Podle ohlasů zahraničních návštěvníků na sociálních sítích je Karlův most šestou nejkrásnější památkou na světě. Jeho vstupní bránu, Staroměstskou mosteckou věž, ale ze strany od Křižovnické ulice v oblouku nad gotickým sousoším nepatřičně hyzdí dvojice červených kotvících pásů. Nejsou tam jen tak pro okrasu. Jistí přes půl tisíciletí staré zdivo, aby se nezřítilo na hlavy nic netušících lidí.

Preventivní opatření

Společnost Prague City Tourism, která světoznámou památku spravuje, tam kotvící popruhy umístila jako preventivní opatření poté, co loni na objektu provedla kontrolu. „Účelem revize bylo najít a zajistit zdobné prvky, které by mohly být poškozeny a jejich drobné části by se vlivem mrazu mohly odlomit či oddrolit,“ vysvětlila Blesku mluvčí firmy Kamila Bakotová.

Oprava už v září

Jedná se o dočasné zabezpečení narušených částí věže. „V nejbližší době by měla začít příprava její celkové obnovy,“ potvrdil šéf magistrátních památkářů Jiří Skalický. Opravné práce na ochozu věže pod dozorem Národního památkového ústavu začnou podle Bakotové již 12. září.

Překrásný a nádherný

Šestou nejkrásnější památkou na světě je Karlův most podle počtu zmínek slov »překrásný« a »nádherný« v uživatelských rezencích na turistickém portálu TripAdvisor. Spočítala je britská agentura Kuoni a na jejich základě sestavila žebříček. Za nádherný Karlův most považovalo 10 868 uživatelů portálu.

Karlův most byl po starším Juditině mostu druhým pražským mostem přes Vltavu postaveným z kamene. Až do poloviny 19. století se mu říkalo Kamenný most.

Mohla by prasknout?

Podle Zdeňka Bergmana, ředitele Muzea Karlova Mostu, by důvodem umístění pásů na fasádu věže mohla být i prasklina. Ta by se mohla objevit v důsledku povětrnostních vlivů. „Pásy tam jsou kvůli bezpečnosti. Zřejmě se usoudilo, že by to mohlo praskat dál a zhroutit se na lidi, kteří branou procházejí,“ míní Bergman.

Fotogalerie
16 fotografií