Architekti ze studia brainwork se rozhodli v rámci vlastní iniciativy zpracovat studii o možném využití jihozápadní části Riegrových sadů. Konkrétně se jedná o prostranství vedle budovy Sokola. V úvahách se projektu věnují už druhým rokem a o záměru diskutují s kolegy architekty, krajináři a dalšími přáteli z jiných profesí, kteří v nejbližším okolí Riegrových sadů bydlí a vychovávají děti.

„Součástí námětu je uchopení lokality, kterou důvěrně známe a rádi bychom jí vdechli nový život a synergicky využili tohoto okamžiku k revitalizaci jejích dalších návazných částí, kterým se dlouhodobě nedostává dostatečné pozornosti a prostředků k uskutečnění jejich údržby a obnovy,“ píše na sociálních sítích architektonické studio.

Vodní svět pro všechny

Architekti se snaží propojit kulturní volnočasový obsah s místem, jež je pro jeho uplatnění prý velmi vhodné a jehož revitalizací má dojít k rozsáhlému přínosu do mentální mapy nejbližšího okolí i celé městské části. „Navracíme zde do života velmi cenné místo, o jehož existenci dlouhé desítky let nikdo nejevil zájem, a zapojujeme jej do života jako chybějící funkci pro všechny obyvatele Vinohrad a navazujících oblastí,“ sděluje Blesku architekt Petr Janda. 

Samotná stavba má být spojením lázní a parku, takže se budova stane součástí parkové zeleně. Připomíná několik hobitích nor vedle sebe, místo střechy se zelená trávník, který poslouží lidem. Projekt má obsahovat bazénovou halu se zatravněnou střechou a venkovní bazény s vnějšími prostory pro odpočinek. V soklové části budou umístěny všechny provozy wellness včetně šaten, technického zázemí, zásobování i masážních místností. Uvnitř nechybí ani restaurace nebo kavárny.

Vlastnicky problematické území

Cílem architektonického studia bylo otevřít téma proměny lokality, se současným vedením městské části však architektonické studio podle tiskové mluvčí zatím v kontaktu není. „Zmíněný návrh ateliéru byl samostatnou iniciativou a nebyl projednán ani se zástupci Úřadu MČ Praha 2, ani s volenými zástupci Prahy 2,“ sděluje Blesku tisková mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová. Navíc pozemky, které architektonické studio označilo za dlouhodobě zanedbávané, mají podle ní tři různé majitele – Sokol, stát a Prahu 2. Právní situace tak není jednoduchá. 

Architekti nicméně vedou postupný dialog se všemi stranami radnice. .„Cílem je, aby se v nastávajícím čtyřletém období našla shoda pro pokračování a dopracování projektu včetně širokého zapojení veřejnosti,“ sděluje Petr Janda. Záměr vnímají jako veřejný zájem a jako možnost, jak tímto impulzem revitalizovat celou lokalitu s využitím zdrojů pro jednotlivá témata městské vybavenosti  - pro rekreaci, sport a veřejný prostor navazující na hodnoty Riegrových sadů. Stejně tak se musí prodiskutovat paralelní témata, jako je vybudování toalet, které parku chybí, či zda a jak řešit parkování. 

Nejprve konec krize, potom větší akce

Za momentální krize, která zasáhla celý svět, se lázně zřejmě stavět nebudou, třebaže se jedná o dobrý nápad. „Návrh vnímáme, zejména s ohledem na současnou ekonomickou situaci v ČR a hledání úspor i v hospodaření městských částí, za velmi těžko realizovatelný, a to jak z hlediska ekonomického, tak i právního,“ dodává Andrea Zoulová. Praha 2 se v nelehké době, kdy dochází k prudkému nárůstu nákladů i cen energií, snaží o šetrnost.

Radnice například nechala u vybraných objektů a ve školách před zahájením topné sezóny chemicky vyčistit topné systémy, zateplují se obecní byty a školky a na vytipovaných budovách vyrostou zelené střechy a soláry. Nárůst cen materiálu, prací i energií se promítne i do připravovaného rozpočtu městské části na rok 2023. „Radnice, která dlouhodobě hospodaří vyrovnaně, bude při jeho sestavování velmi pečlivě zvažovat, do jakých projektů a akcí bude prostředky investovat,“ uvádí Andrea Zoulová.

Video
Video se připravuje ...

Otázka energií je zásadní, lidé se bojí, zda si budou moct zatopit, řekl v pražské debatě Blesku komunista Krajča Mall TV a Blesk TV

Fotogalerie
14 fotografií