Aktivita Geminid je patrná již od pátku 7. prosince, kdy Země začala procházet proudem meteoroidů. V průběhu dní postupně stoupá a vrcholí právě v pátek. Poslední meteority pak půjde zaznamenat ještě 17. prosince.

Při meteorickém roji proud částic meziplanetárního prachu (meteoroidů) křižuje zemskou dráhu. Částice se při průletu atmosférou třou o molekuly vzduchu, postupně se vypařují a vytvářejí za sebou zářící stopu. Vzniklé záblesky se nazývají meteory, vžilo se pro ně také označení „padající hvězdy“. V České republice lze pozorovat maximum roje Geminidy s četností až 90 meteorů v hodině.

K pozorování astronomové doporučují výběr místa co nejméně rušeného stromy či domy a co nejdále od světelného znečištění z měst. Vzhledem k možným inverzím je podle nich vhodné sledovat roj v horách. Meteory padají náhodně po celé obloze. Opravdu ideální podmínky pro sledování budou mít Geminidy podle astronomů až v prosinci 2020.

„Meteory se můžete pokusit i vyfotografovat. Rozhodně vám ale nepostačí pouhý kompaktní fotoaparát do ruky,“ radí Česká astronomická společnost (ČAS). „V první řadě je třeba fotoaparát ustavit na nějaký stativ a namířit do vybrané části oblohy. Váš fotoaparát musí být schopen snímat i několikasekundové expozice,“ popisuje. Se svými fotkami se následně lidé mohou účastnit pravidelných soutěží, které ČAS pořádá.

Viditelná pouhým okem

Ta hlavní podívaná se však odehraje až v neděli. Do maximální blízkosti k Zemi se dostane kometa 46P Wirtanen, která od ní proletí ve vzdálenosti 11,6 milionů kilometrů, tedy zhruba 30x dále než se nachází Měsíc od Země. To se může zdát daleko, ve skutečnosti ale jde o 10. nejbližší zdokumentovaný prolet komety kolem Země v historii lidstva.

ČAS nicméně upozorňuje, že srážka se Zemí nehrozí, protože kometa se bude nacházet mimo kolizní zónu. V žádnou paniku tak lidé propadat nemusí. Místo toho se mohou těšit na velkolepou show, protože kometa bude pozorovatelná pouhýma očima. Existují dokonce odhady, že půjde o nejjasnější kometu za posledních 5 let.

„V období největšího přiblížení a předpokládané maximální jasnosti 16./17. prosince se kometa bude pohybovat souhvězdím Býka jen několik stupňů jihovýchodně od známé hvězdokupy Plejády (Kuřátka). Kvůli fázi Měsíce je vhodné ji vyhledat již před polovinou prosince, kdy ještě nebude svítit Měsíc a jasnost komety už bude prakticky stejná jako v očekávaném maximu,“ popisuje astronomická společnost.

Kometa 46P Wirtanen není pro astronomy nic neznámého. Objevil ji v roce 1948 americký vědec Carl A. Wirtanen, jehož jméno nese. Její oběžná doba čítá 5,44 roku a náleží do Jupiterovy rodiny komet.

Fotogalerie
12 fotografií