Přestože nábřeží Edvarda Beneše vede samým centrem metropole, rozhodně nevybízí k trávení volného času jako například Smíchovská náplavka nebo Rašínovo nábřeží. V současné době slouží převážně automobilové dopravě, dokonce zde mají parkoviště i zájezdní autobusy. Relativně nedávno zde vzniklo i velké molo, respektive přístaviště pro výletní lodě, turisté se však z míst snaží co nejrychleji dostat pryč, nejčastěji pak k historickým památkám v okolí.

To by chtěli změnit zakladatelé architektonického studia Archicraft Tomáš Jan Cieśla a Miroslav Krátký. Nejde o žádnou veřejnou zakázku, dvojice se do návrhu možné proměny pustila z vlastní iniciativy. „Já bydlím na Žižkově – a každý den přes nábřeží projíždím do Holešovic do práce a z práce,“ vysvětluje Cieśla, kde se zrodila prvotní myšlenka navrhnout novou tvář nábřeží.

Místo aut plovárna, posezení a klid

Projekt architekti pojmenovali Moonshot a rozdělili ho na tři oblasti - Občanská plovárna, Nábřeží pro pěší a Rudolfova štola. Zhruba dvoukilometrový úsek by propojovala promenáda v horní úrovni nábřeží. „Bylo by nutné udělat určité změny u automobilové i tramvajové dopravy, aby námi navržené řešení fungovalo, znamenalo by to zrušení automobilového pruhu, rozšíření pěší zóny, návrh cyklostezky a zvětšení zelených ploch. Tímto způsobem bychom propojili horní úroveň nábřeží s Letenskými sady a současně zpřístupnili vstup na nábřeží,“ vysvětlují architekti.

Autoři také zmiňují, že kdysi významný městský areál Občanské plovárny, kde se naučily plavat tisíce malých Pražanů, dnes pozbyl svůj původní účel. I když se tu dnes akce pořádají, její okolí nijak atraktivní není. V projektu se právě k tradici plovárny architekti vracejí. „Cílem je rozšíření a zatraktivnění území vedle Strakovy akademie, znovuoživení bývalé plovárny a návrh nových aktivit.“

Úsek mezi Občanskou plovárnou a Rudolfovou štolou by pak propojovalo molo, ostatně tomu tak je i nyní. Kromě kotviště by však podle architektů mělo molo splňovat i funkci veřejného prostoru. „Navrhujeme v místě aktivní art zónu, která může proměnit vnímání tohoto místa. Prostranství mezi molem a kamenným břehem není v současné době využité. Prázdný prostor otevírá možnosti pro instalaci dočasného umění.“

Ve svém návrhu Cieśla s Krátkým proměnili i okolí Rudolfovy štoly, přestože bylo vcelku nedávno rekonstruované. „Vznikl zde nedávno malý park, ale přístup k němu není dobře řešený, takže park v dnešní době mnoho lidí nenavštěvuje,“ myslí si architekti. V kamenné zdi navrhli, podobně jako na Rašínově nábřeží, kobky, kde by mohly být kavárny, galerie nebo obchody.

Architekti chtějí vyvolat diskuzi

Projekt Moonshot je horkou novinkou a architekti ho vedení města ani Institutu plánování a rozvoje zatím nepředstavovali, mají to každopádně v plánu. Jejich prvotním cílem je především vyvolat debatu a ukázat možná řešení na konkrétním příkladu.

To ostatně ocenila i místostarostka Prahy 7 Lenka Burgerová (Praha Sobě). „Městská část považuje řešení nábřeží za nanejvýš potřebné i z důvodu blízkého projektu Vltavské filharmonie. Zejména nás zaujala pozornost, kterou architekti věnují areálu Občanské plovárny a parkové nábřežní ploše v blízkosti Strážního domku u Rudolfovy štoly,“uzavřela s tím, že areál Občaské plovárny patří Praze 1, a tak bude nezbytné navázat spolupráci i s okolními městskými částmi.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Josef Pleskot promluvil o nové filharmonii v Praze. Bojuje za ni přes 20 let Jiří Marek, Lukáš Červený, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Fotogalerie
25 fotografií