Kladinu najdete i v přírodě

Děti v kroužcích i tělocvičnách nejvíce baví cvičení na nářadí, jako je kladina, žebřiny, bradla, a pak také hraní sportovních her. Obojí je pro ně skvělou průpravou pro hry venku – místo kladiny použijí spadlý kmen stromu nebo třeba obrubník u chodníku, lezení po žebřinách nahradí venku lezením na strom nebo na prolézačce v parku, naučené hry mohou použít při hraní s kamarády. „V lekcích pro děti od 4 let zařazujeme také přeskok přes švédskou bednu – dovednost, která se dětem při hraní venku zaručeně hodí,“ říká o cvičení Kristýna Přibylová Monkey´s Gym.

Trampolína ano, ale

Děti milují skákání, a trampolíny se tak pomalu stávají nezbytnou součástí zahrad, vždy by však měly být pod dozorem dospělého. Na trampolínách je totiž obecně nejvíce rizikové, že děti na skákání nejsou dostatečně připravené, nemají zpevněné tělo – při skákání více dětí najednou pak dochází ke srážkám a pádům, které mohou mít následky v podobě vyvrknutí, zlomenin a dalších poranění.

Nejen skok, i pád se dá nacvičit

U starších dětí je pak vhodné trénovat nejen skoky z výšky, ale i správné padání. To je důležité hlavně u aktivit, k nimž občasné pády tak trochu patří. Sem patří především bruslení – na ledních bruslích a na in-linech, které jsou čím dál populárnější, lyžování, ale i jízda na kole a pohyb v přírodě.

Soutěžte o hodnotné ceny - otevřete okénko adventního kalendáře se soutěží pro dnešní den. Blesk Vánoční jarmark