Co se v testu dozvíte: 

● Vyplatí se nakupovat podle ceny?

Jaká značka je nejchutnější?

● Který výrobce nedodržuje sliby na obale?

Původ má v Holandsku

Eidam se původně začal vyrábět v Holandsku v přístavním městečku Edam ve 14. století. Slávu oblíbeného sýru si zde připomínají už od roku 1570 každoročními sýrovými trhy.

Eidam byl a dál zůstává oblíbený především díky své trvanlivosti. Jeho původním tvarem byla koule v červeném voskovém obalu. V současnosti jej ale spíše známe nakrájený na pravidelné plátky a zabalený ve znovuuzavíratelném obalu.

A takové byly i značky, které si vzal pod lupu Potravinový Sherlock. Jak kvalitní byly? Čtěte už v pátek v tištěném Blesku a na Blesk.cz.

Kde se vzalo navíc »i«?

Protože eidam pochází z Edamu, někdy se na obale objevuje i název Edam.  U nás se vžil název s »i« navíc, převzali jsme totiž výslovnost z němčiny. 

Video
Video se připravuje ...

Roquefort vs. eidam. Z historie našeho nejlevnějšího sýra Videohub

Fotogalerie
4 fotografie