„Rádi bychom zde vytvářeli vstřícné, podnětné a bezpečné místo pro zdárný rozvoj šťastných dětí, aby zde děti byly spokojené, formovaly své postoje, utvářely si správné hodnoty a vytvářely si elementární povědomí o světě, probouzely v sobě environmentální senzitivitu a budovaly vztah k udržitelnému rozvoji,“ uvádí ředitelka školky Kateřina Vejvodová.

„Můj sen se stal skutečností – občanům jsme v roce 2018 slíbili novou mateřskou školu a po pěti letech krásnou mateřinku pro 112 žáčků slavnostně otevíráme. Tato unikátní stavba bude chloubou Prahy 12,“ uvádí Vojtěch Kos, starosta Prahy 12.

Na co se mohou děti těšit?

V rámci školky budou děti moci navštěvovat celou řadu zájmových kroužků. Například sportovní, taneční, hudební nebo kroužek „malý zahradník“. Dále se děti mohou těšit na celoškolkové i třídní poznávací výlety.

Cílem školky je, mimo jiné, u dětí vytvořit kladný vztah k přírodě a životnímu prostředí. Součástí školky má být i domek pro malá zvířata. „V současné době probíhá jednání s Českým svazem chovatelů v Modřanech, plánujeme chov malých domácích zvířat, např. Českého červeného králíka, který byl vyšlechtěn v Modřanech,“ sdělila Blesku Petra Svobodová, tisková mluvčí Prahy 12.

„Děti budou trávit co nejvíce času venku. Chceme přesunout vzdělávací aktivity ven a venku tvořit, hrát si, zpívat, tancovat, malovat, pěstovat, objevovat, zkoumat a mnoho dalšího,“ uvásí ředitelka. „Protože není špatné počasí, jenom špatné oblečení,“ dodává. Děti se také budou každý den učit číst.

Nejstarší předškoláci se navíc mohou každý měsíc těšit na dopolední výlet za poznáním jak městské části Prahy 12, tak i pamětihodností nacházejících se v dalších částech Prahy. Budou podnikat i výlety do okolní přírody. Školka je zároveň bude připravovat na vstup na základní školu.

Slavnostní otevření

Školka bude slavnostně otevřena v pátek 1. září v 10:00 za účasti zástupců radnice Prahy 12, Magistrátu hl. m. Prahy, zhotovitele stavky „Společnosti GEOSAN – NEPRO Mydlinky“ a architektonického studia LOXIA.

Po slavnostním otevření proběhne Den otevřených dveří, během kterého si návštěvníci budou moci poprvé prohlédnout nejen jak školka vypadá zevnitř, ale i přilehlou zahradu a zázemí, které se bude starat o fyzický i duševní rozvoj dětí.

Pár praktických informací

Školka se nachází mezi ulicemi Dolnocholupická, K Beránku a Lešetínská. Byla postavena během 17 měsíců tak, aby byly náklady na její provoz minimální. Uvnitř školky budou čtyři třídy pro 112 dětí, učebna pro speciální výuku a moderně vybavená kuchyň. V každé třídě se o děti budou starat dvě paní učitelky. Dále budou ve školce působit tři správní pracovnice, které se budou starat o pořádek a celkovou pohodu.

Školka je díky sklonu terénu částečně zahloubená v zemi a má zelenou střechu. Kolem budovy školky je rozlehlá zahrada, na které budou dětská hřiště s herními prvky z přírodních materiálů nebo zahradní domek. Některé objekty na zahradě ještě nejsou hotové a budou dokončeny do konce tohoto roku. Jedná se o zvířecí domeček, ekoklubovnu nebo druhé dětské hřiště. Dále budou v zahradě vysázeny nové stromy.

Poprvé se dětem školka otevře v pondělí 3. září. Předpokládaná doba provozu školky je od 6:30 do 17:00.

Co se týče kapacity, tak o umístění dětí v této školce je velký zájem. „Pro školní rok 2023/2024 je školka plně obsazena,“ uvádí Svobodová.

Video
Video se připravuje ...

Wellbeing ve škole není válení na gauči: Jak dětem pomoci cítit se co nejlépe? Videoredakce ženských webů

Fotogalerie
6 fotografií