Potkat lékaře, pro kterého je na prvním místě blaho pacienta, je v dnešní době velké štěstí. A právě takový se stará o malého Adama, který trpí poruchou autistického spektra. Zubař Jiří Ryšánek z Nové Bystřice na Jindřichohradecku se kvůli ošetření dítěte neváhal obléci do kostýmu pandy. Sestřička Hana, která je současně jeho manželkou, zase na sebe natáhla kombinézu tygříka. Tak se jim podařilo Adamovi bez problémů zaplombovat zub.

Ošetření odmítal

„Předtím jsme ho několikrát přemlouvali desítky minut, slibovali hory doly. Marně. Až jsem dostala nápad vzít si na sebe kostýmy. Předem jsme se domluvili s maminkou i jeho asistentkou. Taky byly u toho. A ono to vyšlo. Otevřel pusu a za patnáct minut bylo hotovo,“ popsala Blesku zákrok Hana Ryšánková.

Nechtěli narkózu

S manželem tvoří sehraný tým. Zubař ordinuje v městečku u rakouských hranic už 40 let a Adámek i s maminkou patří mezi jeho stálé pacienty. „Nechtěli jsme mu dávat narkózu. Není to nic zdravého. Manžel vůbec neprotestoval, naopak. Všichni jsme z toho měli radost. Lidi nejsou čísla, a děti obzvlášť potřebují lidský přístup. My jsme ještě ze staré školy, tak to máme nastavené jinak,“ dodala sestřička Hana.

Vyžadují citlivý přístup

Poruchy autistického spektra patří k nejzávažnějším poruchám dětského mentálního vývoje. U každého jedince se vyskytují v různé míře, intenzitě, a tak i ovlivňují jeho chování. Autistické dítě má odlišný způsob uvažování a může reagovat na řadu podnětů přehnaně či agresivně. K takovým dětem je nutné přistupovat mimořádně citlivě, protože i běžné lékařské zákroky nejsou schopné podstoupit, nebo jen s velkými obtížemi.

Maminka chlapce: Takových doktorů je málo

Z obrovské lidskosti, jakou jihočeský lékař a sestra prokázali, je nadšená maminka nemocného chlapce Michaela Budošová. „Můj syn musel být vždy uspaný a ošetřen v narkóze. To se týká řady dalších vyšetření. Nápad Ryšánkových nás překvapil. Bylo to bezvadné. Takových doktorů je málo. Já měla štěstí, že jsme zatím s Adámkem potkali lékaře, kteří umějí s autistickými dětmi pracovat, a moc jim chci za to poděkovat,“ řekla Blesku.

VIDEO: Malému autistovi pomáhá místo prášků pes