Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejzásadnější momenty ze 111leté historie vily Bertramka, z níž má být muzeum Karla Gotta: Od Mozarta po Slavíka!

/
  • Gottovu vilu na Bertramce čeká další přestavba.
    4. října 2023 ● 05:00

    Slavíkova vila na Bertramce, jež se má příští rok stát muzeem Karla Gotta, si za 111 let své existence prošla krásnými i pekelnými obdobími. Zpěvák (†80) a jeho rodina se k ní dostali poté, když ho původním majitelům zabavili komunisté.

    Smíchovskou vilu si v roce 1912 nechal postavit hudební nakladatel Mojmír Urbánek mladší. Chtěl to mít blízko k usedlosti, kde koncem 18. století u manželů Duškových pobýval a tvořil světoznámý skladatel W. A. Mozart. Ve vile v ulici Nad Bertramkou prožíval Urbánek romantické večery se svými láskami a nakonec tu i vychoval své dvě dcery – stejně jako o desítky let později sám Slavík...

  • 1.

    Osudný převrat

    Rodině Mojmíra Urbánka ml. patřil dům až do osudného roku 1948, kdy v Československu došlo ke komunistickému převratu. Stát jej zkonfiskoval a poskytoval diplomatům, bydlel v ní například mexický velvyslanec.

    V polovině 60. letech se do vily nastěhovalo jiné velké zvíře – tehdejší generální ředitel Vodních staveb Praha a pozdější ministr stavebnictví ČSSR Karel Polák (98). Právě ten pak v roce 1974 vilu na Bertramce směnil s rodinou Karla Gotta za moderní americký bungalov v pražských Strašnicích, který si nechal Karel postavit po svém návratu ze cvičné emigrace v roce 1971.

  • 2.

    70. a 80. léta: Zástupy žen

    Karel byl domem nadšen. Na balkoně s výhledem na Prahu nafotil třeba obal na své album Karel Gott 77 a v koupelně z onyxu, s růžovou vanou se nechal zvěčnit s tehdejší přítelkyní Jitkou Svobodovou (58) nahoře bez pro nejčtenější německé noviny Bild. A Blesku zase zapózoval, jak se u růžových umyvadel holí. „Ta růžová se mi líbí, hodí se sem,” komentoval tehdy a pochlubil se ještě toaletou, kde měl černé prkénko se zlatým nápisem Versace a na polici spoustu malých parfémů pro četné dámské návštěvy, jichž vilou prošly zástupy.

  • 3.

    90. léta: Odpolední dýchánky

    Po revoluci přestal mít Karel strach zvát do vily návštěvy, jichž se za minulého režimu obával – např. novináře, kteří ho žádali o rozhovory. Občas tu také pořádal odpolední dýchánky pro české či německé fankluby. Přímo ve vile měl v té době svou pracovnu tehdejší Gottův tajemník Miroslav Zítko (†89).

  • 4.

    2004: Ivana dostala klíče a začala »úřadovat«

    Tohle se dosud žádné Slavíkově přítelkyni nepodařilo! Ivana Gottová (47), tehdy ještě Macháčková, dostala nejen klíče od Bertramky, ale v domě se malovalo, kvůli broušení parket vzduchem lítal prach, zpěvák kvůli tomu spal dva dny ve sklepě. Gottova oblíbená kožená tmavá sedačka, na které sedělo bezpočet vzácných návštěv, musela z domu, stejně jako postel v ložnici. Nad novou postel z třešňového dřeva časem pověsili místo originálu Emila Filly jejich obrovskou svatební fotografii.

    Jen kuchyně se Ivana tehdy nechtěla dotknout kvůli hospodyni paní Jandové, tu zcela vyměnila až po jejím odchodu. Tehdy do ní Ivana pořídila jen neobvyklý stůl, pod jehož sklem byly přihrádky a v nich těstoviny, rýže, čočka, hrách, špagety, fazole a sušené kytky. Karel musel Ivanu hodně milovat...

  • 5.

    2017: Podkroví pro dcery

    Když se Karlovi a Ivaně narodily dcerky Charlotte (dnes 17) a Nelly (15), vila o velikosti 4+1 začala být rodině malá. A jak holky dospívaly, bylo už třeba situaci řešit. A tak v roce 2017, když Slavík porazil první rakovinu, začala rozsáhlá rekonstrukce. V rámci ní se dům o skoro tři čtvrtě metru zvedl a v podkroví vznikla království pro malé »Gottovky«.

    Šlo o tak rozsáhlý projekt, že se rodina musela na tři měsíce odstěhovat do náhradního bytu. Když se Slavík do vily vrátil, byl spokojen. Pro něho srdeční, a tedy zásadní změny se nekonaly, a tak se navrátil do svého staronového domova s milovanou vestavěnou dřevěnou knihovnou a zrcátky TýTý na klavíru. To už Bertramka patřila Ivaně. Karel ji přepsal na manželku v roce 2016. „Všichni mně teď volaj, proč jsem všechno napsal na Ivanu. Ale lidi, pochopte! Mně je zle, pořád to nemizí a nikdo neví, jak to dopadne,“ řekl Slavík tehdy Blesku, když byl za polovinou chemoterapií...

  • 6.

    2019: Odešel pán domu

    Škoda jen, že si Karel Bertramky po rekonstrukci dlouho neužil. Prvního října před čtyřmi roky v domě zemřel, neboť nad druhou rakovinou – tedy akutní leukemií – už vyhrát nedokázal. Odešel ve spánku, v ložnici v prvním patře, kde měl v posledních měsících života polohovací lůžko a další zdravotnické potřeby.

  • 7.

    2024: Muzeum pro fanoušky

    V druhé polovině příštího roku se má z Bertramky stát VILLA Gott, v níž budou moci fanoušci vidět, jak tam zpěvák se svou rodinou žil. Největším tahákem budou samozřejmě Mistrova ocenění, která za života získal, a také mnoho obrazů, jejichž originály si nechal.

    Fotogalerie
    93 fotografií

    Video
    Video se připravuje ...

    Proč Gottová souhlasila s vytvořením Gotta „umělou inteligencí“? Chtěla znovu slyšet hlas své lásky! Blesk TV

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 12

fany22: Gott tu vilu nezdědil. Koupil ji, lépe řečeno směnil za svůj nový bungalov ve Strašnicích a doplatek.

(05. 10. 2023 09:59)

Eva HÁDĚ: Ze zajimave stavby se stal tuctovy barak. Vnitrek je a asi i byl desivy - skladiste. Uklizet bych tam teda nechtela

(05. 10. 2023 09:23)

otrusnik: Není to žádná výhra žít s Gottem na staré Bertramce. Nastala již doba, kdy si musí Ivana svůj život organizovat sama a svým dcerám umožnit umožnit svým dcerám spokojeně žít v novém domově i když jí brzy vyletí z hnízda.

(04. 10. 2023 21:25)

stoura:

(04. 10. 2023 15:10)

ivana kollerova: nelibi, vypada to tam jak v muzeu, dekorace k sobe neladi, ta koupelna na tu dobu dost otresna, na to, ze mel penize, tak s tim interierem bych se moc nechlubila.

(04. 10. 2023 13:21)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy