Proč? Vždyť neexistuje větší Čech 20. století, který by nás víc proslavil v zahraničí! „Je to trochu k nepochopení. V Praze 1 i v jeho rodné Plzni nápad zamítli především proto, že prý pan Gott připomíná komunistickou minulost. To byl ten hlavní důvod,“ sdělil Blesku advokát Miroslav Krutina (50), který si vzal celou věc na starost z právního hlediska.

Už za života

Slavíkova socha od akademického sochaře Filipa Kudrnáče (49) měla být na »Střeláku«, jak se ostrovu pod mostem vedoucím od Národního divadla k okraji Kampy říká, odhalena už k 80. narozeninám Karla Gotta, které měl 14. července 2019. „A to byl další důvod, proč to nevyšlo. Je to prý kontroverzní mít takovou sochu ještě za života...“ pokračoval advokát Krutina.

Zpěvák byl už ale vážně nemocný, po prodělané rakovině bojoval s akutní leukemií a za pár týdnů po jubileu 1. října 2019 zemřel. „Socha na Střeleckém ostrově byl nápad jednoho Karlova velkého přítele, kterého nechci jmenovat. A když mi úmysl sdělil, spojil jsem ho s Filipem Kudrnáčem,“ vysvětluje advokát Krutina.

Busta se líbila

Kudrnáč už totiž jednu Gottovu bustu na svém kontě měl. „A ta se panu Gottovi moc líbila, dokonce se s ní a se mnou rád vyfotografoval. Těšil jsem se, že ho udělám v nadživotní velikosti, a byl jsem si jist, že mu to udělá radost. Rozhodnutí městských zastupitelstev mě dost a nepříjemně zaskočilo,“ svěřil Blesku Kudrnáč s tím, že ještě není všemu konec. „Karel Gott by měl mít místo, kam za ním budou jezdit fanoušci, ať už od nás, nebo ze Slovenska a Německa. A rozhodně to nemá být hřbitov!“ zdůraznil sochař.

Piedestal za 2 miliony

Gottův přítel teď prý půjde opět požádat město, aby Slavík sochu na »Střeláku« skutečně měl. „Dva miliony na mramorový piedestal už mám od sponzorů a jsem ochoten za tu sochu vypustit duši. Vždyť je to ostuda, že čtyři roky po Karlově smrti tu nemáme ani jeho ulici, ani náměstí,“ přemítá a dodává: „Copak Karel plnil málo státní pokladnu?! Ať už před převratem, nebo po něm? Já prostě se svými přáteli jdu do boje!“

Víte, že...

  • Busta je věrný otisk Karla Gotta ze 70. let v podobě, která ho nejlépe charakterizovala.

Video
Video se připravuje ...

Proč Gottová souhlasila s vytvořením Gotta „umělou inteligencí“? Chtěla znovu slyšet hlas své lásky! Blesk TV

Fotogalerie
89 fotografií