Na začátku června se na chodníku v ulici Jana Želivského v Praze 3 objevilo čerstvě namalované značení. Plná bílá čára rozdělila chodník na širší a užší část a přibyly i piktogramy, jaké známe z označování pěších zón. Nečekané a hlavně nepochopitelné inovace si ihned všimli občané z trojky a zaplavili starostu dotazy, co to má být za nesmysl a proč se investuje do takovýchto „blbostí“. Chodník ze své podstaty slouží chodcům, je tedy nesmysl, aby zde byla značka pro chodce a k tomu celý chodník rozdělovala čára, navíc špatně namalovaná.

Recese? Ne, realita

„Ve čtvrtek 3. června večer začaly do mého mailboxu padat první nadávky za prapodivné značení v ulici Jana Želivského. Do pátečního rána jsme zcela vážně pracovali s variantou, že jde o nějakou recesi, která má upozornit na nadužívání dopravních značek, protože nejrůznější pruhy rostou v Praze jako houby po dešti,“ napsal starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09) na svůj Facebook.

Poté, co se většina úředníků sešla v pátek ráno na radnici, začala velká pátrací akce. „Nejhorší bylo, že nikdo netušil proč a hlavně kdo to tam namaloval. Jediné, co jsme věděli, bylo, že Praha 3 nic takového neobjednala,“ potvrdila Blesku mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková. Protože chodníky má v Praze ve správě TSK, obrátila se Praha 3 na ně. „TSK nám sdělila, že na tyto práce si najímá externí firmu a k pochybení došlo na její straně,“ vysvětlila Křížková.

Pochybil externí zhotovitel

TSK uvedla, že se skutečně jednalo o pochybení jejího zhotovitele. „Kolem nového dopravního značení v rámci provedení souvislé údržby komunikace v ulici Jana Želivského probíhalo mnoho jednání a situačních návrhů. Bohužel ze strany našeho dodavatele došlo k chybnému vyznačení na základě neaktuálního projektu. Zhotovitel nepoužil nejnovější verzi, na kterou bylo vydáno Stanovení místní úpravy od odboru pozemních komunikací a drah Magistrátu hlavního města Prahy. Ze strany zhotovitele došlo v co nejkratším čase k opravě za pomoci začernění,“ řekla pro Blesk mluvčí TSK Barbora Lišková.

„Smysl mi uniká,“ říká expert

Jedna věc je lidská chyba, která se samozřejmě může stát, druhá je však naprostá nelogičnost celého značení. „Já vůbec nerozumím, co to mělo za smysl. Takovéto značení se používá v případech, kdy se na jednom místě potkávají cyklisté a chodci. Na začátku to většinou označuje klasická svislá dopravní značka a pak se to lidem připomíná i těmito piktogramy. V případě chodníku to ale nedává vůbec žádný smysl, ten slouží pouze chodcům, proto jsou tyto značky nesmyslné,“ řekl pro Blesk dopravní expert Roman Budský z Platformy Vize 0.

Dokončenou práci měl vždy převzít někdo, kdo zodpovídá za celý projekt, jak tedy toto mohlo projít? Jako občana by mě to neskutečně vytočilo, za jaké pitomosti se vynakládají peníze z mých daní,“ dodal Budský a potvrdil tak smýšlení Žižkovanů.

Bílé značení sice zmizelo, firma ho ale vlastně jen přetřela na černo. „Byli bychom raději, kdyby bylo značení zcela odstraněno, ale podle TSK by to bylo příliš složité a zřejmě i nákladné. S chodníky na Žižkově máme dlouhodobé problémy, které se snažíme s TSK řešit, snad se nám to do budoucna podaří,“ uzavřela mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková. Na kolik celá peripetie vyšla, mluvčí TSK nesdělila.

Fotogalerie
5 fotografií