.cz/Gorky Film Studios

  • 5.

    Natáčení za polárním kruhem

    Kvůli nedostatku sněhu v okolí Moskvy se musel celý filmový štáb vypravit na poloostrov Kola, který leží v Murmansku, což je až za polárním kruhem. Tím se všechno prodražilo a náklady spolykaly skoro celý rozpočet filmu.

  • 6.

    Cibule levnější než jablko

    Když Marfuša sedí pod smrkem a čeká na Mrazíka, místo do jablka se musela z finančních důvodů zakousnout do cibule, která byla mnohem levnější.

    Pohádka Mrazík
    Autor: Youtube

  • 7.

    Hladoví herci

    V rámci úsporných opatření prý byla svatební hostina na konci filmu natřena petrolejem, aby z ní vyhladovělí herci neujídali.

    Mrazík
    Autor: www.csfd.cz/Gorky Film Studios

  • 8.

    Hosté ze svatby

    Svatba na konci filmu je skutečná. Vystupovali v ní svatební hosté ze svatby Georgije Milljara (Baba Jaga), kteří kvůli natáčení filmu museli být v kostýmech.

    Pohádka Mrazík
    Autor: Youtube

  • 9.

    Zima a pijavice

    Herci během natáčení doslova trpěli. Točilo se v nelidských podmínkách, takže denně mrzli, propadávali se do sněhových závějí, a v létě se zase někteří museli koupat v rybníce plném pijavic.

    Mrazík
    Autor: www.csfd.cz/Gorky Film Studios

  • 10.

    Milostné dopisy

    Po premiéře dostávala představitelka Nastěnky tisíce dopisů s nabídkami k sňatku. Režisér Alexandr Rou po ní chtěl, aby na všechny odepisovala, Natalija ale kvůli časové náročnosti odpověděla jen vězňům, protože se bála, že by ji některý z nich po propuštění mohl zabít.

    Skromný kokošnik nastěnky na začátku pohádky.
    Autor: Mrazík, Filmové studio maxima Gorkého

  • 11.

    Galerie

    Fotogalerie
    28 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 13

zuzakirsch: Letos jsem nebyla schopna se na to dívat. A tak to mám s víc věcmi, které mají souvislost s těmi píp píp píp píp.

(30. 12. 2022 22:23)

hnusnejsvet33: Krásná vánoční pohádka !!! A komu se to nelíbí, ten má na výběr plno porevolučních sraček, třeba hned tu poslední "Kouzelník Žito"!

(30. 12. 2018 21:52)

Actimel: Hej, vy tam dole....Mrazíka miluju už od svých dětských let a dívám se na něho asi těch 50 let! A vždycky se na něho těším jako malá! A vaše přitroublé pindy jen proto, že je to z Ruska! Ani po těch 50ti letech neztratila nic ze svého kouzla a jen málokterá pohádka ji předčila...o těch zfušovaných českých škoda mluvit a psát

(30. 12. 2018 20:14)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy