Uvidíte, co se za socialismu v zimě nosilo, jak vypadala vánoční výzdoba či štědrovečerní stůl. Tři patra zaujímá nová výstava. Návštěvníci se mohou těšit na více než 1300 exponátů. Od dobových vánočních ozdob přes jedinečnou sbírku hraček po repliku retro bytu přichystaného na Štědrý večer. „Velmi zajímavá je ukázka papírových masek, které fi rma v Zákupech vyrábí už od konce předminulého století. Využívají stále stejný technologický postup,“ řekla Blesku spoluautorka výstavy Naďa Klempířová.

Dlouhé fronty

Za socialismu byl často nedostatek zboží. Týkalo se to především automobilů, elektroniky, nábytku, jižního ovoce či léčiv. Časté proto byly fronty, pro některé zboží se jezdilo také do Německé demokratické republiky.

Výloha Kotvy

Prosklené přízemí galerie se proměnilo ve sváteční retro výlohu obchodního domu Kotva. Ozdobily ji staré vánoční ozdoby, oblečení i unikátní dochované předměty.

Originál šatů

Součástí výstavy jsou i originály kostýmů Jiřiny Bohdalové z legendárního pořadu Televarieté z roku 1977, které zapůjčila Česká televize.

Každodenní život

V jednom z pater se představí výrobky předních národních podniků, jako byly Madeta, Kofola, ETA, Fatra, JAWA, Tesla a jiné. Návštěvníci si tak můžou prohlédnout, jak vypadaly původní produkty a obaly

Dětské hračky

Zavzpomínat na hračky, které jste měli doma, můžete v dětském patře. Nechybí tu ani soukromá sbírka hraček ze 70. a 80. let z muzea v Rychnově nad Kněžnou, která vzniká téměř 50 let, a některé unikáty nebyly nikdy vystaveny. Děti se mohou těšit na koutek s tradiční stavebnicí firmy Seva.

Kdy: od 14. listopadu do 3. března 2019
Kde: Praha – Galerie Tančící dům
Za kolik: 190 Kč, snížené 60 Kč, rodinné 390 Kč

VIDEO: Letní retrovýstava bijáků 60.-90. let v Tančícím domě.

Video
Video se připravuje ...

Na co všechno se na výstavě RETRO biják 60. - 90. let můžete těšit? Mária Rušinová, Robert Klejch

Fotogalerie
74 fotografií

Retro vánoční ozdoby najdete ZDE