„To že studenti vkráčí na svoji fakultu i s větším zavazadlem, to je prostě běžná věc. Protože na Univerzitě Karlově studují studenti a studentky z celé České republiky. Zrovna před Vánoci mnozí z nich na výuku jdou třeba se zavazadlem,“ řekla Králíčková.

Od policie dostala informace, že si útočník přinesl zbraně ve větším zavazadle, uvedla. „Zatím nemám tyto informace nijak potvrzené. Ale pravděpodobně je v okamžiku, kdy na fakultu přicházel, v nějakém větším zavazadle měl,“ řekla.

Video
Video se připravuje ...

První tiskovka po střelbě v Praze: Vondrášek a Rakušan promluvili o tragédii na Filozofické fakultě ČTK/Blesk Zprávy

Střelba na FF UK v Praze má 14 obětí, dalších 25 lidí je zraněných, z toho deset těžce. Vondrášek to řekl při večerní tiskové konferenci. Policie podle něj pracuje s verzí, že střelec má na svědomí i muže a kojence z Klánovického lesa. Policie po pachateli tohoto činu od pátku zatím marně pátrala, jeho totožnost dosud neznala. Podle Vondráška souvisí možné propojení obou případů s tím, že policie ve čtvrtek našla na Kladensku mrtvého muže, který byl údajně otcem střelce z fakulty.

Střelba na Filozofické fakultě UK v Praze
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

18:10
23. 12. 2023

Stovky lidí se dnes odpoledne v chrámu sv. Václava v Olomouci zúčastnily zádušní mše za oběti čtvrteční tragické střelby. Na mši, kterou sloužil administrátor olomoucké arcidiecéze biskup Josef Nuzík, do katedrály přišli zástupci Univerzity Palackého, studenti, hejtman Josef Suchánek (STAN) i primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). Mnoho lidí přineslo na bohoslužbu svíčky, které zapalovali u oltáře. Nuzík vyjádřil bolest nad čtvrteční tragédií a také sounáležitost se všemi blízkými obětí, na které pamatuje ve svých modlitbách.

18:01
23. 12. 2023

Univerzita Karlova nebude zejména z pietních důvodů zveřejňovat jména obětí, oznámila dnes škola v tiskové zprávě. Jedná se podle ní nejen o dohodu s policií, ale také o ochranu osobních údajů obětí. Oznámila také, že budova Filozofické fakulty je do odvolání uzavřena. Do 2. ledna vyhlásilo vedení fakulty děkanské volno.

Vedení Univerzity Karlovy kvituje otevření debat o strategii bezpečnosti na vysokých školách a je připraveno se do ní aktivně zapojit“, stojí ve zprávě. Škola podle ní bude i nadále zajišťovat organizační, materiální a psychologickou podporu všem potřebným, zároveň se bude snažit zajistit všem dotčeným poklidný návrat na akademickou půdu. Více zde >>

17:46
23. 12. 2023

Jedna obrovská tragédie a vše je jinak. Vánoční nálada se u českých politiků projevovala ještě nedávno i na sociálních sítích, tu však vystřídaly projevy zděšení, soustrasti a smutku, to vše v reakci na čtvrteční neštěstí na FF UK. Vít Rakušan (STAN) těsně před Vánoci vzkazuje, že nás zlo nezlomí. Alena Schillerová (ANO) lituje rodin, které před Štědrým dnem přišly o své milované. Více zde >>

17:35
23. 12. 2023

Několik stovek lidí dnes na zádušní mši v Katedrále Božského Spasitele v centru Ostravy uctilo památku obětí čtvrteční střelby v budově pražské filozofické fakulty. Bohoslužbu vedl biskup Ostravsko-opavské diecéze Martin David. Na úvod nechal studenty ostravských vysokých škol zapálit 18 svící za oběti z univerzitní budovy na pražském Starém Městě, ale také za muže a jeho dvouměsíční dítě zastřelené v polovině prosince v Klánovickém lese a za otce útočníka, kterého našli policisté mrtvého v domě na Kladensku. Poslední svíce hořela za střelce, jenž nakonec obrátil zbraň proti sobě.

16:48
23. 12. 2023

Státní smutek v České republice po nejhorší střelbě v jejích dějinách i dnes figuroval na hlavní stránce světových zpravodajských webů, jako jsou The Guardian, BBC News, Der Spiegel nebo Le Figaro. Americký deník The New York Times upozornil v souvislosti se střelbou v Praze na petici, která vyzývá k omezení přístupu ke zbraním a kterou iniciovali studenti Univerzity Karlovy. List nicméně podotkl, že iniciativa patrně nemá v Česku, kde je asi 300 tisíc držitelů zbrojního průkazu, šanci na úspěch.

16:42
23. 12. 2023

Sounáležitost s Českou republikou a s pozůstalými po obětech tragické čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze dnes vyjádřila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Státní smutek a pietní akce v České republice dnes připomněla i řada světových médií.

16:20
23. 12. 2023

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) uctil památku obětí čtvrteční střelby na bohoslužbě v Brně. „Lidé se připojili k smutku, za to bych jim chtěl moc poděkovat. Myslím také na všechny zraněné, aby se všichni co nejdříve uzdravili. Vánoční čas by nás mohl posílit, rád bych, abychom na sebe byli více laskaví,“ řekl premiér v rozhovoru pro Českou televizi.

Bohoslužbu pořádala Masarykova univerzita spolu s brněnským biskupstvím, která ji rovněž tlumočila do znakového jazyka. Brněnskou mši sloužil biskup Pavel Konzbul, který na ní připomněl, že při zádušní bohoslužbě jde o pomodlení, odpuštění a rozloučení.

16:06
23. 12. 2023

„Velvyslanectví Ukrajiny vyjadřuje upřímnou soustrast českému národu a rodinám obětí, které utrpěly nedávnou tragédii na FF UK.“

15:41
23. 12. 2023

„Připojuji se k Petru Fialovi, Petru Pavlovi a k českému lidu v tento den státního smutku. Dnes vzpomínáme na všechny, kteří zahynuli při čtvrtečním útoku, i na ty, kteří se stále zotavují,“ napsala na sociální síť X předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola.

15:20
23. 12. 2023

Karlova univerzita připravila několik termínů setkání pro přeživší a pozůstalé čtvrteční tragické události. „Zveme zás na skupinové setkání pro posílení odolnosti a zpracování přetěžujících momentů, které mohou zůstat zaseknuté v nervovém systému po útoku ve škole v podobě vracejících se obrazů, zvuků, emocí.“

15:15
23. 12. 2023

Více než 38 milionů korun darovali lidé v Česku do sbírek na pomoc pozůstalým a přeživším po čtvrteční střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Nejvíc peněz, přes 33 milionů, získal Nadační fond UK. 

14:54
23. 12. 2023

Pražští hasiči na sociální X připomněli, že jejich tým posttraumatické péče je stále připraven komukoli pomoci.

14:47
23. 12. 2023

Na mnoha místech v Pardubickém kraji si dnes lidé připomínají památku obětí čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Některé radnice zrušily plánované kulturní akce a vlají na nich černé vlajky, jiné je s pietou spojily.

  • V Přelouči se například v 18:00 uskuteční předvánoční zpívání před Občanskou záložnou. Město se rozhodlo nerušit program, během něj lidé uctí oběti pražské střelby minutou ticha.
  • Choceň vytvořila pietní místo za oběti střelby a zrušila zpívání u vánočního stromu. Lidé však mohou přijít na náměstí si zazpívat koledy a osobně uctít památku zesnulých a pozůstalých. Pietní místo je před Městským úřadem ve Skutči.
  • Soustrast pozůstalým vyjádřila fakulta restaurování v Litomyšli. U budovy na náměstí Václava Havla mohou lidé zapálit svíčky na jejich památku.
  • Chrudim zrušila s ohledem na státní smutek od 18:00 na Resselově náměstí kulturní akci, kde měla zaznít Česká mše vánoční, předcházet jí mělo divadelní představení pro děti. Také městský obvod Pardubice III vánoční zpívání s ohledem na tragédii odvolal.
14:38
23. 12. 2023

Lidé v Plzeňské katedrále svatého Bartoloměje se dnes dopoledne při bohoslužbě při vnášení betlémského světla modlili také za oběti střelby v Praze. Biskup Tomáš Holub věřící v katedrále vyzval k modlitbě za lidi, kteří zemřeli v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a v Klánovickém lese, za zraněné a za jejich rodiny. Po skončení bohoslužby s kněžími a věřícími přešel k improvizovanému pietními místu u plzeňského andělíčka na venkovní mříži na východní straně katedrály a při modlitbě tam položili svíce s betlémským světlem.

14:20
23. 12. 2023

Úctu obětem střelby na filozofické fakultě vzdali i občané středočeské obce Všechlapy. Dobrovolní hasiči v poledne nastoupili před hasičárnou a rozezněla se i místní zvonička.

 

14:21
23. 12. 2023

Adventní koncert revivalové kapely 20 deka duše v Liberci bude věnován obětem tragické události na FF UK. Organizátoři libereckých adventních trhů zvažovali, zda plánovaný koncert, který začíná v 18:00, vzhledem k okolnostem zrušit, nakonec ho ale v programu nechali a rozhodli se ho věnovat obětem tragické události.

14:04
23. 12. 2023

„Je to skutek, který se v moderních českých dějinách ještě neodehrál,“ řekl dnes k tragédii v Praze rektor liberecké univerzity Miroslav Brzezina, který doufá, že si z toho všichni vezmou ponaučení. „Podle mě to hlavní je, že musíme více zdůrazňovat úctu k životu, k životu jako hodnotě, která nám byla svěřena. Měli bychom se zamyslet nad tím, jak přesvědčit zejména mladou generaci, že na prvním místě je vždycky život, problémy se dají řešit jinak,“ doplnil.

13:51
23. 12. 2023

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková o obětech vraha: Potkávali jsme je na chodbách... V těchto těžkých chvílích by nikdo z nás neměl zůstat sám. Více zde >>

VIDEO
Video se připravuje ...
13:47
23. 12. 2023

I letos probíhá na pražském hlavním nádraží tradiční Česká mše vánoční. Organizátoři však s ohledem na tragickou událost pozměnili program. Orchestr zařadí skladby Lacrimosa a Modlitba pro Martu, naopak vypustí koledu Narodil se Kristus Pán. „Rozhodl jsem se akci nerušit, protože si myslím, že zlo se živí strachem a pokud bychom úplně změnili způsob, kterým žijeme, tak bychom naopak tím nahráli zlu do karet,“ řekl ČTK dirigent a organizátor akce Lukáš Prchal.

13:08
23. 12. 2023

Tak jako v ostatních městech, i v Českých Budějovicích se v pravé poledne rozezněly zvony. Mezi nimi i zvon Bumerin, který je na Černé věži. Tento 3,5 tuny těžký zvon zaznívá jen při výjimečných příležitostech. Naposledy se rozhýbal při stých oslavách vzniku Československa.

„Zvoníme jím jak při radostných událostech, tak i bohužel při těchto smutných. V poledne zvonilo všech pět zvonů, ale Bumerin svým tónem podtrhuje tuto mimořádnou událost. Volala mi manželka, která jeho zvonění slyšela až na Rudolfově,“ říkal správce věže Jan Vančura.

12:30
23. 12. 2023

V supermarketu v pražské ulici Na Příkopě uzavřela obsluha ve 12:00 na minutu klasické i samoobslužné pokladny, pracovník u vchodu příchozí o přerušení provozu informoval. Vzhledem k umístění v centru metropole byli zákazníci z velké části turisté. Pokud byli zrovna na řadě, musely jim pokladní situaci vysvětlit v angličtině.

12:08
23. 12. 2023

„Zkušenosti posledních dní dolehnou na akademickou obec Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) v plné míře v prvních měsících nového roku,“ uvedla v dnes vydaném prohlášení děkanka Eva Lehečková. Členy fakultního společenství vyzvala, aby nyní mysleli i na sebe a své zdraví a neostýchali se kdykoliv využít nabídek pomoci.

12:00
23. 12. 2023

V celém Česku se rozezněly zvony a začala minuta ticha za oběti při útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Vlajky na úřadech jsou na půl žerdi, zastavila se obsluha a prodej na pokladnách, vozy MHD zvoní a troubí.

11:56
23. 12. 2023

V pravé poledne se rozezní i největší zvon v České republice Zikmund, který symbolickými 18 údery připomene všechny oběti tragédie.

11:53
23. 12. 2023

Na bohoslužbu do chrámu sv. Víta vyrazili kromě prezidenta Pavla, šéfa Senátu Vystrčila či šéfky Sněmovny Pekarové Adamové třeba pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS), ministryně Helena Langšádlová či senátor Tomáš Czernin (TOP 09). A také mnoho studentů, kteří s bolestí a slzami přišli uctít své spolužáky, spolužačky a kamarády.

11:48
23. 12. 2023

V obětním průvodu přineseme k oltáři jednu růži za každou oběť. A jednu pak přidáme i za toho, který se nechal zlem tak ovládnout a tak zmanipulovat, že se stal nástrojem příšerné smrti. Chceme tím vyjádřit naši víru, že láska musí nakonec vždycky zvítězit. Amen,“ dodal s tím, že i oběti z Klánovického lesa a otec střelce mají své růže.

11:46
23. 12. 2023

„Konstatujeme nárůst depresí a sebevražd u dětí a mládeže a mluvíme jen o zvýšení počtu psychiatrů. Nemáme odvahu začít myslet jinak a rozhodnout se žít pro děti, aby netrpěly nedomilovaností, nedokážeme se realisticky uskrovnit a nezodpovědně žijeme na dluh dalších generací,“ upozorňoval na mši arcibiskup Graubner, podle kterého musíme být pravdiví a uznat i svůj podíl na stavění slabých hrází proti zlu.

11:42
23. 12. 2023

Studenti Filozofické Fakulty Univerzity Karlovy pronáší přímluvy na bohoslužbě. Poslední přímluva proběhla pouze ve znakovém jazyce, jako odkaz za zesnulé studenty studijního oboru Jazyk a komunikace neslyšících.

11:38
23. 12. 2023

„Pokud nechceme zlu podlehnout, musíme se proti němu umět postavit. Ale vidět zlo jen v druhých by bylo příliš laciné a také nepravdivé. Bojová linie mezi dobrem a zlem prochází středem srdce každého z nás. Každý z nás musí objevit i svůj podíl na šíření zla a najít odvahu ke změně myšlení,“ apeloval Graubner.

11:32
23. 12. 2023

„Odpustit neznamená, že schvalujeme zlo, ale ukazujeme, že láska je silnější než to zlo. A za toto, drazí přátelé, při této mši prosím. Prosme, aby zvítězila láska, která je silnější než smrt,“ zaznělo z úst pražského arcibiskupa.

11:21
23. 12. 2023

„Přišli jsme k zvláštní situaci. Stále jsme v šoku z toho, co se stalo. Je třeba, abychom odsoudili, co se odehrálo, a zároveň se podívali dopředu,“ řekl při zahájení bohoslužby pražský arcibiskup Graubner. 

11:11
23. 12. 2023

V zaplněné Svatovítské katedrále probíhá mše, která uctí oběti tragické střelby na FF UK. Na místě nechybí prezident Petr Pavel ani předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Smuteční bohoslužbu slouží arcibiskup Graubner.

11:01
23. 12. 2023

PŘÍMÝ PŘENOS: Bohoslužba za oběti střelby v chrámu sv. Víta. Mezi hosty i prezident Pavel. Více zde >>

10:56
23. 12. 2023

Solidaritu vyjadřují další osobnosti a instituce. Mezi nimi i britský velvyslanec Matt Field.

10:39
23. 12. 2023

I v průběhu sobotního dopoledne přicházejí lidé k filozofické fakultě i k dalším pietním místům uctít památku obětí střelby.

10:27
23. 12. 2023

K budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy dnes dopoledne přišel položit květinu předseda Senátu Miloš Vystrčil společně se svým kolegou, senátorem Jiřím Drahošem. „Zažíváme obrovskou hrůzu, ale je to nesrovnatelné s tím, co prožívají blízcí obětí. Každý z nás je táta, děda. Nemám, co více k tomu říct,“ uvedl Vystrčil v rozhovoru pro Českou televizi. 

9:52
23. 12. 2023

Státní vlajky vlají na všech úřadech v zemi na půl žerdi, doplnily je i černé vlajky.

9:22
23. 12. 2023

K vyjádření smutku se připojí také řidiči pražských tramvají, metra i autobusů. Podle mluvčího dopravního podniku Daniela Šabíka se připojí tak, že zacinkají.

9:14
23. 12. 2023

Oběti tragédie uctí i hasiči, krátce před polednem vyjedou se svou technikou před své stanice. V poledne se na několik okamžiků zastaví prodej v obchodech nebo odbavování cestujících na Letišti Václava Havla. Ve 12 hodin se také rozezní zvony po celé České republice.

08:50
23. 12. 2023

Vláda Petra Fialy (ODS) na mimořádné schůzi ve čtvrtek 21. prosince 2023 za účasti prezidenta republiky Petra Pavla a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) vyzvala občany, aby v sobotu, tedy dnes, uctili památku obětí minutou ticha.

 
8:35
23. 12. 2023

Bohoslužba v katedrále svatého Víta dnes v 11 hodin uctí oběti tragické střelby na Filozofické fakultě UK v Praze, při které mladý muž zastřelil 13 osob a dalších 25 zranil. Blesk Zprávy přinesou živý přenos. Více zde >>

7:00
23. 12. 2023

Pieta před Karolinem: Smutek a záplava svíček

6:10
23. 12. 2023

Česká republika dnes uctí památku obětí čtvrteční tragické střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vláda vyhlásila na 23. prosinec státní smutek - státní vlajky na úřadech a institucích vlají na půl žerdi a doplnily je černé prapory, v poledne se rozezní kostelní zvony. Lidé vzdají úctu zemřelým a soustrast pozůstalým minutou ticha, setkají se na pietních akcích i bohoslužbách. Některá města zrušila nebo upravila adventní akce, dnešní program změnily i televizní stanice. Více zde>>

22:20
22. 12. 2023

ČTK: „V sobotu minutou ticha památku obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze uctí také obchody. V poledne se zastaví obsluha a prodej na pokladnách. K pietě se připojí i pracovníci ve skladech nebo e-shopech. Na síti X to dnes uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Zákazníky vyzval, aby minutou ticha památku obětí uctili také. Na sobotu vláda v Česku vyhlásila státní smutek.”

 
22:07
22. 12. 2023

Velmi smutná zpráva přichází z České atletického svazu. Další obětí, která nepřežila řádění šíleného střelce na FF UK, je nadějná atletka Klára Holcová. „Reprezentovala Starou Boleslav a ve vrhu koulí získala devět medailí na domácích šampionátech,” uvádí svaz na sociálních sítích. Rodině, přátelům a blízkým přejeme upřímnou soustrast. 

21:09
22. 12. 2023

Policie nenechává nic náhodě. Několik hlídek vyjelo na náměstí I.P. Pavlova, kde se měl nacházet muž s granátem. Na místě zasahovali i pražští hasiči. Náměstí policisté obšancovali. Nikomu nebyl povolený vstup z metra ani do metra. Vlaky stanicí jen projížděly. Omezení na místě bylo po chvíli ukončeno. Podle pyrotechnika se jednalo pouze o maketu granátu.

 
20:29
22. 12. 2023

CNN Prima News se podařilo mluvit s instruktorem, který měsíc před šíleným útokem v Praze vycvičoval šíleného útočníka na zacházení s puškou. Měsíc před útokem šílený útočník David K. prošel šestihodinovým kurzem v Solenicích, kam přijel autobusem, aby se naučil ovládat pušku. CNN Prima News mluvila s instruktorem, který popsal vraha Davida K. jako tichého, který se příliš nevyjadřoval, měl dobré vybavení. „Uháněl nás, že dostal voucher, a tlačil na nás, že chce kurz absolvovat,“ uvedl instruktor.

19:31
22. 12. 2023

Byl tišší, nijak nevyčníval,“ uvedl pro CNN Prima News profesor, který střelce Davida K. (†24) učil.

18:33
22. 12. 2023

Britský král Karel III. s manželkou vyjádřili v osobním vzkazu prezidentu Petru Pavlovi soustrast blízkým obětí střelby na pražské filozofické fakultě. Uvedli, že je zprávy o tragédii hluboce zarmoutily a šokovaly. Vzkaz zveřejnil na sociální síti X britský velvyslanec v ČR Matt Field. „Silně soucítíme s rodinami a blízkými obětí, kterým posíláme naši nejhlubší soustrast. V myšlenkách jsme také se studenty této významné instituce,“ napsal britský monarcha, který připomněl i své návštěvy Prahy. Podle něj nyní lidé v Česku prožívají ‚zoufale těžkou chvíli‘.“

18:31
22. 12. 2023

Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala se vyjádřil k propojení vraždění v Klánovicích s krveprolitím na FF UK. „Již v průběhu včerejška a dnešního dne se v rámci prověřování objevovaly důkazy, které nasvědčovaly propojení trestného činu z Klánovického lesa a střelby na filozofické fakultě. Tuto verzi nyní stvrdila i balistická zkouška, která tedy s potřebnou mírou jistoty potvrdila, že se obou trestných činů dopustila totožná osoba. Nevychází se tedy pouze z odborné balistické zkoušky, která de facto potvrzuje totožnost zbraně, ale i z dalších důkazů, které ve vzájemné souvislosti prokazují, že šlo i o jednu osobu. Se smutkem v srdci si za státní zastupitelství dovoluji též vyjádřit všem obětem i jejich rodinným příslušníkům upřímnou soustrast,” uvedl.

16:15
22. 12. 2023

Mimořádná zpráva! Policie na sociální síti X uvedla, že balistická expertiza prokázala SHODU zbraně, která byla použita v Klánovickém lese, se zbraní, která byla nalezena v domě, kde bydlel střelec z univerzity.

16:00
22. 12. 2023

Lidové noviny na serveru Lidovky.cz oznámily velmi smutnou zprávu. Obětí šíleného střelce na FF UK je korektorka Lidových novin, studentka 1. ročníku češtiny v komunikaci neslyšících. Šílený vrah David K. (†24) o život na univerzitě připravil také redaktorku serveru PrahaIN.cz a ředitelku ústavu hudební vědy Lenku Hlávkovou. Rodinám obětí vyjadřujeme upřímnou soustrast.

15:50
22. 12. 2023

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že na začátek ledna svolali zástupce českých vysokých škol a budou se společně bavit o tom, co v oblasti bezpečnosti na školách udělat. Policejní prezident Martin Vondrášek dodal, že vypracovali dokumentaci pro rizika zajištění u 600 měkkých cílů.

14:52
22. 12. 2023

Oběti trestných činů mají nárok na peněžitou pomoc, uvedl v souvislosti s tragickou čtvrteční střelbou v Praze veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Pomoc je určená na léčbu fyzických i duševních následků a překlenutí zhoršené sociální situace způsobené trestným činem. Ministerstvo spravedlnosti vzkázalo, že s vyplněním příslušných formulářů jsou připraveni pomoci probační úředníci ve všech svých pobočkách. Právní pomoc nabízí i Česká advokátní komora.

Vyplácení finanční podpory zmiňuje zákon o obětech trestných činů. „Oběti ji mohou využít třeba na psychoterapii nebo při výpadku příjmů,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí ombusmana Markéta Bočková. O peněžitou pomoc mohou požádat do dvou let od zjištění újmy a nejpozději do pěti let od spáchání trestného činu.

14:52
22. 12. 2023

Do tří sbírek na pomoc zasaženým čtvrteční tragédií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy lidé poslali už téměř 19 milionů korun. Nejvíc peněz, téměř 15,7 milionu Kč, vybral Nadační fond Univerzity Karlovy. Vyplývá to z údajů na webech jednotlivých sbírek kolem dnešních 13:00.

14:49
22. 12. 2023

Vyjádřit alespoň symbolickou účast chodí i studenti středních škol. „Naši školu zasáhl strach, dneska už máme volno, takže jsme vyrazily uctít památku obětí,“ říkají šestnáctileté středoškolačky Míša s Adélou.

14:46
22. 12. 2023

K pietnímu místu u Rudolfina přicházejí nejen studenti Univerzity Karlovy, ale sjíždějí se i lidé z celé České republiky. Na místo přijel z Kolínska i Vít Pivoňka. „Přišel jsem položit kytičku. Chtěl jsem jen uctít památku obětí, to je to nejmenší, co mohu udělat.“

14:34
22. 12. 2023

„Pro všechny je to v Praze těžký, je tady všude kolem opravdu tíživá atmosféra. Byl jsem včera ve škole na právech. Chvíli jsme nesměli ven. Asi nám bude nějaký čas trvat, než se z toho vzpamatujeme. Za nás za studenty bych chtěl moc poprosit všechna média, aby se nevěnovali útočníkovi, ani nezveřejňovali jeho podobu. Teď bude potřeba čas, abychom to všichni vstřebali,“ říká devátenáctiletý student právnické fakulty Jakub Švejcar.

14:31
22. 12. 2023

Preventivní opatření policie kvůli čtvrteční tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) potrvají zatím do 1. ledna. Na tiskové konferenci to dnes uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Policisté podle něj nepodceňují možnost, že by se někdo nechal střelbou ve škole inspirovat. Nemají ale žádné informace o tom, že by hrozilo bezprostřední nebezpečí.

14:21
22. 12. 2023

Další obětí vraha je korektorka Lidových novin. „S hlubokou lítostí, na základě ověřené informace od rodiny a s jejím svolením oznamujeme, že naše kolegyně, korektorka Lidových novin, studentka 1. ročníku češtiny v komunikaci neslyšících a především kamarádka včerejší útok na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy nepřežila. Vyjadřujeme hlubokou soustrast všem pozůstalým, především rodině,“ uvedl server Lidovky.cz. „Je to pro nás bolestivá zpráva.“

14:11
22. 12. 2023

Hradní stráž zrušila kvůli čtvrteční tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy hudební doprovod při střídání svých vojáků strážících areál Pražského hradu a naplánovaná vánoční hudební vystoupení. Na síti X to uvedla Kancelář prezidenta republiky. Vlajky budou na Hradě svěšeny na půl žerdi od dnešních 16:00 za účasti čestné stráže, zůstane tomu tak do 24. prosince 08:00 hodin, sdělil ČTK Vít Kolář, ředitel odboru komunikace Hradu.

14:10
22. 12. 2023

Jednou ze zesnulých je také redaktorka serveru PrahaIN, která na fakultě studovala. „Naše redakce s nepředstavitelnou lítostí oznamuje, že při masakru, k němuž došlo ve čtvrtek v Praze na filozofické fakultě, byla zavražděna také naše kolegyně, tamní studentka. Vzhledem k okolnostem nebudeme uvádět jméno, ani jakékoli jiné detaily. Šlo o nesmírně talentovanou, pečlivou, nadšenou a pracovitou dívku, která si tuto náročnou práci okamžitě osvojila, a bylo vidět, že jí přirostla k srdci. A stejně tak rychle přirostla k srdci ona nám,“ uvedla redakce na webu.

14:00
22. 12. 2023

Střelec, který ve čtvrtek útočil na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, zasáhl z ochozu budovy i tři lidi na ulici a zranil je. Prostřelil také jeden civilní vůz a jedno policejní auto. Na zákroku proti střelci se podílely stovky policistů, žádný neutrpěl zranění. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl šéf pražské policie Petr Matějček.

13:45
22. 12. 2023

Milan Busch (23) z německého Mnichova studuje na fakultě sociálních věd. „Naštěstí jsem nebyl v tu chvíli v budově, nejela mi tramvaj, a když jsem přicházel ke škole, zastavila mě policistka, která mi řekla, že se ve škole střílelo. Byl to pro mě obrovský šok, protože škola je místo, kde bychom se všichni měli cítit bezpečně. Zlatá Praha se zbarvila do černa, tak o tragédii informují média v Německu,“ říká student, který je v Praze na Erasmu.

13:37
22. 12. 2023

Policie v noci na dnešek zaznamenala telefonní hovor s výhrůžkou člověka, který prohlásil, že si bere příklad ze střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Policisté do rána zjistili totožnost volajícího a zajistili ho, řekl dnes na tiskové konferenci ke čtvrteční střelbě na filozofické fakultě ředitel pražské policie Petr Matějček. Telefonát s výhrůžkou člověka, že si bere ze střelce z filozofické fakulty příklad a chce střílet po lidech, policie zaznamenala dnes kolem 00:30. Video ze zásahu zveřejnili policisté na sociální síti X. 

13:33
22. 12. 2023

Jakub Čech (30) studuje na fakultě humanitních studií. „Já mám naštěstí přednášky jen v pondělí a v úterý. Včera jsem plánoval, že se půjdu učit do knihovny, naštěstí mi do toho něco přišlo, tak jsem nakonec nešel. Bohužel někteří moji přátelé byli při útoku zraněni, ale všichni, které znám, jsou naštěstí živí. Útočníka jsem neznal, nicméně možná jsme se na některých přednáškách potkali, to nemohu vyloučit,“ řekl.

13:31
22. 12. 2023

Pražská divadla uctí oběti střelby v Praze minutou ticha a černými prapory. Naplánovaná představení většinou odehrají beze změny. Minutu ticha před začátky představení v historické budově, na Nové scéně, ve Stavovském divadle a Státní opeře plánuje Národní divadlo (ND). Program neupravuje například Studio Ypsilon, Studio Dva nebo Divadlo v Dlouhé. Divadlo Broadway zaslalo 20 000 korun Nadačnímu fondu UK a během ledna chystá akce k uctění památky mrtvých.

13:29
22. 12. 2023

Video z policejního zásahu na filozofické fakultě:

13:00
22. 12. 2023

Atmosféra u pietního místa před Rudolfinem je smutná, studenti kroutí hlavami, někteří pláčou. V dešti tu stojí odhadem 100 lidí, převážně mladších, tj. studentů. Přinášejí svíčky a květiny. 

13:00
22. 12. 2023

Kvůli čtvrteční střelbě na filozofické fakultě budou dnes a v sobotu omezeny vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí, sdělila Hana Tietze, mluvčí firmy Taiko, která trhy organizuje. „Již včera (ve čtvrtek) jsme zrušili plánovaný program, ten se nebude konat ani dnes a zítra (v sobotu). Dnes a zítra nebude také probíhat pravidelná animace stromu. Dnes bude ztlumená také hudba na tržišti a zítra (v sobotu) ji úplně vypneme,“ uvedla Tietze. Dodala, že ve stejném režimu budou trhy i v Českých Budějovicích a v Plzni.

12:11
22. 12. 2023

Vedoucí oddělení vražd Aleš Strach na páteční policejní tiskovce uvedl, že na celém případu pracovaly desítky kriminalistů, v prvotních fázích dokonce stovky. Na případu dělali ti nejlepší kriminalisté, kteří v republice jsou, upozornil Strach.

„My jsme měli poznatky i v souvislosti s konkrétními osobami, resp. s osobami, které se v tom místě pohybovaly, které byly nějakým způsobem podezřelé pro okolní lidi. Všechny tyhle lidi jsme dokázali nejenom ztotožnit, ale také dohledat a za krátký časový úsek pěti dnů jsme byli schopni je vyloučit jako potenciální pachatele tohoto skutku. Kromě toho jsme prováděli pátrací akci v Klánovickém lese. Ten účel té akce byl samozřejmě ten, že jsme chtěli najít ještě nějaké indicie, které by nás mohly spojit s tím skutkem jako takovým, a druhá věc, která nás samozřejmě zajímala, protože už se to v minulosti několikrát stalo, jestli tam nenalezneme ještě další potenciální oběti, popřípadě zastřeleného pachatele,“ popsal Strach.

Natipovali následně další osoby, které brali jako možné prověřované a podezřelé osoby. „Současný podezřelý byl jedním z těch, který byl mezi těmi podezřelými osobami,“ potvrdil Strach. „Ta taktika směřuje k tomu, že my samozřejmě musíme dělat ten okruh, který je pro nás ten nejpodstatnější a ten nejzájmovější, a proto jsme to rozšiřovali směrem od Prahy dál. Bohužel náš podezřelý bydlel ve Středočeském kraji a mohu říct, že nám bohužel chybělo pár dní, abychom předešli téhle tragické záležitosti, které se stala včera,“ říkal ztěžka.

„Je mi líto toho, co se stalo, je mi líto toho, co teď prožívají pozůstalí, ale jsem přesvědčený, že jsme udělali maximum pro to, abychom tomu předešli,“ dodal Strach.

11:50
22. 12. 2023

Ředitel pražské policie Petr Matějček na tiskové konferenci také odpovídal na dotaz, zda je prokázané, že vrah z Klánovic je tentýž jako vrah, který vraždil v budově filozofické fakulty. „Indicie nám k tomu naprosto směřují, čekáme však na výsledky balistických testů. V Klánovickém lese bude nadále probíhat opatření, dokud nedostanu informace o tom, že se jedná o téhož pachatele,“ uvedl s tím, že jakmile bude mít policie jistotu, informuje veřejnost.

11:43
22. 12. 2023

Policie v noci zaznamenala hovor s výhrůžkou člověka, který prohlásil, že si bere ze střelce příklad. Do rána byl ztotožněn a zajištěn.

11:40
22. 12. 2023

„Podařilo se nám do ranních hodin ztotožnit všech 25 zraněných osob, které jsou odvezeny do nemocnice, kde podstoupily operační zákroky a samozřejmě prvotní ošetření. Podařilo se nám v současné době ztotožnit všech 14 obětí,“ řekl ředitel pražské policie Petr Matějček. Policie informovala jejich rodinné příslušníky.

11:35
22. 12. 2023

Policie zveřejnila záběry ze zásahu proti střelci. 

VIDEO
Video se připravuje ...
 
11:34
22. 12. 2023

„Střelba na FF UK má 14 obětí z řad studentů a dalších osob a zemřel také pachatel, celkem tedy 15 mrtvých,“ řekl ředitel pražské policie Matějček.

11:12
22. 12. 2023

Budova filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha je po střelbě stále uzavřena. Je obehnaná policejní páskou a policisté hlídají, aby do budovy nikdo nevstupoval. Další policisté v budově zůstávají, mimo jiné z ní vynášeli věci v neprůhledných pytlech, vynesli také kufr.

11:11
22. 12. 2023

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes dopoledne uctil u pietního místa před pražským Karolinem, kde sídlí vedení Univerzity Karlovy, památku obětí. Podle redaktora Blesk.cz je na místě spousta lidí a další stále přicházejí. Památku uctila mj. rektorka Karlovy Univerzity Milena Králíčková, děkanka fakulty Eva Lehečková či bývalý rektor Tomáš Zima.

Dopoledne byly na místě desítky lidí, i přes deštivé počasí a mnohdy bez deštníků tam lidé v tichu setrvávali i několik minut. Dobrovolníci z UK přítomným rozdávají letáky s kontakty na krizové linky a psychologickou pomoc.

 

VIDEO
Video se připravuje ...
IMAGE
10:51
22. 12. 2023

„Zahraniční zkušenosti – a my jsme v kontaktu i se zahraničními experty – říkají, že toto může vést i k nějaké inspiraci a nebo alespoň k verbální podpoře toho činu jako takového. A tady bych chtěl upozornit všechny lehkovážné a řekl bych, že ty, kteří se opravdu chovají velmi nehumánně a vyjadřují se třeba i na sociálních sítích tak, že podporují ten útok, tak já bych chtěl jenom říci, že i tím se Policie ČR v téhle vypjaté době musí zabývat a také zabývá. Nesdílejme žádné fámy, nesdílejme žádné neověřené informace. Policie ČR i ministerstvo vnitra od první minuty opravdu komunikují velmi otevřeně, a co se dá sdělit, sdělujeme, není žádný důvod cokoliv tajit,“ uvedl Vít Rakušan v ČT před policejním brífinkem.

„Ten člověk neměl s Ukrajinou nic společného, nelžeme, zkusme držet v téhle chvíli pohromadě, zkusme soucítit s obětmi, děkujme i studentům a veřejnosti, jakým způsobem ten včerejšek zvládli, a nehecujme tuhle společenskou atmosféru nějakými výmysly a fámami,“ dodal Rakušan v ČT.

10:42
22. 12. 2023

V souvislosti se včerejší tragickou událostí je až do 2. 1. vyhlášeno děkanské volno. Vstup do hlavní budovy na náměstí J. Palacha bohužel zatím není možný – Policie ČR zde stále provádí vyšetřování,“ uvedla FF UK. Řada lidí, kterým se podařilo před střelcem prchnout, má v budově stále své věci. „Jakmile se nám podaří domluvit možnost vyzvednutí, budeme vás informovat,“ dodala fakulta.

10:39
22. 12. 2023

Policie už zná identitu všech obětí střelby na Univerzitě Karlově. „Je jich 13, čtrnáctým mrtvým je střelec,“ řekl Rakušan ČT. Mezi oběťmi není cizinec.

10:03
22. 12. 2023

Ústav hudební vědy FF UK uvedl, že jednou z obětí je jeho ředitelka Lenka Hlávková. „S hlubokou lítostí oznamujeme, že včerejší nadějeplné zprávy se bohužel nepotvrdily. Na základě ověřené informace od rodiny a s jejím svolením oznamujeme, že naše kolegyně a ředitelka Ústavu hudební vědy FF UK Lenka Hlávková včerejší útok nepřežila. Vyjadřujeme hlubokou soustrast všem pozůstalým, v první řadě rodině,“ uvedl ústav na svých sociálních sítích. 

9:20
22. 12. 2023

Policisté od čtvrtka evidují několik lidí, které podle jejich slov tragédie na FF UK inspirovala. „Proč je důležité ve správný čas mlčet a nedémonizovat střelce? Od včerejška evidujeme několik konkrétních případů lidí, které hrůzný čin (údajně) inspiroval a chtějí jej následovat. Okamžitě reagujeme, pokud něco takového ve svém okolí zaregistrujete, volejte 158,“ uvedli policisté.

9:14
22. 12. 2023

Z tří cizinců zraněných při střelbě na Univerzitě Karlově jsou dva ze Spojených arabských emirátů a jeden z Nizozemska, oznámilo ministerstvo vnitra.

9:12
22. 12. 2023

K budově Karolina na Ovocném trhu nosí lidé svíčky a květiny. Na místě jsou převážně studenti, spolužáci zavražděných. Pláčou a truchlí pro ně, atmosféra je velmi smutná. Někteří se srocují do hloučků a tiše si povídají.

VIDEO
Video se připravuje ...
9:10
22. 12. 2023

Černý prapor vlaje také na budově pražského magistrátu na Mariánském náměstí a na budově Ústřední městské knihovny tamtéž.

VIDEO
Video se připravuje ...
8:34
22. 12. 2023

Na budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zavlály černé smuteční prapory. Celá budova je rozsvícená, policisté na místě stále pracují. Vozy pohřební služby odvážejí oběti.

VIDEO
Video se připravuje ...
8:29
22. 12. 2023

Policie identifikovala 13 ze 14 obětí střelby na Univerzitě Karlově, je v kontaktu s rodinami, řekl Rakušan v ČRo. Tři ze zraněných jsou cizinci.

8:24
22. 12. 2023

Pohřební vůz u budovy filozofické fakulty.

VIDEO
Video se připravuje ...
8:21
22. 12. 2023

Takto to v noci vypadalo v centru Prahy. U budovy Karolina na Ovocném trhu vzniklo pietní místo, kam lidé nosí svíčky a květiny a obětem věnují tichou vzpomínku. V 11 hodin se u místa sejdou rektoři vysokých škol.

8:19
22. 12. 2023

Na sociálních sítích se objevují nenávistné příspěvky a takové, které odporný útok schvalují. Policie je monitoruje a bude se jimi zabývat. „Okamžitě po střelbě týmy analytiků začaly rozpracovávat a zkoumat různé posty. Pisatelé těch nejhorších zvěrstev budou mít příležitost svoje hrdinství ukázat i v rámci trestního řízení,“ uvedla policie. 

7:52
22. 12. 2023

V sobotu v 11:00 bude v katedrále sv. Víta na Pražském hradě bohoslužba za oběti čtvrteční střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Sloužit ji bude pražský arcibiskup Jan Graubner. Na síti X to oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a poděkoval pražskému arcibiskupství za rychlou dohodu po jednání vlády. Soustrast pozůstalým a lítost nad tragédií vyjádřil Graubner na webu.

„V sobotu 23. 12. v 11:00 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha bude pražský arcibiskup Jan Graubner sloužit bohoslužbu za oběti, jejich rodiny a všechny, kterých se tragická střelba na FF UK (Filozofické fakultě Univerzity Karlovy) dotkla,“ uvedl Výborný.

7:39
22. 12. 2023

Policie zná totožnost 11 obětí čtvrteční střelby v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedla dnes ráno na sociální síti X. Na potvrzení u dalších zemřelých pracuje, dodala. Obětí je 14, dalších 25 lidí střelec zranil, řekl ve čtvrtek policejní prezident Martin Vondrášek.

V budově filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha policie pracovala celou noc. „V současnosti stále pokračujeme na místě střelby. Aktuálně máme ztotožněno 11 zemřelých a na potvrzení dalších totožností pracujeme. Ukončení prvotních úkonů na místě předpokládáme v dopoledních hodinách,“ napsala policie na síti X.

7:12
22. 12. 2023

Policisté v pátek ráno uvedli, že počínaje dnešním dnem přijali celorepublikové preventivní opatření ve vztahu k měkkým cílům a školám. „Nemáme informace o žádné konkrétní hrozbě a skutečně se jedná o prevenci – signál, že jsme tu a jsme připraveni. Vidět můžete i policisty s dlouhými zbraněmi, nyní aktuálně kontaktujeme provozovatele vytipovaných zařízení (tzn. měkkých cílů) a seznamujeme je s tímto opatřením,“ uvedli.

7:09
22. 12. 2023

Lidé na pomoc zasaženým čtvrteční tragédií na pražské filozofické fakultě přispěli miliony korun. Ve sbírce Nadačního fondu Univerzity Karlovy se podle údajů po 06:00 sešlo přes 2,5 milionu korun. Fond vyhlásil sbírku na podporu rodin obětí, pedagogů a studentů zasažených čtvrteční střelbou. Univerzita uvedla, že vybrané prostředky použije na adresnou pomoc zasaženým a využití bude koordinovat s vedením fakulty.

7:01
22. 12. 2023

O zraněné, kterých je podle dostupných informací celkem 25, se starali celkem v šesti pražských nemocnicích. Do Ústřední vojenské nemocnice putovali tři lidé, dva z nich byli v kritickém stavu a jeden ve vážném, informovala mluvčí nemocnice Jitka Zinke ve čtvrtek večer. 

Jak jsou na tom pacienti v dalších pěti nemocnicích v pátek ráno? Mluvčí ČT 24 poskytli čerstvé informace.

FN Motol: „Přijali jsme celkem sedm zraněných, ve čtyřech případech se jednalo o těžší pacienty, všichni jsou ve stabilizovaném stavu. Dvě pacientky, které měly průstřel hrudníku, leží na ARO, další pacienti jsou na JIP. Všichni by měli být ve stabilizovaném stavu,“ uvedla za tiskové oddělení Jana Krejčí Merxbauerová.

FN Královské Vinohrady: „Hospitalizovali jsme celkem sedm pacientů se střelnými zraněními, šlo o průstřely hlavy, hrudníku, končetin. Někteří z nich podstoupili operační zákrok. Podle mých informací jsou v současné době všichni stabilizováni, ačkoliv byli tři přijati ve velmi vážném stavu, čtyři se středně těžkými poraněními,“ řekla mluvčí Tereza Romanová.

VFN: „Záchranné složky přivezly postupně tři zraněné. Žena s lehčím zraněním mohla nemocnici opustit, další dva byli stabilizováni. Jeden muž se zraněním dolní končetiny po střelném útoku leží na JIP, ještě v noci byl operovaný, stejně tak jedna žena se zranila při útěku,“ uvedla mluvčí Marie Heřmánková.

FN Bulovka: „Přijali jsme celkem tři zraněné, dvě ženy byly ve vážnějším stavu po střelném poranění, musely být ještě ten den okamžitě operovány. V jednom případě se jednalo o zranění středně vážné po pádu. Důležité je, že všem zraněným se vede dobře, jejich stav je stabilizovaný,“ uvedl primář ARO Josef Škola.

Nemocnice Na Františku: „Přijali jsme čtyři zraněné, převážně středně těžká poranění, dvě ženy a dva muži. Ženy byly hospitalizovány, nešlo o život ohrožující zranění, ale dotyční zažili velký šok a velký psychický otřes, takže tady ještě zůstali přes noc na pozorování,“ popsala mluvčí Lucie Krausová.

6:41
22. 12. 2023

Pražská městská hromadná doprava jezdí okolím Filozofické fakulty bez omezení. Už v noci byl obnoven provoz tramvají a metra, od ranního provozu tam jezdí i autobusy. Informoval o tom na webu pražský dopravní podnik.

Fotogalerie
45 fotografií