Koupaliště je u Motolských rybníků mezi Plzeňskou a Zahradníčkovou ulicí. „Původní objekty koupaliště jsou v havarijním stavu a naší snahou je vybudovat moderní pražské koupaliště,“ vysvětlil Hofman. Nová budova podle něj bude postavena ve svahu, spodní patro bude sloužit jako zázemí pro koupaliště a horní bude přístupné ze Zahradníčkovy ulice a bude fungovat celoročně. Nabídne restauraci či kavárnu a zřejmě i saunu.

Střecha budovy má být zatravněná a součástí projektu je vybudování parkoviště a upravené napojení na Zahradníčkovu ulici. Venkovní zelené plochy by podle plánu měly doplnit herní prvky pro děti, a to jak na zemi, tak ve vodě.

„Vzhledem k průtahům stavebního řízení předpokládáme realizaci v roce 2022,“ uvedl dále Hofman. Dodal, že náklady stavby budou známy až po zpracování kontrolního rozpočtu, který by měl být hotový do konce tohoto roku. S projektem nedávno souhlasila rada Prahy 5.

Modernizace koupališť v Praze

Modernizují se i jiná pražská koupaliště, Praha 6 například nedávno otevřela rekonstruovaný areál na Petynce, který se dočkal nové vany bazénu, šaten a dalších úprav. Praha 3 předloni opravila venkovní bazén v areálu Pražačka a Praha 4 ve stejném roce po šesti letech otevřela koupaliště na Lhotce. Magistrát se podle dřívějších vyjádření chystá dostavět areál Akvaparku Šutka na Praze 8, kde by měla vzniknout sportoviště a restaurace za desítky milionů korun.

V Praze je několik přírodních koupališť, kvalitu jejich vody monitoruje pražská hygienická stanice. Podle měření z minulého týdne je voda v motolském rybníku nezávadná, stejně jako v případě koupališť na Lhotce, v Radotíně a na Divoké Šárce. V případě rybníku Šeberák a vodní nádrže Džbán je voda sice na pohled zakalená, ale zdraví neohrozí. Nejhorší je situace v Hostivařské přehradě, kde se objevily sinice. Koupaliště a venkovní bazény letos kvůli chladnějšímu počasí a pozdějšímu začátku sezony v důsledku pandemie koronaviru hlásí výrazně nižší návštěvnost.