Navázat na vizuální styl „starého“ metra přitom nebude nic snadného. Pražské metro bylo kupříkladu zařazeno mezi dvanáct nejkrásnějších meter v Evropě podle CNN. Pražský magistrát proto oslovil řadu odborníků, aby vybrali vhodné umělce pro 9 stanic z plánovaných deseti. Hlavním vizuálním koordinátorem se pak stal David Vávra, známý kupříkladu jako Egon z pořadu „Alles Gute“.

Nechtěli bychom dělat z metra galerii, jako to bylo v Sovětském svazu, kdy výzdoba byla stranický úkol. Visely tam lustry, aby člověk byl jako v paláci, a přitom to je účelová věc. Do výzdoby stanic metra D chceme vložit otisk novodobosti a možná tam otisknout generaci, která se nachází v určitým čase,“ říká David Vávra.

Očištění

Ten nejprve očistil všechny návrhy stanic od „pudru“ architektů, kteří je navrhli funkčně, ale zároveň už aplikovali své drobné vizuální prvky. „Byla to drzá práce. Pak jsme s architekty začali všechno měnit a čistit. Teď když je to vyčištěné, hledáme, jak těm stanicím dát jedinečný vzhled. Každá stanice má jiný charakter, a proto bude mít trošku jinou výtvarnou podobu. Někdy to budou karikatury, jindy to bude abstraktní řešení, jindy to bude mediální stěna. V současnosti hledáme autory,“ prozrazuje David Vávra a doplňuje: „Vzhled bude také souviset s tím, jak se ty stanice jmenují a v jaké jsou poloze. Kupříkladu na nádraží Krč vystoupíte z metra a uvidíte úžasnou krajinu.“

V tuto chvíli je pracovní skupina složená ze zástupců Národní galerie, Institutu plánování a rozvoje, magistrátu Prahy, dopravního podniku a Metroprojektu Praha. Ti vyberou a osloví umělce a následně je poprosí o vytvoření konceptu. Na jednu stanici počítají, že by mohli oslovit i pět tvůrců, ze kterých vyberou pouze jednoho na základě předložené koncepce. Konkrétní jména umělců dotčené strany odmítly v tuto chvíli prozradit: „Měli by být napříč generacím a měli by mít už nějakou zkušenost s realizací takto velkých prostorů,“ říká David Vávra.

Kvalitní materiál

Podle generálního ředitele Metroprojektu Praha Davida Krásy začaly práce na architektonických návrzích jednotlivých stanic metra už od roku 2010. „O šest let později jsme s Institutem pro plánování a rozvoj probírali stanici po stanici. Nakonec se dostali do konečné fáze, kdy jsme si odsouhlasili, že to je to pravé. Teprve poté vznikla myšlenka na obohacení stanic výtvarnými návrhy,“ říká ředitel. Architekti jsou podle něj z možnosti spolupráce s umělci nadšení. Nové metro by mělo být vyhotoveno z kvalitních materiálů, jako to bylo u starých stanic. Na podlahy bude kupříkladu použitý kámen jako u dosavadních linek kvůli lepší životnosti.

Video
Video se připravuje ...

David Vávra prozrazuje, jak bude vypadat metro D. Svoji roli popisuje jako prudiče. Jiří Marek

Podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) do výtvarné soutěže není zahrnuto náměstí Bratří Synků v Nuslích. Důvodem je plánovaná celková úprava náměstí, na nějž by měl v budoucnu vést výstup z metra. Linka metra D se má skládat se stanic Náměstí Míru s přestupem na linku A, Náměstí Bratří Synků, Pankrác, kde bude vybudovaný přestup na linku C, Olbrachtova, Nádraží Krč, Nemocnice Krč, Nové Dvory, Libuš, Písnice, Depo Písnice. První realizační etapa by měla vést z Pankráce na jih, poté bude následovat stavba na sever: „V příštím roce bychom chtěli stavět mezi Pankrácí a Olbrachtovou,“ říká Scheinherr. Na výtvarnou soutěž uvolní město přibližně 10 milionů korun. 

Fotogalerie
8 fotografií