Správa železnic (SŽ) nemůže z legislativních důvodů pronajmout nemovitost napřímo, ale musí vyhlásit veřejnou soutěž. „Ze zákona nemůžeme prostory nikomu napřímo pronajmout za nákladové nájemné. Protože jsme státní organizace, která hospodaří se státním majetkem. Výjimku bychom mohli udělat pouze v případě, kdybychom to pronajali jiným státním složkám, jako třeba policistům, hasičům, a tak podobně,“ vysvětlil Marek Illiaš, tiskový mluvčí SŽ.

Budou zde ordinace i dětská klubovna

SŽ hodlá prostory kliniky pronajmout jednak lékařům, jednak by tu mělo v zadním křídle vzniknout dětské centrum. Vstup do budovy bude bezbariérový, do patra pak povede výtah. SŽ však hodlá pronajímat pouze přízemí budovy. Prostory v patře chce využít pro své úředníky, kteří nyní sídlí v komerčních prostorách a SŽ za ně musí platit tržní nájem. U budovy bude také postaveno parkoviště. Vzhledem k tomu, že se zde plánují 3 ordinace budou zde připravena 3 parkovací místa.

Nájemníci se nehrnou

„Již 23. června začalo první kolo, kam se mohli budoucí nájemci hlásit. Sraz se zájemci byl na místě v 10:00, teď je 10:30 a zatím se nikdo nedostavil. Pokud se nikdo nepřihlásí ani písemně, budeme vyhlašovat další kolo,“ upřesnil Illiaš

Celkem musí SŽ vyhlásit 3 kola veřejné soutěže o nájemce. V prvním kole je stanovena cena 300 korun za metr čtverečný, ta se ale v dalších kolech bude podle Illiaše snižovat. „Pokud nenajdeme žádné zájemce v kole prvním, cena se poměrně sníží. Nemůžu to říct přesně, ale řekněme třeba na 200 – 250 korun. Pokud se ani tehdy nájemce nenajde, cena se před třetím kolem opět sníží,“ popsal mluvčí.

Video
Video se připravuje ...

Squattery nahradí na Žižkovské klinice lékaři, úředníci a děti Veronika Foltová

Kdyby nebylo úspěšné ani třetí kolo výběru, může pak SŽ vybrat nájemce napřímo. Nájemné se opět poníží, ale pouze tak, aby pokrylo náklady. „V současné chvíli nemůžeme přesně říci, kolik budou náklady celé budovy. To se bude propočítávat, až bude vše kompletně hotové.“ 5ekl Marek Illiaš a upozornil, že budoucí nájemce nesmí prostory sám dále pronajímat a tím na nich vydělávat. Bylo by to v rozporu se zákonem.

Opuštěnou kliniku zabrali squatteři v roce 2014

Autonomní sociální centrum Klinika bylo sociální a kulturní centrum v Praze na Žižkově. Vzniklo koncem listopadu 2014 nelegálním obsazením nevyužívané budovy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici. Zprvu to vypadalo, že bude centrum vyklizeno, po řadě jednání se zástupci státu však mohli iniciátoři projektu v budově setrvat a rozvíjet své aktivity. Od března 2015 tak budovu užívali na základě smlouvy o výpůjčce uzavřené s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Poté, co tato smlouva vypršela a budovu převzala do správy SŽ, požadovala její okamžité vyklizení. Nakonec to skončilo vystěhováním za asistence exekutorů, někteří squatteři proti zásahu demontrovali tak, že se přivázali na komíně a odmítali slézt. Po týdnu nakonec ustoupili. Podle mluvčího SŽ převzaly budovu za minutu 12, protože hrozilo její nenávratné poškození. Přesto musela být část zbourána a znovu dostavěna.

Fotogalerie
27 fotografií