Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jablka nepatří jenom do štrúdlu. Tohle je 7 skvělých tipů, jak je ještě využijete

/
  • 7 skvělých tipů, jak využít jablka
    7 skvělých tipů, jak využít jablka (istock.com)
    28. září 2023 ● 06:00

    Urodilo se vám hodně jablek a nevíte, co s nimi? Tohle ovoce můžete nejen skladovat nebo sníst. Máme pro vás pár nápadů, jak jablka můžete ještě využít.

  • 1.

    Maso bude šťavnatější a křehčí

    Autor: istock.com

    Nejčastěji jsou jablka hlavní přísadou v sladkých receptech, můžou ale také vylepšit chuť jiným pokrmům. Naše babičky kousky jablka přidávaly k masu při pečení, aby získalo šťavnatost a křehkost. Stačí, když kuře, krůtu nebo husu naplníte ovocem a upečete jako obvykle. Jablko pak nevyhazujte, ale rozmixujte ho a připravte z něj třeba domácí čatní.

  • 2.

    Záchrana přesolené polévky

    Autor: istock.com

    Přidala jste do polévky víc soli, než je zdrávo? I s tím si naše babičky uměly poradit. Vhodily do ní buď nakrájenou bramboru, nebo kousky jablka. Poté stačí deset minut vařit a pak z polévky vyndat. Ovoce totiž přebytečnou slanost nasaje.

  • 3.

    Vláčné pečivo a sušenky

    Autor: istock.com

    Koláčům a sušenkám vrátíte vláčnost tak, že je dáte do skleněné dózy a přidáte k nim půlku jablka. Můžete ho přidat i k čerstvému pečivu, aby nevysychalo. Jen ho nezapomeňte včas sníst, aby vám nezplesnivělo.

  • 4.

    Urychlí dozrávání

    Autor: istock.com

    Pokud máte doma zelená rajčata, která jste kvůli mrazíkům musela sklidit dřív, nebo jste přinesla z obchodu zelené banány či tvrdé avokádo, urychlíte jejich dozrání tak, že k nim do misky vložíte pár zralých jablek (cca jedno jablko na čtyři až pět stejně velkých nezralých plodů). Proces můžete ještě zrychlit překrytím igelitovým sáčkem.

  • 5.

    Zázrak jménem jablečný ocet

    Autor: istock.com

    Z jablek si můžete připravit také domácí jablečný ocet, který je velmi zdravý. Pomáhá také při redukční dietě, detoxikaci (1 decilitr octa denně po dobu max. jednoho týdne) nebo se využívá zevně, protože má hojivé účinky. Ocet smíchaný s vodou v poměru 1:3 můžete použít při léčbě akné, popálené pokožky, na štípance nebo při vaginální mykóze. Stejným roztokem pak můžete omývat vlasy, kterým dodáte lesk. Také pomůže proti lupům a svědění pokožky hlavy.

    A jak na to? Do velké nádoby nastrouhejte jablka včetně jádřinců a zalijte lehce oslazenou vodou (na 400 g jablek použijte 1 l vody). Nádobu přikryjte papírovou utěrkou a upevněte gumičkou. Nechte stát 10 dnů na světlém a teplém místě (ne na přímém slunci). Dvakrát denně promíchejte. Poté sceďte a roztok přelijte do jiné čisté nádoby. Opět zakryjte a nechte stát 20 dní v temnu a chladu. Tekutinu opět sceďte přes jemné plátno a skladujte v uzavíratelné lahvi.

  • 6.

    Jablečná maska na akné

    Autor: istock.com

    Nejen jablečný ocet, ale i samotná jablka mají příznivý vliv na pokožku, proto si z ovoce můžete připravit domácí masku na aknózní pleť. Kromě toho ji chrání před známkami stárnutí. Jablko nastrouhejte najemno a přiložte na vyčištěnou pleť. Nechte působit 20 minut a poté opláchněte vlažnou vodou.

  • 7.

    Slupky nevyhazujte

    Autor: istock.com

    Pokud jablko vždy oloupete, tak slupky rozhodně nelikvidujte. Mají v sobě totiž uchované velmi cenné látky. Šetrně je usušte a skladujte v dóze. Můžete je pak chroupat jen tak jako křížaly nebo z nich připravit skvělý voňavý čaj. Stačí hrst slupek zalít horkou vodou, dochutit medem, skořicí, citronem a hřebíčkem. Takový horký nápoj pomáhá při bolestech hlavy, stresu, posiluje imunitu a zlepšuje krevní oběh. Zejména pak v zimě ho oceníte, pokud trpíte na studené nohy a ruce. Dále ulevuje při průjmu či zácpě a při pravidelném pití snižuje cholesterol.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy