Od 3. prosince až do Štědrého dne měly klasické farmářské trhy na na Rašínově nábřeží vystřídat trhy adventní. S touto informací před čase přišla firma TCP, která náplavky spravuje. Nápad sklidil ovšem obrovskou vlnu nevole, jak mezi samotnými trhovci, tak mezi veřejností. Vysoutěžený provozovatel tedy od myšlenky adventních trhů opustil.

Organizátor ustoupil

„Do konání trhů jsem věnoval značné úsilí a finanční prostředky na jejich přípravu. V poslední době jsem však zaznamenal kampaň, jejímž cílem je zřejmě zmaření myšlenky vánočních trhů pro využití trhovských míst pro vlastní podnikatelské aktivity a za uvedených okolností je pro mě pořádání trhů nereálné. Nastalá situace mě mrzí, ale nechci vystavovat sebe ani jiné subjekty dalšímu tlaku. Ačkoliv jsem byl oprávněně a transparentně vybrán jako pořadatel adventních trhů, na jejich pořádání již netrvám a odstupuji od něj,“ uvedl jednatel společnosti FK Trhy.cz, která měla adventní trhy pořádat, Stanislav Koukolíček.

Mrzí nás, že se nepodařilo nalézt potřebný kompromis a dlouho plánovaná akce se nakonec neuskuteční. Věříme, že se nám v budoucnu podaří adventní trhy na pražské náplavce uspořádat a veřejnost si tak bude moci poprvé užít jedinečné trhy na břehu Vltavy,“ dodal mluvčí TCP Martin Boška.

Pražané se za farmáře postavili

Celá kauza se vyhrotila na začátku října, kdy farmáři sepsali petici proti adventním trhům. Nelíbilo se jim, že by měli přijít o předvánoční příjmy, se kterými ve svých letošních rozpočtech už počítali. Organizátoři jim nabízeli, že by mohli výrobky prodávat přes týden, ale ani to pro farmáře nebylo výhodné.

„Jako přímí výrobci se nebudeme a nemůžeme vánočního trhu účastnit. Jsme v drtivé většině malé rodinné farmy a výrobny, celý náš rodinný a pracovní harmonogram je nastavený na účast na sobotním trhu od 8 do 14:00, a ve všední dny naplno pracujeme na výrobě, pěstování nebo chovu (vejce, drůbež, mléčné a pekařské výrobky, masné výrobky, zelenina, ovoce, květiny, med, mošty, marmelády, jmelí, svíčky). Není proto možné, abychom zároveň pracovní dny v prosinci trávili od 10 do 22:00 na náplavce na vánočním trhu mimo naše provozovny,“ vysvětluje za farmáře autorka petice Radka Šťastná, která je zároveň pěstitelkou zeleniny, salátů a bylin a na náplavce své produkty dlouhodobě prodává.

Ani veřejnost nebyla nadšená, že by o farmářské trhy měla přijít. Pražané jsou zvyklí na trzích nakupovat třeba zeleninu na bramborový salát, ryby, ale také farmářské sýry nebo uzeniny. Je to také dobré místo, kde nakoupit „jedlé“ vánoční dárky. Navíc adventních trhů je po Praze velké množství.

Video
Video se připravuje ...

3165435 .

Fotogalerie
16 fotografií