Začátek pohádkové „dvojky“ Anděla Páně 2 z roku 2016 se odehrává v ráji. Během natáčení se tak mohl jako na obláčcích cítit hlavně představitel Boha Jiří Bartoška (71). Jenže pohádkové nebe bylo dotvářené počítačem a v ateliérech vzniklo kvůli Bartoškovi jen nebe provizorní s modrým pozadím, na něž se vše finální klíčovalo v počítači.

Prim ale v ději hraje především sehraná dvojka čerta Uriáše a anděla Petronela v podání Jiřího Dvořáka a Ivana Trojana. Ti si ale dost užili přírody. „Na Šumavě to bylo jedno z nejnáročnějších natáčení, jaký jsem kdy prožil. Tam jsme si to vyžrali,“ netají se Trojan.

„Šli jsme někam do kopců do sněhu, pořád okolo nás lítal dron. To bylo pro nás nejtěžší po tý fyzický stránce. Tam mi bylo ouvej,“ doplnil ho kolega Dvořák, který se nedávno stal králem tanečního parketu ve StarDance.

Pro dvojici tak očividně natáčení nebylo procházkou růžovým sadem a na drsné mrazivé podmínky na zasněžené Šumavě neradi vzpomínají. Naopak režisér Jiří Strach (45) si počasí nemohl vynachválit. „Na ten plac jsme přijeli ve čtyři ráno. Začalo sněžit, a když jsme odpoledně ve čtyři odjížděli, tak to začalo tát,“ přiznal, že to vypadalo jako zázrak. „Dostal jsem přesně dvanáct hodin na to, abych mohl natočit tu nádhernou Šumavu,“ dodal duchovně založený režisér.

VIDEO: Vica Kerekes: Natáčení Anděla Páně bylo náročné! Snažila jsem se být statečná.

Video
Video se připravuje ...

Vica Kerekes: Natáčení Anděla Páně bylo náročné. Snažila jsem se být statečná. Igor Březina / BPŽ

Kromě Šumavy ale pohádku vytvářel i jinde, například na hradě Ledeč nad Sázavou, kde filmaři strávili celý měsíc a celý ho předělali. Na horním nádvoří vybudovali kašnu a do oblouků umístily krámky, cukrárnu a apatyku. Dokonce přidali i jeden celý dům.

Do interiérů hradu ale s kamerou nezavítali, tam měli jen kostymérnu a maskérnu. Záběry z ulic města pak pro změnu natáčeli v Českém Krumlově. Právě s tímto městem, kde část Anděla Páně 2 vznikala, je přitom spojena jistá andělská pověst.

Kdysi tu prý stával hostinec U Anděla, kde bývalo velmi veselo. Jednou se tam dva muži vsadili o koupenou jalovičku, kdo z nich nejdříve vypije dva džbery piva. Ten, který sázku vyhrál, se z výhry ale dlouho neradoval. V noci se mu udělalo nevolno a zemřel. Traduje se, že nebožtík se pak zjevoval hostinskému a vyčítal mu, proč mu sázku nevymluvil.

Pohádku Anděl Páně 2 letos na Vánoce uvidíme: 25. prosince od 20 hodin na ČT1. První díl už v neděli 23. prosince od 20 hodin.

Fotogalerie
69 fotografií