Za tento rok zkontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 24 šarží černého a zeleného čaje. U 75 % z nich zjistila přítomnost zbytků (reziduí) pesticidů. „Osmnáct z analyzovaných šarží čaje mělo pozitivní nález reziduí pesticidů. Překročený MLR (maximální limit reziduí- pozn. red.) byl u pěti šarží, takže byly vyhodnoceny dle příslušného právního předpisu jako nevyhovující,” vysvětluje mluvčí SZPI Marek Bartík.

U dvou třetin je to běžné

V roce 2022 kontrolovali inspektoři 26 šarží čaje a z toho 69 % obsahovalo rezidua pesticidů. „Z výsledků za poslední roky tak vyplývá, že cca u dvou třetin odebraných vzorků zjišťujeme přítomnost reziduí pesticidů,“ dodává mluvčí SZPI s tím, že v minulém roce stanovené limity překračovalo celkem 8 šarží. Často je u takovýchto nevyhovujících čajů zjišťováno vícenásobné překročení reziduí pesticidů v jednom vzorku. V současné době inspektoři SZPI opakovaně zjišťují nadlimitní hodnoty pesticidů u čajů původem z Vietnamu.

Přes limit, ale vyhovují

V pátečním testu černých čajů bylo pozitivních na rezidua osm z devíti testovaných značek, většina však nepřekročila maximální limit reziduí (MLR).

Nicméně u dvou značek byly hodnoty jednoho pesticidu vyšší než maximální předepsané limity, ale vešly do 50% odchylky. Ta je tak benevolentní kvůli velmi nízkým koncentracím. „Tyto vzorky spadají do kategorie vyhovujících,“ upozorňuje Bartík a dodává: „Zákonné limity jsou nastaveny tak, že berou do úvahy bezpečnost všech spotřebitelských skupin, např. kojenců, dětí či vegetariánů.“

 Co je MLR?

Jde o zkratku pro maximální limit reziduí (z anglického MRL = maximum residue level), což je maximální povolené množství reziduí pesticidu v potravinách vyjádřené v miligramech na kilogram. „Pokud hodnota reziduí pesticidů v dané potravině nepřesahuje právním předpisem stanovený limit, lze ji podle příslušného předpisu považovat za vyhovující, tedy bezpečnou pro lidské zdraví,“ uvádí Bártík ze SZPI.

Který černý čaj je úplně bez pesticidů? Zjistíte v aktuálním spotřebitelském testu Blesku.

 

Video
Video se připravuje ...

Jaké běžné potraviny jsou zakázány v USA a ve Francii? Videohub

Fotogalerie
19 fotografií