Probral spoustu černobílých snímků, než konečně objevil ten, který hledal. „Našel jsem fotku, která bude určitě nejstarší – pochází z Vánoc roku 1957! Heč! Jsou na ní oba dědové, babička, máma a brácha Karel. Já jsem ten nesmělý chlapeček vlevo,“ pochlubil se moderátor krásnou archivní fotografií. „To už jsem žil s rodiči ve Vídni. Otec tam pracoval jako obchodní delegát a na Vánoce jsme dorazili k dědečkovi a babičce, moc rád na to vzpomínám,“ svěřil se Rosák.

Dárek ze dřeva

U Rosáků moc zvyků nedodržovali, ale na jednu tradici si rodina potrpěla. „Vždy jsme chodili krásně oblečení ke štědrovečerní tabuli. Každý si vzal to nejlepší, co našel ve skříni. To se myslím dnes už nenosí,“ posteskl si moderátor. „Můj nejhezčí dárek, který jsem kdy dostal, byla dřevěná tramvaj. Já je totiž miloval. Svátkem pro mne bylo, když jsem jel se strýcem do Brna a jezdili jsme tramvají,“ zavzpomínal Jan.

Vánoce v Popelce

Letošní svátky pro něho budou pohádkové, hraje totiž krále v muzikálu Tři oříšky pro Popelku. „Tuhle pohádku miluji a k Vánocům patří. Sám na Štědrý večer budu s rodinou a těšit se z toho, jakou mají vnuci radost z dárků. My dospělí už si je nedáváme. Máme radost z toho, že se sejdeme, a to je nám darem největším,“ dodal Rosák.

Když pohádka, tak klasická!

„Miluji klasické pohádky! Nemám rád, když lokomotiva kamarádí s lednicí. Tři oříšky pro Popelku, Byl jednou jeden král, Princezna se zlatou hvězdou... To jsou ty, na které se rád podívám kdykoliv. Ty moderní občas nedávají smysl,“ říká Jan Rosák.

Fotogalerie
16 fotografií