Největší neplechu způsobují odhození cigaretoví špačci v trávě nebo v záhonech, kde je k úpravě používaná mulčovací kůra. Tam si s nedopalky kolikrát neporadí ani profesionální uklízeči se speciální technikou. To byl problém na Komenského náměstí, kde je vybudované prkenné „pódium“, které je upravené k trávení volného času. Neohleduplní kuřáci své nedopalky házeli do děr mezi prkny, až z nich byly v mulčovací kůře pod „pódiem“ doslova nánosy.

Inspirace z Vídně

„Hodně lidí by třeba plechovku od piva na zem nehodilo, ale u nedopalků jim to přijde normální. Dělají to tak celý život. Jenže právě odhozené vajgly není možné z některých povrchů vůbec odstranit,“ říká starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

Před pár dny došla starostovi trpělivost a nechal na Komenského náměstí instalovat prototyp popelníku ve tvaru cigarety, který má kuřáky donutit k tomu, aby nedopalek típli rovnou do něj. K tomuto kroku se inspiroval ve Vídni.

„Oslovil jsem tamní magistrát, že bychom něco podobného rádi zkusili u nás. Vídeň s tím problém neměla, a tak jsem oslovil kováře pana Jaromíra Frka, jestli by mi nezhotovil prototyp,“ vysvětluje starosta. Kovář souhlasil, a tak kuřáci na „Komeňáku“ mohou vyzkoušet tuto novinku.

Lidem se líbí

Občané starostův nápad veskrze chválí, i když někteří kritizují křiklavý vzhled popelníku. „Nápad chválím. Ač si myslím, že je potřeba v Praze bojovat s vizuálním smogem, tak jsem pro. Například první 2 roky takto barevné a po dvou letech, až si lidi zvyknou, přebarvit na neutrální barvu,“ přišel se zajímavým nápadem Petr V., který starostův nápad komentoval na facebooku.

S tím vesměs souhlasí i starosta, i když upozorňuje, že nyní je především důležité kuřáky donutit k co největší zodpovědnosti. „Souhlasím s tím, že je potřeba potlačovat vizuální smog. Třeba si jednou budeme moc dovolit luxus, že budeme mít naprosto nenápadné popelníky,“ dodal.

Ve Stodůlkách jsou vajglovníky

Praha 3 ale není jediná, kdo vytáhl do boje proti nedopalkům. Na sídlišti ve Stodůlkách byly před časem instalovány takzvané vajglovníky, což jsou popelníky ve tvaru terčů. „Tímto nápadem jsem chtěl poukázat, že i tak triviální činnost, jako je típání cigarety, může být zábava,“ vysvětluje svůj nápad Lukáš Malý a dodává: „Pokud se kuřák trefí, nedopalek spadne dovnitř, kam se jich vejde 1200. Pokud se netrefí, pořád je to výhoda, že se centralizují a snáze uklízí.“

Minimalistické Boudy na špačky

Milovníky minimalismu a čistého designu by zase mohly oslovit speciální „Boudy na špačky“. Tento netradiční popelník vyrobila česká firma Bezvajglu v roce 2014. „Nejedná se o produkt zaměřený jen na uvědomělé kuřáky. Naopak. Chceme nabídnout díky propojení se státní správou produkt všem, kteří mají rádi čisté prostředí a přírodu kolem nás a chtějí si dopřát i kreativní design. Bouda na špačka je vyrobená s minimálním dopadem na planetu a zároveň spojuje lidi s podobným myšlením,” vysvětluje tvůrce budky Petr Kukla.

Tyto popelníky jsou v Praze k užití třeba v Uměleckoprůmyslovém muzeu, Kampusu Hybernská, Impact Hubu nebo výše zmíněných Kolodějích.

V Česku podle nejextrémnějších statistik kuřáci ročně vyhodí až padesát milionů nedopalků, přitom více než dvě třetiny skončí mimo odpadkový koš. Podle Pražských služeb, jež provádějí úklid větší části Prahy, patří mezi problematická místa hlavně zastávky MHD, nejsložitěji se pak nedopalky uklízejí z městské zeleně, záhonů a podobně.

Fotogalerie
16 fotografií