Název hummus pochází z arabštiny a označuje cizrnu – hlavní ingredienci těchto pomazánek. Kromě ní má hummus v nejzákladnější podobě obsahovat i sezamovou pastu (tzv. tahini), sůl, česnek, olivový olej a citronovou šťávu. Mají takové složení i výrobky ze supermarketů? To se dozvíte už v pátečním testu v tištěném Blesku a na Blesk.cz.
»Válka o hummus«
Sice název hummus českému uchu příliš nelichotí, ale chuťovým buňkám ano. Jeho název pochází z arabštiny a označuje cizrnu. Jde o oblíbený pokrm pocházející ze Středního východu.
Která země stála u zrodu této oblíbené pomazánky, je nejasné. O její původ se totiž pře Libanon a Izrael. Pro tento pomyslný, ale vyhrocený konflikt se vžilo označení »válka o hummus«.
Dvě tuny, čtyři tuny, 10 tun...
Libanonci dokonce chtěli v roce 2008 vyjednat pro hummus chráněné označení coby tradiční libanonské speciality. Jenže narazili na odpor Izraelců. Tak se alespoň rozhodli zapsat do Guinessovy knihy světových rekordů. Připravili hummus vážící okolo 2 tun. Izraelci ale na to odpověděli pomazánkou vážící kolem 4 tun. Libanonci nelenili a o rok později rekord přepsali víc než desetitunovou várkou cizrnové pomazánky.
Vyzkoušejte také pečenou cizrnu.
Deník veganky: Pečená cizrna