Podle průzkumu španělského Ústavu globálního zdraví (ISG) je Česko po Itálii druhou nejprašnější zemí v Evropě a hned za námi je sousední Polsko. Prach přitom otravuje nejen pořádkumilovné hospodyňky, ale ztrpčuje život i lidem s dýchacími problémy. Tyto rady vám pomohou s ním zamést alespoň doma a na dvorku.

1) Odshora dolů

Prach utírejte od nejvyšších polic směrem dolů. Používejte vlhké nebo antistatické utěrky a pomalé pohyby, aby nevířil.

2) Vysávejte

Vysavač s filtrem proti prachu a roztočům je na úklid prachu lepší, než smeták, který prach zvíří. Pomáhá také „mokré“ vysávání a vytírání.

3) Sprchujte květiny

Prach ulpívá i na listech pokojových květin. Než abyste větší květiny utírali lísteček po lístečku, je lepší je vzít a rychle osprchovat.

4) Používejte mikrovlákno

Utěrky ze speciálního mikrovlákna v sobě dokáží prach při utírání udržet.

5) Pořiďte si čističku vzduchu

Čističky vzduchu se speciálními HEPA fitry dokáží odstranit i více než 90 % prachu ze vzduchu, který čističkou prochází. Důležitý je u nich ale vzduchový výkon, který udává, kolik metrů krychlových zvládnou přefiltrovat za hodinu.

6) Zkuste nanosprej

Speciální úklidové spreje vytvoří na povrchu nábytku nepřilnavou vrstvičku nanočástic, která usnadňuje úklid. Kromě prachu pomohou i proti tekutinám a jinému znečištění.

7) Měňte filtry

Pravidelně vyměňujte nebo čistěte filtry ve vysavačích a rekuperačních jednotkách.

8) Vysázejte živý plot

Část prachu od silnice nebo z nedalekého pole dokáže zadržet hustý živý plot. Jestliže kvete, může vám ale množství prachu v určitém období ještě zvýšit.

9) Nezkracujte trávník

Zeleň a vlhko je nejlepším bojovníkem proti prachu. V sušších obdobích roku proto trávník zbytečně nezkracujte, delší zadržuje prach lépe. Na velkých betonových plochách vám pomůže i trávník umělý.

10) Umývejte plochy myčkou

Zametáním se drobného prachu na venkovních plochách nezbavíte. V sušších obdobích je lepší betonové plochy a terasy v okolí domova omýt myčkou či hadicí.

11) Zavlažujte

Pravidelné používání zahradních sprinklerů a mlžítek pomůže nejen vaší zeleni, ale v suchých dnech pomůže vyčistit vzduch na zahradě i od prachu.

12) Těmhle prach nejvíce škodí

Podle plicních lékařů mají největší problémy s prachem v ovzduší hlavně alergici a astmatici, ale i senioři, děti nebo těhotné ženy. Problémy s dýcháním mohou pociťovat i lidé po prodělaném covidu-19.

Soutěžte o hodnotné ceny - otevřete okénko adventního kalendáře se soutěží pro dnešní den. Zde najdete soutěžní otázku, dnešní výhru i podrobný návod, jak hrát! Hodně štěstí! 

Blesk Vánoční jarmark