Proto jsme nechali laboratoř jednotlivé šunky obarvit. A výsledek? Čtěte v pátečním spotřebitelském testu Blesku!

Šunka podle vyhlášky

Věděli jste, že v evropských státech bývá obvyklá jedna kategorie šunek (ta v nejvyšší kvalitě)? V Česku ale najdete hned tři – nejvyšší jakosti, výběrovou a standardní, kterou testujeme.

Čím se od sebe liší?

Podle vyhlášky především podílem čistých svalových bílkovin, který odpovídá tomu, kolik libového masa šunka obsahuje. Na obalech se vždy musíte dočíst, o jakou jakostní třídu jde a obsah masa v šunce.

Šunka nejvyšší jakosti:

Používá se vepřová kýta celosvalová

Co je zakázané?  Použití barviv, vlákniny, škrobu (včetně škrobu modifikovaného fyzikálně či enzymy), rostlinných a jiných živočišných bílkovin a dalších látek, které zvyšují obsah bílkovin ve výrobku, se nepřipouští.

Obsah čistých svalových bílkovin: min. 16 %

Šunka výběrová:

Používá se výběrová vepřová kýta celosvalová

Co je zakázané?  Použití barviv, vlákniny (s výjimkou přírodních zahušťovadel karagenanu a gumy euchemy), škrobu (včetně škrobu modifikovaného fyzikálně či enzymy), rostlinných a jiných živočišných bílkovin a dalších látek, které zvyšují obsah bílkovin ve výrobku, se nepřipouští.

Obsah čistých svalových bílkovin: min. 13 %

Šunka standardní:      

Lze použít vepřovou kýtu zrněnou (tzn. celé nebo nahrubo mělněné svaly vepřové kýty)  

Co je zakázané?  Není uvedeno.     

Obsah čistých svalových bílkovin: min. 10 %

Jen jedna kategorie

Novodobý nástupce dřívějších norem projekt České cechovní normy (ČCN), které zajišťuje Potravinářská komora ČR, připouští jen jednu kategorii šunky, které odpovídají šunky nejvyšší jakosti a dokonce některé kvalitnější výběrové šunky.

Musí být vyrobená z celosvalové vepřové kýty a minimální obsah masa musí být 90 %. Výrobky, které tyto normy splňují, mohou mít logo na etiketě. Z testovaných standardních šunek na požadavky této normy nedosáhl žádný výrobek.

VIDEO: V létě rozpočet zachraňuje les. Ušetřit? I na potravinách…