Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Konec éry šéfa Ústavního soudu Rychetského: Co čeká jeho nástupce Baxu? Byt, vůz a královský plat

Autor: Daniel Kraus - 
6. srpna 2023
05:00

Už je oficiálně jasno. Novým šéfem Ústavního soudu (ÚS) bude Josef Baxa (63). Toho včera na Hradě jmenoval prezident Petr Pavel (61). Končí tak dvacetiletá éra předsedy Pavla Rychetského (79). Co od nového šéfa této důležité instance očekávají experti?

Baxa si vyzkouší další šéfování, dlouhých 15 let totiž stál v čele Nejvyššího správního soudu. „Je jedním z nejrespektovanějších právníků v naší zemi, který má za sebou zkušenosti nejen z hájení individuálního práva, ale také z toho, aby státní správa fungovala tak, jak má,“ řekl prezident během slavnostního ceremoniálu.

Kromě Baxy uvedl Pavel do funkce také novou místopředsedkyni ÚS Kateřinu Ronovskou (49), jejíž nominaci Senát schválil ve středu. S výběrem hlavě státu pomáhal ústavní právník Jan Kysela. „Očekávám, že bude schopen kolektiv výrazných vyhraněných osobností uřídit. Je schopen upozornit i na něco, co možná není úplně v pořádku,“ řekl Blesku Kysela.

Sladit orchestr

Baxa uvedl, že jeho rolí bude »sladit orchestr« starých a nových kolegů. Chce, aby byla instituce srozumitelnější lidem. „Ústavní soud mi připomíná loď, která pluje a mění posádku během plavby, po 20 letech i kapitána. Chci, aby na něj bylo spolehnutí a všichni mohli klidně spát,“ dodal. Rychetský v rozhovoru pro Českou televizi zmínil, že Baxa je skvělým nástupcem, jenž dokáže stmelit kolektiv a současně uchovat rozdílnost názorů.

„Předseda má především organizační úlohu v běžné každodenní činnosti. Zajišťuje správný chod soudu, svolává jednání pléna, navrhuje program a zařazuje na něj věci. Ale stále je pouze jedním hlasem z 15,“ vysvětluje právník Jan Kudrna.

Podle ústavního soudce Jana Wintra (44) je druhou nejdůležitější úlohou předsedy reprezentace navenek. „Zastupuje ho na veřejnosti a vůči médiím. Má naprosto zásadní vliv na vnímání soudu,“ řekl Blesku.

Byt, vůz a královský plat

Rychetský minulý rok podle serveru PlatyÚředníků.cz pobíral hrubý příjem 3 528 900 korun a dalších 451 000 dostal v odměnách. Měsíčně si tak suma sumárum přišel na něco přes 330 tisíc korun. Kromě více než pěkného platu má předseda Ústavního soudu také k dispozici osobní automobil s řidičem a byt. Baxa tak v nové funkci rozhodně nebude strádat.

Kdo je příští předseda?

  • Josef Baxa se narodil v Klatovech 31. prosince 1959. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy.
  • V roce 1988 byl adeptem na členství v KSČ, kam nakonec nevstoupil.
  • V soudnictví se pohyboval už za minulého režimu. V 80. letech byl trestním soudcem Krajského soudu v Plzni, po revoluci jeho místopředsedou.
  • Spoluzakládal Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni.
  • Na přelomu století působil v politice. Byl náměstkem tří ministrů spravedlnosti, včetně Rychetského.
  • V roce 2003 se stal šéfem nově zřízeného Nejvyššího správního soudu, čímž ho pověřil prezident Václav Havel (†75). Ve funkci strávil 15 let.

Video  Jmenování ústavních soudců  - Blesk TV
Video se připravuje ...

JaNat ( 8. srpna 2023 21:12 )

To nestačí, potřebujete hlavně vitamín B, connection, křivá záda, umět lhát a musíte mít notnou dávku egoismu. Pokud to nemáte a neumíte tak vám ani dvě vysoké nepomohou.

stoura ( 6. srpna 2023 14:54 )

CHYBULE: Komunisti před 89r jsou už zase u moci? Omyl, ti jsou pořád, jenom se překabátili! Vždyť i ten opěvovaný dramatik přiznal že byl v KSČ a ti po něm? Škoda mluvit!!

jajas ( 6. srpna 2023 13:34 )

PePa a Fremr jsou zhruba stejně staří a "pracovali" ve funkcích ve stejném tehdejším režimu a nyní se díky své "šikovnosti" a kamarádům, dostali opět do vrcholových funkcí...takže si jdou a půjdou "na ruku".....holt takoví musí "držet spolu"...

roxin ( 6. srpna 2023 13:10 )

místo odpovědi dotaz? I to o něčem svědčí.

CHYBULE ( 6. srpna 2023 13:09 )

Mám obavu,že to stačit nebude.Každý režim si vychovává svoje podrštašky a při změně otočí kabáty,viz PePa.Takové perpetum mobile

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa