Na Pankráci se již hloubí první průzkumná štola, která se v budoucnosti přerodí v tubus metra. A nyní se začíná rýsovat, jak budou vypadat stanice, do nichž budou někteří lidé vcházet téměř dennodenně. Na výběr měl vliv také ředitel moderního a současného umění Národní galerie: „Doufám, že se nám podaří vytvořit něco, co je silným generačním a dobovým otiskem. A bude zajímavé, jakým způsobem bude dílo vnímáno lidmi, kteří tam budou cestovat každý den,“ prozradil jeden z porotců.

Na každou stanici byly vybrané čtyři finální návrhy, z nichž vzešli dva umělci, mezi nimiž je věkový rozdíl 24 let. Slavnější je malíř a grafik Vladimír Kokolia (62), který často vystavuje také v zahraničí. Ten vyzdobí Olbrachtovu. Osobně byl velmi poctěný, že může vyzdobit stanici metra, protože se mu tento dopravní prostředek líbil již odmalička: „V mládí jsem se strašně najezdil metrem, pozoroval jsem, jak se tam lidi pohybují, jaké jsou kolem nich prostory, a nakonec jsem na základě toho napsal diplomovou práci,“ prozrazuje počátky svého zájmu o metro.

Příběhy při čekání

K původnímu konceptu z osmdesátých let se vrátil a přetvořil ho v 3D-postavičky, které jsou viditelné seshora a interagují mezi sebou: „Člověk stojí, metro pojede za tři minuty a všimne si, že na zdi jsou lidi seshora, a když do toho koukne, tak postavičky oživnou,“ popisuje své dílo Kokolia a připouští, že by se tam mohl objevit Nikola Šuhaj loupežník od spisovatele Ivana Olbrachta.

Prebiotická polévka

Druhý vítěz Jakub Nepraš (38) je zase multimediální umělec, který chce do metra zavést nejmodernější projekční technologie a promítat pohyb nanočástic. Osobně tomu říká „prebiotická polévka“ a připomíná mu to praoceán, v němž vznikal život. Projekce ve stanici Pankrác by kupříkladu doprovázely pasažéra cestou po eskalátoru a mohly by se měnit podle denní doby a ročního období: „Museli bychom vyladit barvy, hloubku ostrosti, aby to nerušilo. Když jde člověk z práce domů, tak nemá náladu koukat na něco rychlého, a vizualizace by se mohly obměňovat i v průběhu roku,“ řekl Jakub Nepraš.

Do projektu stanic Pankrác a Olbrachtova se výtvarná výzdoba zapracuje během dvou měsíců. Na podzim by se podle Davida Krásy, generálního ředitele Metroprojektu, měly vybírat další tři umělci pro Nádraží Krč, Nemocnice Krč a Nové Dvory. „Na tři jižní stanice Libuš, Písnice a Depo Písnice bychom chtěli uspořádat soutěž opět po novém roce,“ komentoval budoucí plány ředitel.

Podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra je vizuální stránka velmi důležitá, poněvadž prezentuje samotné město i Dopravní podnik. V kontextu celkových nákladů na metro se jedná o velmi malé částky: „U stavby za 57 miliardy korun to jsou promilové náklady, které povedou k vylepšení. Nebude to žádná finanční zátěž pro stavbu,“ řekl náměstek a dodal, že účastníci soutěže dostali 30 tisíc korun a výherci 80 tisíc korun.

David Krása popisuje libreto, které se potáhne metrem D. A Vlasimír Kokolia přibližuje svůj návrh:

Video
Video se připravuje ...

David Krásný a Vladimír Kokolia popisují vizuální stránku stanic linky metra D. Jiří Marek

Architekt metra

Na vizuální stránku současného metra a dalších budoucích projektů Dopravního podniku hl. m. Praha by měla nově dohlížet osoba na pozici „architekt metra“, na nějž DPP vypsal výběrové řízení. „Ten člověk by měl zaštítit to, že díla, která tam historicky vznikla v sedmdesátých a osmdesátých letech, budou paspartizovaná. Ve velké části jsou poničena nebo dokonce zakryta. Zároveň by měl být garantem kvality architektonické u staveb v rámci Dopravního podniku,“ přiblížil úplně novou pozici náměstek. Architekt by tak mohl odstranit nepůvodní prvky v metru nebo by se na něj mohli obrátit lidé se svými náměty a stížnostmi ohledně vizuálního stavu stanic metra.

 

Fotogalerie
12 fotografií