Pietní akci uspořádala Společnost Antonína Švehly v den, kdy uplynulo 87 let od jeho úmrtí. Konala se u busty tohoto politika v Hostivaři, kde měl statek. Právě hostivařské zázemí Klaus dnes v projevu připomněl.

Poukázal na to, že se Švehla vždy snažil vystupovat nenápadně, označil ho za „člověka práce“, který s pražským intelektuálským prostředím nikdy nesrostl a patřil spíše do svého hostivařského statku. „Jeho největší silou bylo, že uměl jednat s lidmi, že byl rozeným vyjednávačem a organizátorem a že věděl, že právě to praktická politika nejvíce potřebuje,“ poznamenal.

Slušná politika

Piety se zúčastnilo několik desítek lidí, někteří z nich u busty Švehly položily věnce a květiny. Starosta Prahy 15 Milan Wenzl (ANO) Švehlu označil za nejznámější osobnost této městské části. Jeho odkaz je podle něj stále živý pro jeho demokratické smýšlení. Ocenil, že byl oddán myšlence československého státu a patřil ke slušným politikům, kteří by byli potřeba i dnes.

Podle Klause Švehla znal hodnotu svobody a suverenity a z dnešního omezování svobody a občanských práv „pod heslem covidu a kovidismu“ by nemohl mít radost. Klaus poukázal na to, že se akce uskutečnila v době, kdy jsou podobná shromáždění rušena či „převáděna do podivných virtuálních podob“. Bývalý prezident přišel na pietu v roušce. V nedávné minulosti se na veřejnosti objevil bez zakrytých úst, podle České televize za to dostal pokutu od pražské hygienické stanice 3 000 korun. Rozhodnutí hygieniků zatím nedostal. Dnes většinu doby na pietě roušku na ústech měl, několikrát si ji ale stáhl.

Premiér a státotvůrce

Švehla byl předním představitelem českého domácího odboje za první světové války, od července 1918 stál v čele Národního výboru. Stal se jedním z „mužů 28. října“, kteří vyhlásili samostatnost Československa. Po válce byl předsedou tří československých vlád, zastával i funkci ministra vnitra a předsedy Agrární strany. Ve 20. letech minulého století měl podle historiků pověst mistra zákulisních jednání, jeho hlavní politickou devizou byla schopnost jednat s lidmi.

Fotogalerie
9 fotografií