Revitalizace celého parku odkazuje na památku mistra Jana Husa, jehož socha stojí přímo uprostřed parku. Za jeho zády bylo vysázeno 42 nových jabloní. Tento počet nebyl zvolen náhodně, odkazuje na datum upálení mistra Jana Husa.

„Ohnivá" jablka

„Místo skupiny tújí jsme za zády sochy Husa navrhli jabloňový sad, který bude zastávat hned několik významů. Stromy jsou vysázené v rastru 6x7, což odkazuje na datum jeho upálení 6. 7. 1415. Navíc jablka, která budou jabloně plodit, budou červená a měla by tak evokovat plameny. Celý sad také oddělí jednotlivé části parku,“ vysvětluje Martina Forejtová z ateliéru Land05, který návrh revitalizace parku zpracovával.

Kašna jako vzpomínka na rybník

V parku přibyl také nový vodní prvek, který svou tmavošedou barvou odkazuje na dno rybníka, který se v místech Husova parku dříve nacházel. Zdobí ho i Husův citát „Pravda vítězí“, kterého je vidět jen část. Celý nápis se zjeví vždy, když klesne hladina vody.

V Čakovicích zrevitalizovali Husův park. Speciálně upravená cihlová zeď dokonce pomáhá čistit ovzduší
Autor: Land05

„Nejen barva, ale i tvar tohoto nového vodního prvku odkazuje na bývalý rybník. Proto jsme zvolili obdélníkovitý tvar. Vodní prvek jsme umístili do mlatového placu a okolo nechali dostatek místa, které lze využít pro pořádání akcí nebo jen k posezení s přáteli,“ popisuje Forejtová.

„Vodu jsme sem umístili také jako zábavu pro děti a mám radost, že se hned při otevření tento náš plán spontánně naplnil a děti si ve vodě vesele hrály,“ dodává architektka.

Speciální zeď likviduje škodliviny

Za vodním prvkem stojí červená cihlová zeď, kterou architekti nechali napustit speciálním nanonátěrem a s lehkou nadsázkou říkají červené zdi supersoučasný prvek. „Tento nanonátěr je jedinečný český patent, který pomáhá čistit vzduch pomocí fotokatalýzy. Povrch zdi je napuštěn oxidem titaničitým, který je spolu s UV zářením schopný na jednom metru čtverečném zlikvidovat až několik kilogramů škodlivin ročně,“ popsala speciální zeď Forejtová a dodala, že na návrhu zdi ateliér spolupracoval se sochařem Matějem Hájkem.

Okrasné záhony jako potěcha pro oko

Součástí parku jsou také nové okrasné záhony, které jsou navrženy tak, aby kvetly už od brzkého jara až do podzimu. „Záhony jsou lemovány hlavní promenádou, je zde dostatek laviček, a místo tak přímo svádí k posezení a odpočinku. Záhony jsou směsicí cibulovin, které kvetou už brzy na jaře, okrasných trav a nechybí ani třeba astry, které zase záhony krásně zbarví teď na podzim,“ řekla Martina Forejtová.

Revitalizaci hodnotí kladně i starosta městské části Praha–Čakovice Jiří Vintiška (ODS). „Dříve park nesloužil vůbec svému účelu. Lidé tudy maximálně prošli cestou na nádraží. Park se nachází v centrální části naší městské části, proto jsme se rozhodli ho zrevitalizovat, aby sloužil obyvatelům naší městské části k odpočinku, ale třeba i kulturním akcím. V budoucnu chystáme trhy, letní kino, ale mohly by se tu konat i svatby nebo menší koncerty a výstavy,“ uzavřel starosta.

Fotogalerie
19 fotografií