S příchodem léta spustily Pražské služby svoji novou kampaň zaměřenou na problematiku litteringu, tedy odhazování drobného odpadu. Výčet odhozených odpadků zůstává po léta víceméně stejný – tedy nedopalky, žvýkačky, lahve a menší obaly od jídla jako jsou třeba sušenky nebo brambůrky. V posledním roce se kvůli pandemii k tomuto výčtu přidaly ještě respirátory a roušky.

Kampaň cílí v podstatě na základy slušného vychování, kdy odhazování odpadků by pro každého mělo být v zásadě nemyslitelné. „Doma to neuděláte, tak proč odhazovat odpadky na ulici?“ komentuje pro Blesk kampaň mluvčí Pražských služeb Radim Mana. „V kampani jsme schválně zaměřili na situace, ze kterých bude ihned jasné, jak nesmyslné odhazování odpadků je,“ dodává Mana.

Littering je zasazen do běžných situací

Hned v prvním ze spotů, ve kterém ústřední roli ztvárnil oblíbený herec Václav Matějovský, vidíme klasickou situaci při pracovním pohovoru, kdy ústřední postava dostává otázku, co nejraději dělá ve volném čase. Matějovský pak odpovídá, že nejraději zahazuje na ulici roušky a respirátory. V podobném duchu jsou natočena i další videa, která se postupně zaměří na další druhy nejčastěji odhazovaného odpadu.

„První video jsme vydali v pondělí 14. června, další budou následovat vždy po týdnu. Celkově máme připravených 6 edukačních spotů. Každý z nich je zaměřen nejen na jiný druh odpadu, ale je i zasazen do jiných situací, které běžně zažíváme. Po pohovoru to bude i například rande nebo promoce,“ říká Mana a dodává: „Léto jsme pro kampaň zvolili schválně. S teplým počasím se častěji lidé vyskytují v městské zeleni, chodí sem grilovat nebo na piknik, bohužel často po nich zůstává velká spousta neuklizených odpadků, doufáme, že kampaň nám v boji proti tomuto nešvaru pomůže.“

Kampaň byla financovaná z rozpočtu Pražských služeb i z peněz magistrátu - ostatně se jedná o městskou firmu. „Podobné osvětové kampaně nám pomohou lidem ukázat, že čistější a zdravější život v Praze má v rukou i každý z nás. Pokud chceme, aby se Praha stala uhlíkové neutrální v roce 2050, musíme pražské veřejnosti ukázat, že každý muže změnou svého chování přispět,“ říká Petr Hlubuček (STAN), náměstek primátora pro životní prostředí.

Proti odpadkům bojuje i Praha 3

Pražské služby nejsou ale jediné, které se snaží bojovat s litteringem. Minulý měsíc aktualizovala Praha 3 svoji kampaň „Žižkov není šiškov“ o dovětek „ani popelníček“, v rámci které umístila na své území 10 unikátních popelníků ve tvaru cigarety, které mají na problematiku upozornit.

Díky mobilnímu popelníčku nemusí lidé vyhazovat nedopalky na zem, když není v okolí koš.
Autor: Matěj Smlsal

„Hodně lidí by třeba plechovku od piva na zem nehodilo, ale u nedopalků jim to přijde normální. Dělají to tak celý život. Jenže právě odhozené vajgly není možné z některých povrchů vůbec odstranit,“ říká starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

„Lokality pro umístění nových popelníků vybíráme podle jasně daných kritérií. Mezi ně patří třeba velký pěší provoz, absence košů, vstupy do metra, příchody k podchodům a zastávkám nebo oblíbenost lokality v zeleni,“ popisuje starosta. Popelníky se budou vysypávat zhruba jednou za měsíc. Pořízení popelníku a jeho instalace se pak pohybuje okolo 3 500 korun.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Jiří Ptáček si zkouší práci čističe ulic Blesk: Veronika Foltová

Fotogalerie
12 fotografií