Proto jsme nechali laboratoř jednotlivé šunky obarvit. A výsledek? Čtěte v pátečním spotřebitelském testu Blesku!
Šunka podle vyhlášky
Věděli jste, že v evropských státech bývá obvyklá jedna kategorie šunek (ta v nejvyšší kvalitě)? V Česku ale najdete hned tři – nejvyšší jakosti, výběrovou a standardní, kterou testujeme.
Čím se od sebe liší?
Podle vyhlášky především podílem čistých svalových bílkovin, který odpovídá tomu, kolik libového masa šunka obsahuje. Na obalech se vždy musíte dočíst, o jakou jakostní třídu jde a obsah masa v šunce.
Šunka nejvyšší jakosti:
Používá se vepřová kýta celosvalová
Co je zakázané? Použití barviv, vlákniny, škrobu (včetně škrobu modifikovaného fyzikálně či enzymy), rostlinných a jiných živočišných bílkovin a dalších látek, které zvyšují obsah bílkovin ve výrobku, se nepřipouští.
Obsah čistých svalových bílkovin: min. 16 %
Šunka výběrová:
Používá se výběrová vepřová kýta celosvalová
Co je zakázané? Použití barviv, vlákniny (s výjimkou přírodních zahušťovadel karagenanu a gumy euchemy), škrobu (včetně škrobu modifikovaného fyzikálně či enzymy), rostlinných a jiných živočišných bílkovin a dalších látek, které zvyšují obsah bílkovin ve výrobku, se nepřipouští.
Obsah čistých svalových bílkovin: min. 13 %
Šunka standardní:
Lze použít vepřovou kýtu zrněnou (tzn. celé nebo nahrubo mělněné svaly vepřové kýty)
Co je zakázané? Není uvedeno.
Obsah čistých svalových bílkovin: min. 10 %
Jen jedna kategorie
Novodobý nástupce dřívějších norem projekt České cechovní normy (ČCN), které zajišťuje Potravinářská komora ČR, připouští jen jednu kategorii šunky, které odpovídají šunky nejvyšší jakosti a dokonce některé kvalitnější výběrové šunky.
Musí být vyrobená z celosvalové vepřové kýty a minimální obsah masa musí být 90 %. Výrobky, které tyto normy splňují, mohou mít logo na etiketě. Z testovaných standardních šunek na požadavky této normy nedosáhl žádný výrobek.
VIDEO: V létě rozpočet zachraňuje les. Ušetřit? I na potravinách…