Nové pokoje jednotky intenzivní péče nabídne například moderní přístrojové vybavení, polohovatelná lůžka s nosností 500 kilogramů pro extrémně obézní pacienty nebo speciální stropní zvedací systém pro manipulaci s nepohyblivými obézními pacienty. „Dosud muselo s morbidně obézními pacienty manipulovat i třeba deset sester, nyní to díky tomu závěsnému systému zvládnou třeba dvě sestry, takže se práce výrazně usnadní,“ řekla vedoucí lékařka JIMP lll. interní kliniky VFN Jarmila Křížová. Díky závěsnému systému se pacient podle Křížové snadno dostane například do koupelny, která je rovněž uzpůsobena obézním lidem, nebo na jiné lůžko například při převozu na vyšetření.

V pokojích na oddělení jsou nově také nainstalovány takzvané medicinální lampy s rozvody kyslíku a vzduchu. „Nový monitorovací systém umožňuje sledovat životní funkce pacienta a inovace se dočkala také infuzní technika,“ uvedla Křížová.

Čtyři nová lůžka pak slouží pacientům v závažnějším klinickém stavu, další tři lůžka jsou určena pro pacienty s méně závažnými onemocněními. Pokoje mají bezkontaktní otevírání dveří. „Bezkontaktní otevírání dveří na pokoje pacientů zásadním způsobem snižuje riziko přenosu nemocničních nákaz,“ vysvětlila Křížová.

Mezi časté diagnózy u pacientů na JIMP patří selhání základních životních funkcí, stavy po břišních katastrofách nebo po chronickém střevním selhání. Často jde podle Křížové také o diabetiky a intoxikované jedince.

XXL sanitka

Nemocnice má XXL sanitku, aby se obézní pacienti pohodlně vešli, dále se má VFN postupně vybavovat například operačními stoly a zubařskými křesly s vysokou nosností. Pro péči o extrémně obézní pacienty jsou podle Křížové nutné i speciální diagnostické přístroje, jako je CT nebo magnetická rezonance, kde hraje roli průměr otvoru pro skenování. Někdy se pacienti nevejdou do zařízení kvůli průměru těla, řekla.

Obézní bude podle odhadů Světové zdravotnické organizace (WHO) v roce 2030 více než třetina Čechů. Před pěti lety byl jejich podíl asi 26 procent žen a necelá třetina mužů.

Fotogalerie
8 fotografií