„Ve čtvrtek jsme v zákonné lhůtě podali kasační stížnost k NSS. Naší hlavní námitkou je, že změnou trasy průvodu nemohlo dojít ke zmaření oznámeného účelu shromáždění, přitom by byla plně chráněna práva i jiných osob, a zejména účastníci shromáždění by na nové trase nebyli vystaveni riziku ohrožení jejich života a zdraví," uvedl Hofman.

Ekologičtí aktivisté chtěli 12. září pochodovat po magistrále z Bubenské ulice k Národnímu muzeu, kde plánovali blokovat dopravu kreslením na vozovku. Magistrátní odbor živnostenský a občanskosprávní jim však přikázal uskutečnit průvod podél magistrály po chodnících a v místech, kde nejsou, jít po náhradní trase mimo vytíženou komunikaci. Rovněž uložil zdržet se plánovaného blokování dopravy před muzeem.

Pořadatelé akce se kvůli úřednímu rozhodnutí obrátili na soud. Městský soud v Praze následně zrušil rozhodnutí úřadu, ale současně aktivistům zamítl možnost pořádat happening na vozovce před muzeem. Blokace dopravy je podle soudu nelegitimní a nelze ji vykonávat podle shromažďovacího práva. Pochod se nakonec uskutečnil 3. října bez zmíněného happeningu před Národním muzeem.

Aktivisté začali s pořádáním pochodů po dopravních tepnách v Praze 1. března a zatím jich byly téměř dvě desítky, většinou na magistrále. Požadují plošné snížení nejvyšší povolené rychlosti v metropoli na 30 kilometrů v hodině, což má snížit emise a zvýšit bezpečnost v ulicích. Zástupci vedení Prahy argumentaci odmítli s tím, že se nebrání omezení rychlosti v rezidenčních oblastech.

Fotogalerie
4 fotografie