Vánoční recepty hvězd: Co pečou Patrasová, Růžičková a Jirešová?
-
Stále ještě nejste rozhodnutí, co letos rodině napečete k Vánocům? Inspirovat se můžete hereckými hvězdami a jejich oblíbenými recepty. Co nikdy nesmí chybět na štědrovečerním stole Dády Patrasové, Andrey Růžičkové či Ladislava Potměšila?
- 1.
Vánočka Dády Patrasové
Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 30 g kvasnic, 80 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 žloutky, 5 gramů soli, 180 ml mléka, lžička prášku do pečiva, 50 g rozinek, 30 g mandlových plátků + na posypání, kůra z citronu, šťáva z půlky citronu, vejce na potření.
Postup: Kvasnice se lžičkou cukru třeme, až jsou tekuté. Přidáme 80 gramů mouky a asi 60 ml vlahého (nesmí být horké) mléka. Umícháme, posypeme lžící mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek (trvá to asi dvacet minut).
V míse smícháme mouku, pečicí prášek, cukr, sůl, citronovou kůru a šťávu. Přidáme žloutky, vykynutý kvásek, zbylé mléko, rozinky, mandle a povolené rozpuštěné (ne horké) máslo. Těsto dáme kynout asi na hodinu a půl, třikrát ho během této doby prohněteme.
Rozdělíme těsto na 2 stejné díly: jeden na 3 stejné kusy, druhý na 5. Vyválíme prameny. Tři spleteme, dáme na pomaštěný papír. Ve středu jemně vytlačíme důlek. Spleteme tři tenčí, položíme na první vrstvu, střed promáčkneme. Stočíme zbylé dva, trochu delší, a okraje zastrčíme pod vánočku. Necháme další půl hodiny kynout.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Zprvu pečeme prudčeji, cca na 180°, potom na 150°, celkem 45 minut. Ke konci, když je potřeba, chráníme svrchu namaštěným pečicím papírem.
- 2.
Kokosové rohlíčky Andrey Kerestešové Růžičkové
Suroviny: 250 g másla, 500 g moučkového cukru, 250 g strouhaného kokosu, 200 g hladké mouky, půl sáčku prášku do pečiva, čokoládová poleva.
Postup: Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které rukou plníme do vymazaných moukou vysypaných formiček ve tvaru rohlíčků. Vyskládáme je na plech, pečeme dozlatova v předem vyhřáté troubě. Po vyklopení a vychladnutí konce rohlíčků namočíme do čokoládové polevy.
- 3.
Skořicové cukroví Ladislava Potměšila
Suroviny: 400 g polohrubé mouky, 200 g másla, 2 vejce, 100 g cukru, skořice, drcené ořechy, cukr krystal.
Postup: Ze 400 g polohrubé mouky, 200 g másla, jednoho celého vejce a 100 g cukru vypracujeme těsto a necháme 30 minut odležet. Vyválíme tenkou placku, z níž vykrajujeme drobné a pokud možno jednoduché tvary, například kolečka nebo srdíčka. Protože na každý kousek cukroví budeme potřebovat dva tvary, měli bychom mít sudý počet.
Polovinu vykrojených koleček či srdíček pomažeme vajíčkem, posypeme skořicí (nešetříme!), drcenými (nikoliv mletými) ořechy a krystalovým cukrem. Spojíme s druhým kouskem a trochu přimáčkneme. Pečeme ve středně teplé troubě asi pět minut. Když cukroví vyndáme z trouby, podle chuti můžeme, ale nemusíme, pocukrovat.
- 4.
Brabantské dortíčky Ivany Jirešové
Suroviny: 240 g hladké mouky, 140 g másla, 140 g mletých vlašských ořechů, 1 vejce, 100 g cukru, nugeta, čokoláda na polevu.
Postup: Všechny suroviny kromě nugety a čokolády spojíme v těsto, vyválíme na plát asi 5 milimetrů tlustý a vykrajujeme malá kolečka. Přeneseme na plech a pečeme při 180 stupních dozlatova. Vychladlá kolečka spojujeme nutellou, potřeme čokoládovou a můžeme ozdobit půlkami vlašských ořechů.