Mezi obyvateli Prahy to na sociálních sítích vře. Část Pražanů se zlobí se, že v rámci pozemku historického dvora na Vinohradech vyroste novostavba o sedmi podlažích. Parcela je přitom součást památkové zóny Vinohrady, Žižkov, Vršovice – laicky řečeno střední stupeň ochrany.

„Neskutečná ohavnost, nerespektující zhola nic ze svého okolí, natož aby na okolí čímkoliv navazovala,“ zlobí se Petra P. Další uživatel Otto S. si myslí, že se jedná o brutální zásah. Uživatelka Tereza B. V. zase spílá „památkářům“ a pokládá otázku. „Naši památkáři prudí kvůli slídě v omítce na fasádě do dvora a toto nevadí?“ ptá se.

Jak Blesku sděluje tisková mluvčí Národního památkového ústavu Andrea Holasová, novostavba v památkové zóně vzniknout může, ale celková podoba budovy musí ladit s okolím. „To však neznamená, že by tam nemohla vzniknout moderní architektura - a měla by kvalitou odpovídat charakteru zóny,“ vysvětluje. Hlavní snahou je hájit veřejný zájem ochrany kulturního dědictví a pokud nová budova přirozeně navazuje na budovy okolo, je vše v pořádku.

NPÚ vyjmenoval k projektu řadu podmínek, které zajistí, že památkový režim zóny nebude porušen. Ty jsou součástí závazného stanoviska magistrátu a stavebního povolení. Na místo pravidelně chodí pověřené osoby – jak garant NPÚ, tak „památkář“ magistrátu nebo pracovník stavebního úřadu Prahy 2, kteří dohlíží na to, aby se developer nerozhodl přizpůsobit si schválený projekt k obrazu svému.

Tisková mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová potvrzuje, že podle informací Odboru výstavby ÚMČ Praha 2 stavba probíhá dle platného stavebního povolení. Poslední kontrola pracovníků proběhla 18. května 2023. Odboru výstavby také přišel jeden podnět od občana o přezkoumání aktuální situace na stavbě. „Na základě tohoto podnětu se tak pracovníci odboru chystají na prohlídku stavby nad rámec běžných plánovaných kontrolních prohlídek," dodává Andrea Zoulová. 

Dvacet let projektu

Záležitost je přitom starší, než by se na první pohled zdálo. Dokumentace pro územní rozhodnutí byla zpracována už v roce 2005, tedy před téměř dvaceti lety. O dva roky později se k dokumentaci pro stavební řízení vyjádřil NPÚ. Mělo dojít k rekonstrukci samotného baráku vily včetně bran do dvora a hospodářských objektů. Díky tomu měl být při pohledu z ulice Varšavské zachován genius loci. Novostavba by navazovala na okolní objekty.

Najednou přišel v únoru 2015 developer s novým návrhem. Vila se měla rekonstruovat pro bytové a komerční účely, hospodářský objekt se měl přeměnit na recepci. Novostavby byly nově řešeny jako 2 objekty o 6 a 7 patrech. „K novému návrhu jsme dali osm podmínek a závazné stanovisko Magistrátu se s naším názorem v podstatě ztotožnilo,“ sděluje Blesku tisková mluvčí NPÚ Andrea Holasová.

Do třetice všeho dobrého byla v roce 2021 předložena nová dokumentace se změnami. Mimo jiné přibylo podlaží, ale výška zůstala stejná. Podle informací garantky NPÚ byla realizace předchozího návrhu společensky neakceptovatelná. „Většina podmínek závazného stanoviska z roku 2015 nebyla ještě splněna, proto jsme je opět uvedli,“ dodává tisková mluvčí. 

Video
Video se připravuje ...

Záběr ulice Varšavská, kde se nachází Vinohradský obecní dvůr Jan Dařílek

Fotogalerie
6 fotografií