Smlouva, na jejímž základě se vánoční trhy na Pražském hradě konaly, vypršela a obnovena nebyla. Trhy v tomto rozsahu neodpovídají nové koncepci. Jak bude advent a vánoční období na Pražském hradě vypadat, se v tuto chvíli rozhoduje,“ sdělil serveru Karel Čapek z prezidentské kanceláře.

Společnost Astacus podnikatele Michala Pechana pořádala vánoční a velikonoční trhy na Hradě od roku 2015 s přerušením v době pandemie covidu-19 v roce 2020. Trhy kritizovali památkáři i protikorupční organizace, které poukazovaly na způsob, jakým firma lukrativní místo k pořádání trhů získala.

Podle registru smluv posledními trhy, které Pechanova firma na Hradě pořádala, byly velikonoční letos na jaře. Správa Pražského hradu s ní podepsala smlouvu letos 8. března, tedy den před inaugurací a nástupem nového prezidenta Petra Pavla a jeho týmu.

Média už dříve informovala o tom, že před podpisem smlouvy o pronájmu prostor poslal některý ze zaměstnanců Pechanových firem na účet Strany práv občanů sponzorský příspěvek ve stovkách tisíc korun. „Správa Pražského hradu pak pouze zpracovala nabídku firmy Astacus, kterou už dopředu schválil tehdejší kancléř Vratislav Mynář, bývalý předseda a až do roku 2022 člen Strany práv občanů. Firma tak získala během obou křesťanských svátků okolí svatovítské katedrály k dispozici, pokaždé za nájem v řádu stovek tisíc korun,“ uvedl v úterý iRozhlas.cz.

Seznam Zprávy loni v listopadu napsaly, že Astacus získala možnost postavit své stánky nejen v prostoru za katedrálou svatého Víta, ale i na druhém nádvoří, kde vzniklo i pódium pro kulturní program. Server v té souvislosti poukázal i na časovou souslednost se Zemanovou žádostí na omezení bezpečnostních kontrol na Hradě, a možnou snahu, jak podpořit byznys bývalého sponzora strany navázané na exprezidenta. I přes Zemanovu žádost policie ale plošné kontroly na Pražském hradě tehdy nezrušila. Skončily na jaře, kdy už byl prezidentem Pavel.

Fotogalerie
23 fotografií