Rozpálená Praha hlásí 35 stupňů celsia a na Staroměstském náměstí již několik hodin stojí člověk v přibližně třímetrovém chlupatém kostýmu ledního medvěda. Těžko si představit, jak asi musí uvnitř trpět, ale za peníze v kasičce to pravděpodobně stojí. Navíc není sám - se začátkem letních prázdnin se obrovské zvířecí masky přemnožily a na turisty jich „útočí“ naráz kolem desítky.

Roztomilí, nehodí se

Většině oslovených turistů maska v historickém centru Prahy příliš nevadí a považují medvěda za roztomilého. Ale najdou se i tací, kterým arktický medvěd do českého hlavního města nezapadá: „Je to trochu v rozporu s estetikou města. Nemyslím si, že to má cokoliv společného s Prahou. Nijak mi to nevadí, ale rozhodně to nepreferuji,“ řekl pro Blesk.cz Lucas (18) ze Španělska. Jediná Patrica (25) z Polska viděla obří medvědy také v Lisabonu, jinak všichni oslovení se shodli v tom, že kromě Prahy to nikde jinde nespatřili. A co to podle nich znamená? „Myslím si, že medvěd má upozornit na globální oteplování, ale hádám, že to většina lidí nepochopí. Nikde jinde jsem tyto masky neviděl,“ domnívá se Matthieu (29) z Belgie.

Motor v batohu

Podle Sergeje z Ukrajiny, který doprovází kolegu v masce ledního medvěda, to žádný hlubší význam nemá. Oblékají se prý ještě do pandy a koaly.  A na místě byl spatřený také krtek. Na naše dotazy, jak kostým funguje, pak pohotově s úsměvem odpovídá: „„Uvnitř je člověk, který má batoh a v něm má baterii s motorem, který vyfukuje vzduch a nafukuje kostým, ale zároveň chladí prostor uvnitř. Přesto je v obleku opravdu horko, a když svítí slunce, může tam být přibližně dvacet pět až dvacet sedm stupňů.“

O tom, že místní nesouhlasí s kostýmy, a že pražský magistrát chystá novou vyhlášku, která to zatrhne, ví. Jeho nadřízený prý k tomu připravuje příslušné dokumenty. Pro Sergeje je to však dobrý přivýdělek a jeho nadřízený z utržených peněz podporuje i dobrou věc: „Náš šéf pak část z vydělaných peněz posílá na charitu pro děti, ale jak se charita přesně nazývá, nevím,“ prozradil Sergej a dál v poklidu  zůstal sedět na třech modrých taškách, v nichž byly sbalené další masky.

Konec v září

Výskyt přerostlých maskotů se nelíbí ani primátorovi Zdeňku Hřibovi (Piráti), který se v květnu s pandou vyfotil a na facebook napsal: „Historické centrum je jen jedno. Je to naše dědictví, o které máme pečovat, ne ho nechat vytěžovat jen ve prospěch hrstky lidí. Veřejný prostor centra Prahy si zaslouží důstojnou podobu pro občany, rezidenty i návštěvníky!“ a máme konec července a vyhláška stále není přijatá.

Podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha Sobě) by se mohly masky stěhovat z histického centra po letních prázdninách: „Vyhlášku právě teď připomínkují městské části, na zastupitelstvu bych ji ráda předložila ke schválení hned v září,“ prozradila pro Blesk.cz. Vyhláška je podle ní šířeji pojatá, aby si mohly samy městské části stanovit mantinely. Také bude podle ní nutné „dále rozlišit, co je a co není umění, podle mého to jednoznačně nejsou převleky samy o sobě, ty jen zastiňují, jak je v Praze centrum krásné. Jsem si jistá, že bez pand, krtků a medvědů se bude Praze dýchat lépe. Mým cílem je najít skrze vyhlášku způsob, jak pouliční produkci zkvalitnit, a zároveň prostor, kde umění neomezuje místní,“ říká k dlouho připravované a potřebné vyhlášce. Prostor k vyjádření dostanou také obyvatelé Prahy 1, kteří v turistickém cirkuse musí žít. Na poslední den v červenci je naplánované veřejné setkání radních Prahy 1 s obyvateli v Domečku na Kampě.

Fotogalerie
10 fotografií