Jedenadvacetiletému Jakubovi se život zásadně změnil, když mu v šestnácti lékaři našli nádor na kosti u kotníku. V té době studoval na střední škole a hodně se věnoval sportu, odmala hrál fotbal nebo také stolní tenis. 

Se zákeřnou nemocí nějaký čas bojoval, ale nakonec musela přijít amputace. „Po terapii a dvou operacích, kdy se ji doktoři pokoušeli zachránit, jsem o nohu nakonec přišel,“ popsal svůj boj s nemocí. Amputaci podstoupil před dvěma lety a sport i studium musel kvůli tomu na nějakou dobu opustit. Musel se také naučit znovu chodit - s protézou. „Když jsem dostal protézu, tak během druhého třetího dne jsem už chodil skoro normálně, jen jsem trošku pokulhával. Během čtrnácti dnů už to nikdo nepoznal, když jsem si vzal dlouhé kalhoty,“ popisuje.

Run for Help

Vzhledem k tomu, že se pohybu věnoval již odmala, mu to nedalo a brzy si našel cestu, jak i přes handicap zase pořádně rozhýbat své tělo: dostal se až do paralympijského volejbalového týmu a začalo ho bavit i běhání.

Svou vášeň pro sport ukázal všem přítomným na sobotním Run For Help, který se konal už podruhé, tentokrát na pražské Letné. Spolu s dalšími desítkami sportovců se postavil na start závodu, který pomohl lidem s amputovanou končetinou – výtěžek ze startovného zaplatil právě Jakubovi a dalším třem běžcům speciální běžeckou protézu vyrobenou na míru, kterou v sobotu také slavnostně převzali. Tento typ protéz totiž stojí přibližně 80 tisíc korun a pojišťovna je nehradí.

Sportovci s amputovanou končetinou si v rámci závodu zaběhli i čtyřkilometrovou trasu s názvem No Foot Run, na kterou vyrazil i několikanásobný paralympijský vítěz, cyklista Jiří Ježek - ten přišel o nohu v 11 letech a také má podobnou speciální protézu. Jakub zdolal trať za 31 minut a bez problémů stačil i zdravým sportovcům! Všechny zúčastněné čekal v cíli velký a uznalý potlesk od diváků i ostatních běžců a na tvářích všech účastníků bylo vidět, že je to pro ně velká událost.

Jakub se po boji s nemocí, která ho připravila o nohu, vrátil do normálního života a kromě sportování se věnuje i studiu. Kvůli rakovině sice přišel o rok školy, tu ale nakonec úspěšně dokončil, od září bude chodit na vysokou, aby si v budoucnu mohl splnit svůj sen – pracovat v automobilovém průmyslu.

Meningokok ji připravil o nohy

Charitativní běh pořádala nezisková organizace No Foot No Stress. Jednou z jejích zakladatelek je poslankyně za ANO Andrea Brzobohatá, která se běhu také účastnila. Sama přišla o obě nohy kvůli meningokokové infekci před deseti lety. „Dva roky mi trvalo, než jsem se vrátila zpátky do života,“ uvedla pro Blesk.cz. Brzy poté, co se sama naučila chodit s protézami, začala pomáhat ostatním. Spolek vznikl před osmi lety a běh Run For Help je tak vyvrcholením jejich snahy. „Věnujeme se tomu ve volném čase a naše největší akce je právě tento běh,“ dodala.

Fotogalerie
26 fotografií