Brigádní generál Karel Václav Petřík se narodil 16. srpna 1885 v obci Nezdice nedaleko Plzně. Během první světové války byl v Rusku, proto mezi prvními začal působit v Československých legiích, konkrétně  se tehdy zapojil do řad České družiny, která vznikla v Kyjevě už v roce 1914 a stala se základem legií – našeho největšího samostatného vojenského uskupení za první světové války.

„Během svého působení získal mnohé zásluhy a vysloužil si řadu vyznamenání. Do svobodné vlasti se vracel již v hodnosti plukovníka a nedlouho na to se stal jedním s generálů československé armády, na jejíž výstavbě a modernizaci se jako velitel divize podílel,“ píše o svém bratrovi Československá obec legionářská.

V době mnichovské krize velel ochraně hranic od Aše po Teplice, v roce 1940 pak byl penzionován. Za druhé světové války se aktivně zapojil do odboje. Po válce si na adresu komunistů nebral servítky, a tak byl hned po komunistickém puči – naštěstí jen krátce – vězněn. Podruhé byl zatčen krátce po únorovém převratu v roce 1948. Udali ho, že se podílí na protistátní činnosti. Z vězení mu tehdy pomohl přítel z legií a tehdejší komunistický poslanec Zdeněk Fierlinger. Petřík zemřel v roce 1957.

Byt rodiny Petříků v ulici U Lužického semináře je typickým příkladem měšťanského bydlení z konce 18. století. Dům postavila a v bytě původně žila rodina Hergetů. Franz Anton Leonard Herget, architekt, stavitel a filozof, založil v sousedství domu roku 1780 slavnou Hergetovu cihelnu. V bytě následně žil i generálův syn Václav, kterého komunisté taktéž perzekvovali a dokonce i pět let věznili.

Připomínka slavné osobnosti

Na rekonstrukci vzácného místa by se společně s Prahou 1 mohl podílet i Vojenský historický ústav, který shodou okolností vede občan Prahy 1, brigádní generál Aleš Knížek. Kolem tohoto místa jsem jako kluk chodil do školy a můj spolužák dokonce bydlel ve stejném domě, kde je byt po generálu Petříkovi, což jsem tehdy samozřejmě netušil. Je velice důležité, aby tyto prostory zůstaly zachovány a připomínaly tak odkaz této výjimečné osobnosti,“ prohlásil generál Aleš Knížek.

Podle starostky Prahy 1 Terezie Radoměřské (TOP 09) by v budoucnu mohl byt sloužit nejen jako připomínka výrazné osobnosti našich dějin, ale konat by se zde mohla i komorní setkání. „Byt po generálu Petříkovi i samotný odkaz pana generála si bezpochyby zaslouží naši péči i důstojné připomenutí. I proto společně diskutujeme o kulturním a společenském využití tohoto jedinečného prostoru i o stálé expozici, jež by občanům Prahy 1 a další veřejnosti představila osobnost Karla Václava Petříka a jeho rodinu,“ uzavřela starostka.

Video
Video se připravuje ...

Generál a prezident Ludvík Svoboda – poctivý a rázný voják, který nenapomáhal zlu. Nebo to bylo jinak? Videohub

Fotogalerie
9 fotografií