Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Klaus řečnil za covidu s rouškou pod bradou. Osmitisícovou pokutu smetl soud

Aktualizováno -
6. srpna 2023
15:50
Autor: ČTK - 
6. srpna 2023
13:03

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení pokuty pro bývalého prezidenta Václava Klause za projev bez roušky v době pandemie covidu-19, zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu. Ministerstvo také musí Klausovi zaplatit náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti, jde zhruba o 4100 korun. ČTK to zjistila z úřední desky NSS. Bývalý prezident dnes v reakci na rozhodnutí NSS pro ČTK uvedl, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy.

„Ministerstvo zdravotnictví podalo v této věci kasační stížnost, protože i po rozhodnutí Městského soudu v Praze v dané věci zůstaly nezodpovězené některé právní otázky spojené s pokutováním přestupkového chování. Nejvyšší správní soud nyní jasně určil, jaký má být správný postup správních úřadů nejen v tomto ale i v obdobných řízeních. Přestupkové řízení tedy bude definitivně zastaveno,“ napsal ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Klaus si přišel 28. října 2020 před Obecní dům připomenout výročí vzniku Československa. U pamětní desky vystoupil s projevem, v němž kritizoval vládní protikoronavirové restrikce. Na akci neměl navzdory tehdejším vládním opatřením nasazenou roušku. Po uveřejnění záběrů z události v médiích se případem začala zabývat policie, která případ následně předala k řešení pražské hygienické stanici.

Exprezident Klaus rozhodnutí NSS ocenil. „Je to zázrak, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy,“ sdělil ČTK prostřednictvím mluvčího Institutu Václava Klause Petra Macinky.

Hygienici bývalému prezidentovi udělili pokutu 10.000 korun za porušení mimořádných opatření. Klaus s pokutou nesouhlasil a podal proti rozhodnutí odpor, v němž požadoval zastavení přestupkového řízení. Hygiena ale své rozhodnutí potvrdila. Klaus se proto obrátil s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví, které jeho námitky definitivně odmítlo, pokutu však o 2000 korun snížilo.

Podle městského soudu ale bylo tehdy platné opatření, které rozšiřovalo povinnost nošení roušek i na venkovní území obcí v případě, že je člověk blíže než dva metry k jinému, zrušeno už k 21. listopadu roku 2020. „Nelze vyvozovat trestní odpovědnost za porušení pravidla, které bylo shledáno nezákonným ještě před vydáním správního rozhodnutí,“ konstatoval tehdy pražský městský soud. Podle soudu ani nelze uplatnit následně vydaná opatření ministerstva zdravotnictví, protože byla vydána až po 28. říjnu 2020 a nemohou platit zpětně.

K tomu se přiklonil i NSS. „NSS souhlasí s městským soudem, že obě správní rozhodnutí byla vydána na základě nezákonného podkladu a že tato skutečnost byla správním orgánům známa. Obě rozhodnutí jsou proto nezákonná, neboť nelze právně postihovat skutek, který byl spáchán porušením mimořádného opatření, jež později zrušil správní soud pro nezákonnost,“ konstatoval NSS. Doplnil, že opačný výklad by nebyl ústavně konformní.

Městský soud tehdy zrušil jak rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, tak i předcházející rozhodnutí hygienické stanice. Ministerstvo by se tak věcí mělo znovu zabývat.

Video  Klaus pro Blesk: Stanjura nezvládá škrty, Zeman chce vytáhnout peníze od lidí. Nezavést školné byla tragédie  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

BAJDA ( 6. srpna 2023 17:19 )

Prostě,pan prezident Klaus,by už neměl vystupovat na veřejnosti, protože za tu nepovedenou privatizaci
a ještě horší amnestii,kdy byl propuštěn soudce Berka,
se kterým hrával v K.V. tenis,ale o kterém tvrdí, že ho
nezná a rovněž hrával tenis s panem Bakalou !!!
Takže, jak říkala naša stařenka,měl by strčit hlavu do otýpek
a nevylézat !!!
A to rozhodnutí soudu je oprvdu směšné, prostě, někdo je
v tomto státě rovný a někdo rovnější !!!

verka1 ( 6. srpna 2023 16:50 )

Teď se mají ozvat, kteří museli zaplatit. Vrátili by peníze?? Co na to soud?
Jednou to přikázal ministr zdravotnictví kvůli šíření covidu a každý Čech to musel respektovat. Klaus je nadčlověk 😁

profano ( 6. srpna 2023 15:57 )

Ten už se měl smažit v pekle, darebák.

Jan Reichardt ( 6. srpna 2023 14:51 )

To měl huhňat do mikrofonů přes roušku?

nadčasový MP ( 6. srpna 2023 13:48 )

Správně. Nenechme si líbit od úřadů žádnou šikanu a braňme se. Obě správní rozhodnutí byla vydána na základě nezákonného podkladu tato skutečnost byla správním orgánům známa!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa