To vše zjistíte už v pátek ve velkém spotřebitelském testu Blesku.  Mimo jiné vám prozradíme, kolik rajčat najdete v pasírovaných rajčatech a jaký je rozdíl mezi pyré a protlakem.

Co by kvalitní pasírovaná rajčata, pyré nebo protlaky měly obsahovat? Rajčata a sůl, případně kyselinu citronovou. Nic navíc. Potravinový Sherlock za vás pročetl složení testovaných výrobků a už v pátek vám prozradí, zda takové složení pasírovaná rajčata běžně mají. A také vám ukáže, co skutečně obsahují…

Co jste nevěděli o rajčatech?

Kde se vzala?

Rajčata nemají v Evropě příliš dlouhou historii. Do Evropy je dovezli španělští mořeplavci v 16. století, a to ze Střední a Jižní Ameriky.

Chrání před rakovinou

Obsahují antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou. Lidské tělo ho nejvíce dovede získat z tepelně upravených rajčat.

Bazalka jim prospívá

Zahrádkáři radí, že by mezi každými dvěma keříky rajčat měla být vysazená bazalka. Jednak pomáhá rajčatům odolávat škůdcům a také »vylepšuje« jejich chuť a vůni.

Zdravější než jablka

Jsou nízkokalorická, jsou zdrojem vlákniny, draslíku a sodíku a vitaminů skupiny A, B a C.

Do lednice nepatří!

Rajčata po utržení z keře moc dlouho nevydrží a je jedno, zda je utrhnete se stopkou, nebo bez. Nejlepší je skladovat je na suchém a chladnějším místě (okolo 14 – 16 °C). V ledničce je na ně moc zima, ztvrdnou a ztratí aroma. 

VIDEO: Tomáš Prouza: Kvalitnější potraviny do Česka odmítají výrobci prodávat.