Podporu Palestině a nenávist vůči Izraeli vyjadřovali lidé například v Berlíně, v Dortmundu, ve Stuttgartu, v Paříži, v Londýně, v Manchesteru, v Amsterodamu, v Rotterdamu, v dánských a švédských městech, v Montrealu, v Torontu, na několika desítkách míst v USA včetně New Yorku, Washingtonu, Chicaga či San Diega, kde účastníci akce v Balboa Parku zmlátili muže podporujícího Izrael. Další desetitisíce lidí protestovaly v pátek proti protiútoku Izraele na Palestinu v Íránu, Iráku, Bangladéši, Jordánsku či Jemenu.  Právě pátek označil vůdce Hamásu  Ismáíl Haníja, který se mimochodem skrývá v Kataru, jako den, kdy mají všichni podporovatelé Palestiny vyjít do ulic a zopakovat brutální akce Hamásu v Izraeli.

„Toto je výzva palestinskému lidu a masám arabského a islámského světa a lidem svobodného světa. Na pátek vyhlašujeme všeobecnou mobilizaci na podporu Jeruzaléma, Al Aksy a bojující Gazy,“ uvedli dle britského listu Daily Mail vůdci Hamásu.

Hrozí Praze nebezpečí?

Palestinská menšina samozřejmě žije i v Praze, její zástupci se ale prozatím neprojevují nijak radikálně. „Ti lidé chtějí mít klid a jednou za čas se podívat i domů. Už takhle jsou pod drobnohledem, nepředpokládám, že by se v Praze chystala nějaká demonstrace na podporu Hamásu,“ řekl jeden z Palestinců žijících v Praze.

K případné demonstraci Palestinců ministr vnitra Rakušan uvedl, že policie ani ministerstvo nemohou shromažďovací právo předem omezovat, pokud budou splněny zákonné náležitosti. „Policie bude jako u všech potenciálně rizikových akcí sledovat, zda nedochází k výzvám ke genocidě, násilí, rasové a etnické nenávisti. Pokud ano, tak jako ve všech ostatních případech bude konat podle platného českého práva," sdělil.

„Toto prostředí samozřejmě intenzivně sledujeme a vyhodnocujeme veškeré poznatky, které získáme – a to v rámci spolupráce s dalšími bezpečnostními složkami. Stejně tak intenzivně komunikujeme s kolegy ze zahraničí. Na hrozby teroristických útoků se připravujeme pravidelně a to nehledě na současnou geopolitickou situaci. Jedna z forem příprav je určení takzvaných měkkých cílů, tedy objektů s vyšší koncentrací osob, se kterými komunikujeme, a dlouhodobě pro ně máme připravené typové plány objektů či postupů,“ doplnil tiskový mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Mírumilovné setkání v neděli

Podle přehledu pražského magistrátu, na pátek ani sobotu žádné demonstrace nahlášené nejsou. V sobotu by se pak na Václavském náměstí mělo konat shromáždění Iniciativy za spravedlivý mír na Blízkém východě Ne naším jménem! k „uctění památky civilních obětí na všech stranách konfliktu.“

V neděli budeme manifestovat proti eskalaci konfliktu a proti vyzývání k násilnému řešení celé situace. Máme za to, že důsledky se nedají řešit příčinami. Chceme ukázat, že Palestinci jsou lidé s lidskými potřebami. Že si zaslouží úctu, respekt, spravedlnost a v důsledku i mír,“ informoval mluvčí iniciativy Zdeněk Jehlička.

Video
Video se připravuje ...

Bezpečnostní analytik o selhání tajných služeb v Izraeli. Může se teror rozšířit? Pavlína Horáková

Fotogalerie
57 fotografií