Předvánoční špička vrcholí a miliony balíků s dárky zavalily zejména Českou poštu. Zatímco běžně jich pošťáci doručují kolem 150 tisíc denně, nyní je to skoro trojnásobek. Například uplynulý víkend byl rekordní.

„Pondělní objem dosáhl čísla 493 040 kusů balíkových zásilek. Jedná se balíky, které byly podány od soboty do pondělí,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík s tím, že jen v pondělí to bylo 382 tisíc balíků. Padl tak rekord v počtu balíků z výprodejové akce Black Friday, kdy jich pošta za víkend převzala 410 tisíc.

Aby si práci „osahal“, vyrazil letos na předvánoční rozvážku i nově zvolený ředitel pošty Roman Knap. „Rozhodl jsem se, že i já přiložím ruku k dílu a kolegy podpořím. Děkuji zaměstnancům za práci, kterou v předvánočním období odvádějí,“ řekl ve videu, na kterém nasedá do dodávky a vyráží na rozvoz balíků.

Perná odpolední směna ředitele pošty

Celkem rozvážel dva dny a podle toho, co řekl v pořadu Blesku Epicentrum, chtěl zjistit, s jakými obtížemi se doručovatelé potýkají. „Rozvážel dva dny v průběhu minulého týdne. Byla to vždy odpolední směna a procento doručení bylo poměrně vysoké. Ale setkával se s tím, že lidé buď nebyli doma, nebo když jim volal z mobilu, tak mu to nezvedli. Někteří lidé totiž telefon večer nezvedají, když jim volá neznámé číslo,“ řekl Vitík.

Podle Vitíka se občas musel ředitel i vracet, protože se ve svém okrsku nevyznal. Do budoucna by tak mohlo dojít k lepší standardizaci okrsků tak, aby doručování bylo efektivní. Momentálně pošta zavádí například Balíkovny, což jsou speciální pobočky na větších poštách, kde se vydávají jen balíky. Díky vyvolávacím systémům a tomu, že už není potřeba při převzetí dokládat občanský průkaz, se tam průměrná doba čekání zkrátila na pět minut.

„Lidé na poštách čekají déle, horší situace je ve větších městech. Ale pomohlo vydávání balíků na kód, které dobu zkrátilo. Také jsme rozšířili otevírací dobu vybraných poboček,“ dodal Vitík s tím, že jde třeba o otevření v sobotu. Seznam je na webu pošty.

Podívejte se na pořad Epicentrum, ve kterém byl ředitel pošty Roman Knap:

Video
Video se připravuje ...

Šéf pošty: Doručovatelé jsou pořád přetížení, ale Vánoce zvládneme výborně Blesk TV