Objevení mikrometeoritu se dá poznačit za opravdu veliký úspěch. Podařilo se to známému výzkumníkovi Jonu Larsemovi  ve spolupráci se Zdeňkem Schneiderem a Milanem Zvárou, zakladateli společnosti Top Meteorities, která se snaží o popularizaci těchto prastarých „kamenů“. Na jejich webu si mohou zájemci přečíst populárně naučné články a dokonce si nějaký meteorit zakoupit.

Vesmírný prach

A co to vlastně ty mikrometeority jsou? O meteoritech asi slyšeli všichni, ale jak vypadá jejich miniverze? V podstatě jde o tzv. vesmírný prach. „Dle odhadů na planetu Zemi z vesmíru každý den dopadne okolo 60 tun těchto částic rychlostí okolo 8 000 metrů za sekundu. Jelikož mikrometeorit je menší než zrnko písku, představte si, kolik jich na Zemi denně musí dopadnout, jedná se o miliony kousků,“ vysvětluje Milan Zvára.

Ve vesmíru se mikrometeority pohybují rychlostí až 80 kilometrů za sekundu a i přes malou velikost mají obrovskou energii. To z nich dělá nebezpečného nepřítele pro vesmírná zařízení. Ta jsou sice proti takovým zásahům chráněna, ale například nedávno vypuštěný Webbův Teleskop již těchto zásahu zažil několik. Nejsilnější v červnu 2022, kdy optický prvek podobný zrcadlu o průměru přes 6 metrů schytal náraz silnější, než se předpokládalo. Naštěstí ale nebyl natolik silný, aby teleskop jakkoliv poškodil.

Dříve se dařilo mikrometeorit objevovat především v polárních oblastech nebo na dalších odlehlých místech. Pro jeho nález je totiž důležité, aby plochu nic nezakrývalo. Nejčastější objevy se tedy týkaly míst jako Antarktida, Grónsko, Nové Skotsko nebo pouště Atacama. V Praze, potažmo v České republice došlo k takovému objevu vůbec poprvé v historii a Česko se tak zařadilo mezi nemnoho zemí na světě, kde k nálezu došlo.

Pražský mikrometeorit objevili nadšenci na střeše Obchodního centra Eden ve Vršovicích. Dostal jméno Mikrometeorit NMM 4710, dlouhý je ~0,15 mm, s nikl-železitou kuličkou na každém konci. „Tyto výjimečné úkazy na obou stranách meteoritu vznikly rychlou rotací mikrometeoritu při vstupu do atmosféry. Větší z obou výběžků je obklopen mírně oxidovaným barevným sulfidickým (obsahujícím síru, pozn. red.) lemem,“ popisuje se Zdeněk Schneider. „Jedná se o historicky významný mikrometeorit, neboť je prvním z pěti mikrometeoritů nalezených v České republice. A vůbec první meteorit nalezený na území Prahy.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Vědci se těší na data! Fotografie je jen třešnička, jakou záhadu rozlousknou? Jiří Marek, Elmer Carvalho

Fotogalerie
7 fotografií