Vraždu, která se odehrála ještě v minulém století, začal v pátek projednávat pražský městský soud. Dojít k ní podle obžaloby mělo v roce 1999 v bytě na Praze 4, mezi dělníky z Ukrajiny. Při bujarých oslavách pravoslavných svátků se kvůli přítomné slečně měli do hádky dostat tři muži. Obžalovaný Mykhailo P. (41) se podle svých slov chtěl zastat opilé slečny, k níž si chtěl jeden z mužů přilehnout. To podle něj dva zbylé pány pobouřilo natolik, že se na něj vrhli a při krátké rvačce mu potrhali triko.

„Tričko jsem si sundal a odnesl jej Mišovi, hodil jsem mu ho a řekl mu, ať mi koupí nové. On ho vzal do ruky a hodil ho po mně. Řekl, že žádné tričko kupovat nebude, a že dopadnu stejně jako to tričko,“ řekl soudu. To si Mykhailo nechtěl nechat líbit a podle svých slov si usmyslel, že poškozenému muži také roztrhá tričko. „Šel jsem si pro to tričko a viděl jsem vedle položený nůž, tak jsem si řekl, že mu jej taky zničím. Chytil jsem ho, a chtěl jsem rozřezat to tričko ale pak přišel nějaký křik a on se prudce zvedl. Asi jsem špatně odhadl sílu,“ vypověděl obžalovaný muž u soudu.

Že poškozeného muže bodnul, podle svých slov tušil, avšak byl údajně tak opilý, že si vůbec nevšimnul, jak moc. Z bytu se následně vytratil, aniž by zjistil, že byl bodnutý muž převezen do nemocnice, kde později zemřel. Policie jej proto stíhala jako uprchlého a v nepřítomnosti byl odsouzen 12 letům odnětí svobody. 

Že v České republice čelí obvinění z vraždy se údajně muž dozvěděl až když jej v Polsku zadržel mezinárodní zatykač. „Že je muž mrtvý jsem se dozvěděl až v roce 2023 od policie. Hodně mě to zasáhlo, protože byl v mém věku, došlo mi, že po něm určitě zůstali nějací příbuzní. Chtěl bych vědět, kde je pochovaný, abych tam mohl přijít a poprosit o odpuštění,“ řekl Mykhailo soudu.

Falešná identita a změny jména

Obžalovaný muž si krátce po činu zařídil falešnou identitu na jméno neznámého Moldavana. Pod touto identitou dále pracoval v Plzni, kde byl dokonce odsouzen za vydírání a trest si i odseděl. Poté se zpět vydal na Ukrajinu, kde si změnil jak křestní jméno, tak i příjmení. Soudu toto jednání objasnil tím, že tak učinil kvůli své matce, která jej o to poprosila, aby jeho jméno znělo více polsky.

 

Soud dnes toto jednání vyhodnotil jako účelové a Mykhalovi P. uložil jedenáctiletý trest. Součástí trestu je také vyhoštění ze země na dobu neurčitou. "Reagovat na natržené tričko tím, že bere do ruky nůž - ne úplně malý - a jde to osobě, která k němu sedí zády, oplácet tímto způsobem, je samozřejmě naprosto nepřiměřené, iracionální chování. Chtěl se mu pomstít za něco, co je tak marginální. I po těch letech nad tím počínáním zůstává rozum stát," uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně soudního senátu Hana Krestýnová.

Mykhailo P. se proti rozsudku na místě odvolal.

Fotogalerie
5 fotografií