Beran
Autor: CNC

26. březen <<< 27. březen >>> 28. březen

Lidé narození 27. března jsou Berani.  


Svátek slaví Dita

  • Mužský protějšek: nemá
  • Nejpoužívanější domácí podoby: Dituška, Ditunka, Ditulka, Ditka, Di
  • Původ: Jméno Dita je zřejmě hebrejského původu. Podle jedné teorie jde o zkrácenou verzi jména Judita (židovka). Jiný výklad se vztahuje k německým jménům Dietlin nebo Dietmunt, jejichž význam je „milý člověk“, „milá žena“.
  • Povaha: Dity jsou inteligentní a citlivé. Obzvlášť zranitelné jsou ve vztazích. Zažívají mnoho životních zvratů. 
  • Koho takto pojmenovat: Jméno se hodí zejména pro ženy narozené ve znamení Berana, BýkaPannyKozoroha

Vyberte si podle data vhodné jméno pro své miminko >  


Světový den divadla

Světový den divadla se na celém světě připomíná již od roku 1962. Tento svátek navrhl zavést Mezinárodní divadelní ústav a myšlenku posvětili zástupci UNESCO. Cílem události je vést umělce i diváky k zamyšlení nad poselstvím divadel a současně jim tímto vyjádřit podporu.

Divadlo má totiž schopnost propojovat lidi z různých kultur a přinášet nenásilnou formou důležitá poselství. K této akci se v současné době připojují divadla z více než 100 zemí z celého světa.

Každý rok je některý z významných divadelních tvůrců požádán, aby napsal Poselství ke Světovému dni divadla. V roce 1994 byl tímto úkolem pověřen Václav Havel.


Mezinárodní den whisky

27. března se slaví Mezinárodní den whisky v den výročí narození, dnes již zesnulého britského spisovatele a recenzenta Michaela Jacksona. Svátek se zrodil v roce 2008, oficiální oslavy započaly až o rok později, tedy roku 2009 na Whisky Festivalu v severním Nizozemsku.

Mezinárodní den whisky se stal především oslavou života Micheala Jacksona (narozen 27. března 1942) a má i dobročinný rozměr. Jeho příznivci se totiž pravidelně zapojují do boje proti Parkinsonově chorobě, kterou spisovatel řadu let trpěl. Zamřel roku 2007 na infarkt. Bylo mu 64 let.

Do povědomí široké veřejnosti se rodák z anglického města Wetherby Micheal Jackson dostal roku 1977, a to díky prvnímu pivnímu průvodci The World Guide To Beer, který vydal poté, co řadu let jezdil po světě a ochutnával piva.

Přestože i jeho další pivní publikace měly velký úspěch, Jacksonovou doménou se nakonec stala whisky. Ve svých recenzích hodnotil na stupnici od 0 do 100, ale v jeho očích stála whisky za pozornost až od 75 bodů výš.

Vydal řadu knih, kterých se celosvětově prodalo více než tři miliony a byly přeloženy do dvou desítek jazyků včetně češtiny. Nejslavnější se stala The Malt Whisky Companion.

Whisková komunita Jacksona považuje za jednu z nejvýznamnějších a nejvlivnějších osobností moderní doby. Za svůj přínos světu whisky získal významné ocenění od společenství Keepers of the Quaich (Strážci poháru).

 

Kdo se narodil 27. března

Svět