Co se v testu dozvíte:
● Vyplatí se nakupovat podle ceny?
● Jaká značka je nejchutnější?
● Který výrobce nedodržuje sliby na obale?
Původ má v Holandsku
Eidam se původně začal vyrábět v Holandsku v přístavním městečku Edam ve 14. století. Slávu oblíbeného sýru si zde připomínají už od roku 1570 každoročními sýrovými trhy.
Eidam byl a dál zůstává oblíbený především díky své trvanlivosti. Jeho původním tvarem byla koule v červeném voskovém obalu. V současnosti jej ale spíše známe nakrájený na pravidelné plátky a zabalený ve znovuuzavíratelném obalu.
A takové byly i značky, které si vzal pod lupu Potravinový Sherlock. Jak kvalitní byly? Čtěte už v pátek v tištěném Blesku a na Blesk.cz.
Kde se vzalo navíc »i«?
Protože eidam pochází z Edamu, někdy se na obale objevuje i název Edam. U nás se vžil název s »i« navíc, převzali jsme totiž výslovnost z němčiny.
Roquefort vs. eidam. Z historie našeho nejlevnějšího sýra Videohub