Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala s manželkou na mši v Brně: Víra, že přijdou lepší časy! Takhle Česko zahalil státní smutek

  • Autor: tč,ČTK,simao - 
    Aktualizováno -
    23. 12. 2023
    21:09
    23. 12. 2023
    05:00

    Země se dnes zahalila do státního smutku. Kostelní zvony se dnes v poledne rozezněly po celé České republice na památku obětí čtvrteční střelby na FIlozofické fakultě UK v Praze. Lidé památku 14 obětí pachatele, který na fakultě střílel, uctili rovněž minutou ticha. Provoz přerušily i obchody nebo pražské letiště. Lidé také navzdory deštivému počasí stále přicházejí na pietní místa v Praze u budovy FF UK a před budovu jejího rektorátu na Ovocném trhu. Konaly se i různé mše - ve Svatovítské katedrále v Praze nechyběl prezident Petr Pavel, v Brně na mši vyrazil v doprovodu manželky Jany premiér Petr Fiala (ODS).

  • 1.Fiala na mši v Brně

    • Vláda kvůli tragédii vyhlásila na sobotu 23. prosince státní smutek.
    • Od 11:00 sloužil v katedrále sv. Víta na Pražském hradě pražský arcibiskup Jan Graubner bohoslužbu za oběti, účastnil se jí i prezident Petr Pavel.
    • Mše byly naplánovány však i jinde v zemi, například v ostravské katedrále Božského Spasitele. Do Brna na mšti vyrazil premiér Petr Fiala (ODS).
    • Na budovách se objevují černé prapory a instituce spouštějí vlajky na půl žerdi.
    • Na podporu postižených tragédií vznikly sbírky, například Nadačnímu fondu UK zatím lidé přispěly asi 30,5 milionu korun.
    • Střelba v univerzitní budově na Starém Městě je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka. Kromě 14 obětí na životech bylo dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Událost vyvolala šok i vlnu solidarity. 
    • Během dnešního dne se ve 12:00 držela na řadě míst minuta ticha.

    Fiala na mši v Brně

    Bohoslužby připomínající oběti útoku se dnes kromě Prahy konaly také v Ostravě, Olomouci či Plzni. Zádušní mše v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla se zúčastnil premiér Petr Fiala (ODS).

    Přišli jsme se modlit za oběti a sílu pro jejich blízké, přátele a kolegy,“ prohlásil. Období Vánoc je podle něj vhodné k nalezení naděje. „Měli by nám dodat víru, že dobro vítězí nad zlem, že po zlých časech přijdou časy lepší,“ uvedl předseda vlády.

    Premiér Fiala (ODS) s manželkou Janou na brněnské mši za oběti teroru (23.12.2023) Premiér Fiala (ODS) s manželkou Janou na brněnské mši za oběti teroru (23.12.2023) | ČTK/Václav Šálek

  • 2.Pavel na mši ve sv. Vítu

    Mše ve Svatovítském chrámu na Hradčanech se zúčastnil prezident Petr Pavel s předsedy obou komor Parlamentu. Při bohoslužbě byly na oltář položeny růže, jedna za každou oběť.

    „Jednu přidáme i za toho, který se nechal zlem tak ovládnout a tak zmanipulovat, že se stal nástrojem příšerné smrti,“ řekl arcibiskup Jan Graubner, který ceremonii vedl. Doplnil, že tak chce vyjádřit víru, že láska musí nakonec vždycky zvítězit. Přítomné vyzval, aby nezavírali oči před zlem. „Pokud nechceme zlu podlehnout, musíme se proti němu umět postavit,“ uvedl.

    Video  Růže za oběti i jedna pro vraha: Emotivní moment mše ve sv. Vítu  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková v závěru mše poděkovala všem, kdo posílají slova podpory, aktivně pomáhají i zdravotníkům a členům integrovaného záchranného systému. „I nadále si pomáhejme, buďme k sobě dobří, buďme k sobě ohleduplní a vzájemně si prosím buďme oporou. V tyto těžké chvíle by nikdo z nás neměl zůstat sám,“ dodala.

    Video  Rektorka Králíčková o obětech vraha: Potkávali jsme je na chodbách... V tyto těžké chvíle by nido z nás neměl zůstat sám  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

  • 3.Vystrčil: Nesmíme to vzdát

     

    Před budovu rektorátu UK dnes v 10:00 přišel uctít památku obětí a podpořit jejich pozůstalé i šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a další senátoři.

    „Rozhodně to nesmíme vzdát a musíme se navzájem semknout, podporovat a vyjádřit těm lidem, že s nimi cítíme,“ řekl Vystrčil novinářům. Dodal, že nyní je na místě poskytnout pozůstalým všechnu možnou podporu a postupně také začít přemýšlet o tom, jak podobným tragédiím do budoucna předcházet.

    To je podle něj nejen na politicích, ale na všech lidech. „Ke svobodě patří i odpovědnost,“ řekl a dodal, že demokracie je i o hledání hranice mezi svobodou a její regulací. „To je debata, která je před námi, na druhou stranu, kdybyste udělali to, že všechno začnete regulovat, tak lidem vezmete svobodu a smysl života,“ uvedl. Zásadní podle něj je, aby si lidé kromě svobody uvědomovali i zodpovědnost, kterou s sebou nese.

    Video  Lidé u Karolina uctívají památku zesnulých. (22. prosince 2023)  - Blesk.cz - David Malík
    Video se připravuje ...

  • 4.Otevřené obchody

    Vánoční trhy v Praze měly otevřeno. V některých krajských městech, například v Olomouci nebo Ústí nad Labem, se však zrušil předvánoční kulturní program.

    Obchody během státního smutku otevřeno mít mohou. V supermarketu v pražské ulici Na Příkopě uzavřela obsluha ve 12:00 na minutu klasické i samoobslužné pokladny, pracovník u vchodu příchozí o přerušení provozu informoval. Vzhledem k umístění v centru metropole byli zákazníci z velké části turisté. Pokud byli zrovna na řadě, musely jim pokladní situaci vysvětlit v angličtině.

    „Obchody se plánují spolu se zbytkem země připojit k minutě ticha. Mnoho z nich ve 12:00 zastaví odbavování na pokladnách i obsluhu. Samozřejmostí bude i vypnutí hudby či rádia v prodejnách (...) K minutě ticha se připojí i pracovníci mimo prodejny, ve skladech či e-shopech,“ avizoval dopředu pro Blesk šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

    Video  Jak zvládat podobné situace, jako byla střelba na univerzitě? V Epicentru odpovídal odborník Vymětal  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 5.Osmý státní smutek

    Jde o osmé oficiální vyhlášení smutku v dějinách samostatného Česka. Premiér Fiala jeho vyhlášení oznámil ve čtvrtek večer po mimořádném jednání vlády. „Vyzýváme všechny občany České republiky, aby 23. prosince ve 12 hodin uctili památku obětí minutou ticha,“ řekl ministerský předseda.

     

    Zákon o státních symbolech určuje, že státní vlajky jsou v den státního smutku spuštěny na půl žerdi. Svěšené mají být vlajky a prapory už ale od včerejší 16. hodiny, a zůstanou tak až do nedělní 8. hodiny ranní.

    Další projevy smutku už zákon nijak neupravuje, ale povětšinou se nekonají kulturní akce, na veřejnosti nehraje reprodukovaná hudba a upravuje se i vysílací repertoár v médiích.

    20:00
    23. 12. 2023

    Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

    19:15
    23. 12. 2023

    Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

    18:54
    23. 12. 2023

    „Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

    Zobrazit celý online

    Už od čtvrtka instituce a úřady po celém Česku vyvěšovaly na svých budovách černé prapory za oběti střelby.

    Kdy byly vyhlášeny dříve      

    14. 9. 2001 (1 den) – státní smutek za oběti teroristických útoků v USA

    5. 1. 2005 (1 den) – smutek za oběti zemětřesení v Asii

    8. 4. 2005 (1 den) – smutek za papeže Jana Pavla II. (†84). 17. -18. 4. 2011 (2 dny) – smutek za oběti havárie polského vládního letadla u Smolenska, na jeho palubě byl i prezident Lech Kaczyński (†60).

    21. -23. 12. (3 dny) – státní smutek za prezidenta Václava Havla (†75)

    12. 10. 2019 (1 den) – státní smutek za zpěváka Karla Gotta (†80)

    3. 10. 2020 (1 den) – státní smutek za politika Jaroslava Kuberu (†72)

    Video  23. prosinec jako den státního smutku! Rakušan po masakru varoval před dezinformacemi  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa