Na dosah Českého ráje, Krkonoš a Jizerských hor rostl léta na soukromé zahradě smrk ztepilý. 24. listopadu se dnes už 24metrový strom pokácí, aby po dobu adventu a vánočních svátků dominoval největším vánočním trhům v republice - na Staroměstském náměstí. Majitelka zahrady ho společnosti Taiko, jež trhy organizuje a strom vybírá, daruje. 

„Je to krásný smrk, který rostl do výšky v zahradě bez omezení, takže má krásné větve a je rovnoměrný. Majitelka se však obává jeho výšky v případě silného větru, protože kolem něj je zástavba domů. Právě proto se rozhodla ho nechat pokácet a věnovat návštěvníkům vánočních trhů v Praze,“ uvedl Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko. Podle prvotních odhadů dendrologů je smrk zdravý.

Staroměstské náměstí bude zdobit vánoční strom ze Semil na Liberecku.
Autor: Taiko

Do soutěže Hledá se strom letos přišel za devět let, dobu, po kterou se pořádá, nejvyšší počet tipů - celkem 42. Jediný semilský jehličnan ale splnil podmínky. Z Liberecka pocházel i loňský vánoční strom - 23metrový smrk ztepilý rostl na zahradě rodinného domu v Rynolticích 61 let. 

Fotogalerie
20 fotografií